• 瀏覽: 882
  • 回覆: 17
英國政府本月31日開始接受港人申請BNO留英計劃「5+1」方案,北京早前表明會反制。新民黨立法會議員、行政會議成員葉劉淑儀今(10日)在報章撰文,

英國政府本月31日開始接受港人申請BNO留英計劃「5+1」方案,北京早前表明會反制。

新民黨立法會議員、行政會議成員葉劉淑儀今(10日)在報章撰文,指中央政府正考慮採取反制措施,她認為內地或會終止出於歷史原因對港人的特殊待遇,嚴格執行《中國國籍法》第9條,即禁止港人擁有雙重國籍。

葉劉接受《香港01》查詢時表示,這是她個人意見,沒與中央溝通,但相信中央正考慮不同的反制方案。她認為,禁止港人擁有雙重國籍的做法毋須修改香港法例,其中一個可行方法或是就《中國國籍法》釋法。

特衰政府唔好又選擇性執法
搞掂下面班高官家屬先好搞香港人呀!
『外籍』政府高官及家屬一覽表
前特首梁振英 (全家英國籍)
特首林鄭月娥 (全家英國籍,香港無樓,家在英國)
財政司陳荗波 (全家英國籍)
律政司鄭若驊 老公潘樂陶 (加拿大籍)
保安局長李家超 (全家英國籍)
前警務署長盧偉聰 (全家美國籍)
公務員事務局長聶德權 (家屬英籍,英國擁有物業)
商務及經濟發展局長邱騰華 (全家英國籍)
前創新及科技局長楊偉雄 (家屬美籍) 在美國有5個物業
環境局局長黃錦星 老婆(加拿大籍)
前民政事務局長劉江華 (家屬已移民加拿大)
立法會主席梁君彥 (全家英國籍)
教育局長楊潤雄 (子女讀國際學校+留學澳洲)
民建聯副主席周浩鼎 老婆及兒子(美國籍)
食物及衛生局長陳肇始 (在英國倫敦擁有物業)
港大校委會主席李國章 (嫁鬼婆生鬼仔)
前教育局長吳克儉 子女(外國升學,已入籍)
前商務及經濟發展局長蘇錦樑 (加拿大藉)
前民政事務局長曾德成的子女 (外國升學)
前民建聯主席譚耀宗 子女(澳洲籍)
前立法會主席曾鈺成 家人(加拿大藉)
行政會議成員羅范椒芬 2個兒子(美國藉)
譚志源兩子 (在國際學校就讀)
愛黨藍絲周融 (大英帝國公民)
愛國導演高智森 (95年全家移民美國)....
.... 太多不能盡錄

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/572503/bno-葉劉淑儀-是時候處理雙重國籍-倡劃線後獲外國籍失居港權

支持,禁止雙重國籍。

啲名人個個都雙重國籍。。陳大春政協,音樂家李xx,朗朗。。民建聯成班垃圾,葉太呢招勁,一野炒起佢地🤣🤣🤣

支持葉太做特首

拎咗永居唔入籍咪得囉
識個中國退休幹部移民美國多都係咁
仲有中國退休金拎

引用:
原帖由 ~Myrtle~ 於 2021-1-11 07:21 AM 發表
英國政府本月31日開始接受港人申請BNO留英計劃「5+1」方案,北京早前表明會反制。新民黨立法會議員、行政會議成員葉劉淑儀今(10日)在報章撰文,

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210110/425016409987223552150376.jpeg/2oKSvV3LW4Ws0u4PTxAd7Ifo95JMrOea1jQjitY0I4o

英 ...
支持

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-1-11 07:53 AM 發表
拎咗永居唔入籍咪得囉
識個中國退休幹部移民美國多都係咁
仲有中國退休金拎
間諜

佢可能會激怒很多高官富商。 

引用:
原帖由 ~Myrtle~ 於 2021-1-11 07:21 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210110/425016409987223552150376.jpeg/2oKSvV3LW4Ws0u4PTxAd7Ifo95JMrOea1jQjitY0I4o

英 ...
其實你列舉咁多例子仲咩?🙄即係你都支持取消啦!
只要支持取消雙重國藉,以上例子嘛唔係例子囉!
政府咁多高官雙重國籍,都肯計劃取消,我唔明你列例子意思?

引用:

英 ...
點解劃線?
一刀切不是更加好!?

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-1-11 11:56 AM 發表

其實你列舉咁多例子仲咩?🙄即係你都支持取消啦!
只要支持取消雙重國藉,以上例子嘛唔係例子囉!
政府咁多高官雙重國籍,都肯計劃取消,我唔明你列例子意思?
我支唔支持 關人撚事咩!
重點係:政府講得出 就要做得到!
唔好淨係搵隻奴才葉劉出嚟發牙痕靠嚇
如果特衰政府一視同仁,全部取消雙重國籍
我支唔支持,根本唔重要

引用:
原帖由 ~Myrtle~ 於 2021-1-11 12:16 PM 發表

我支唔支持 關人撚事咩!
重點係:政府講得出 就要做得到!
唔好淨係搵隻奴才葉劉出嚟發牙痕靠嚇
如果特衰政府一視同仁,全部取消雙重國籍
我支唔支持,根本唔重要
所以毋須舉例子,一係支持;一係反對。唔通取消雙重國籍實施後,高官括免咩!要取消,就要一視同仁。

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-1-11 12:20 PM 發表

所以毋須舉例子,一係支持;一係反對。唔通取消雙重國籍實施後,高官括免咩!要取消,就要一視同仁。
舉例就係要所有人都見到,高官家屬冇個走得甩
黑警捉人著得咁爽呀!點解市民唔可以起佢哋底?你講!
全家外籍 仲大大聲聲鬧人唔愛國吖嗱!咁神秘學乜人做公僕?

引用:
原帖由 ~Myrtle~ 於 2021-1-11 12:31 PM 發表

舉例就係要所有人都見到,高官家屬冇個走得甩
黑警捉人著得咁爽呀!點解市民唔可以起佢哋底?你講!
全家外籍 仲大大聲聲鬧人唔愛國吖嗱!咁神秘學乜人做公僕?
所以嘛要支持取消雙重國藉囉。逼班高官由假愛國變真愛國。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]