• 瀏覽: 26,118
  • 回覆: 300
+15
【明報專訊】社區組織協會去年5月調查發現,部分新增的無家者屬「回流」個案,以往在內地居住、香港工作,因疫情而失業後,留港找工作卻無力負擔住宿租金,終流落街頭。
阿威(化名)從事展覽業,遷居深圳約7年,疫情爆發後開工不足,一度到深圳「避疫」,至7月用盡積蓄,回港找工作但無果,近月開始到尖沙嘴文化中心露宿。他更面臨政府的民事起訴,追討回港時入住隔離營的2800元,「對窮人係好大銀碼,我失業點畀?」
原月入2萬居深圳:有錢先寄妻交租40多歲的阿威以往在本港做散工,與太太在內地居住,收入雖不穩定,但月入仍有近2萬元,生活不成問題。去年2月起,他留在深圳等待本港疫情過去,惟疫情持續,他在7月耗盡積蓄後回港打算找工作,卻發現不容易,「12月開工3日,今個月未開過工」。疫情是他遇過最難找工作的時間。他稱現時有收入會先寄給太太交租,自己盡量慳,「我一個人瞓街問題唔大,唔通要太太都瞓街?」

多謝黑暴先啦,成功將香港"攬住死"......

疫情只係將情況加劇,黑暴將經濟搞死才是主因.....

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20210111/s00001/1610302819502/深圳避疫積蓄耗盡-「回流」無工開露宿

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-1-11 07:35 AM 發表
又要多謝武漢肺炎
先攬炒,再封關

多謝黃粉就真

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-11 07:19 AM 發表
【明報專訊】社區組織協會去年5月調查發現,部分新增的無家者屬「回流」個案,以往在內地居住、香港工作,因疫情而失業後,留港找工作卻無力負擔住宿租金,終流落街頭。
阿威(化名)從事展覽業,遷居深圳約7年,疫情爆發後開工不足,一度到深圳「避疫」,至7月用盡積蓄,回港找工作但無果,近月開始到尖沙嘴文化中心露宿。他更面臨政府的民事起訴,追討回港時入住隔離營的2800元,「對窮人係好大銀碼,我失業點畀?」
原 ...
呢啲咪叫抵L死囉,大灣區咁好發展又要反來漁港搵食,最緊要係連樓都無。

提示: 違規內容已被屏蔽
多謝武漢肺炎, 多得林病不封關

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-11 07:19 AM 發表
原 ...
明報創作,公信第一

個故事真定假?
佢咁長住深圳咪要係中國交稅咩?
兩萬幾一家人香港反而唔過免稅額。

"社區組織協會去年5月調查發現"

"一度到深圳「避疫」,至7月用盡積蓄"

個社區組織5月做survey,竟然可以預視到7月嘅情況,咁勁秋寫6個冧巴黎好喎

引用:
原帖由 airair08 於 2021-1-11 07:43 AM 發表

你咪on9啦,就係藍精靈周圍走周圍去跳老舞播毒,仲要帶毒反深圳,呀爺先封關咋。真攬炒藍人好大責任
跳舞群組好多黃大仙黑暴黃粉
一大班自私的上流社會都係黃粉

堔圳?宜家人地倒轉驚香港傳上去,宜家後悔太遲啦

面對現實啦,離地黑暴,仲出假文宣?

黑記又作故仔

咁點解佢唔係深圳搵份工做住先姐, 下下諗住攞兩邊著數, 而家有疫情問題, 都要求變一下至可以架.

欠緊政府隔離費仲咁惡

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]