• 瀏覽: 2,831
  • 回覆: 34
+3
台航獎勵港空勤

本報訊】新冠疫情打擊全球航空業,有自稱是台灣的中華航空(下稱華航)香港分公司的員工向媒體投訴,有合約快到期的香港員工不獲續約或遭遣散,亦有人被調到陌生單位變相逼員工主動辭職。華航周日(10日)證實,香港分公司本月調整架構並調動員工,對被遣散員工給予高於法例要求的遣散費。

熱門:
升學顧問  減肥瘦身  海外升學  
課程  幼兒課程  電話系統  
市場推廣  婚紗攝影  網上商店  
禮品  花籃  核數  
商標  冷氣工程  英語  
興趣班  不織布袋  五金廢料  
會計  專業化妝  印刷  
脫髮  宣傳方法  
我的瀏覽記錄
台員工獲雙糧獎金 港分部派大信封 華航捱轟 (今日)
清除記錄
華航香港分公司調整架構,並遣散部分員工。
被質疑「分部的就不是人」

投訴的員工表示,同屬一家公司,台灣方面因去年靠貨機業務,營運在疫情中逆市上升,經工會與資方協商,在台員工於去年12月獲發一個月雙糧,更另獲3萬元新台幣(約8,400港元)的春節獎勵。相反香港分部員工則接「大信封」,質疑「華航總部的人就是人,分部的就不是人」。

回應因應業務精簡人手

華航對此表示,受疫情影響,旅遊業大環境不如以往,跟香港其他航空公司一樣,華航香港分公司業務也大幅縮減。對投訴指華航拿了香港政府「保就業」計劃發放的1,200萬元補貼仍然遣散員工,該公司回應指有關薪金補助只拿到去年11月止。

華航靠貨機業務,營運逆市上升。

華航表示,為強化營運,香港分公司於本月進行組織編制調整以及員工調動,並配合客貨運市場變化,安排部分員工轉任貨運部門,並因應業務縮減及精簡人手。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210111/00176_021.html

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-1-11 06:48 AM 發表
台航獎勵港空勤

本報訊】新冠疫情打擊全球航空業,有自稱是台灣的中華航空(下稱華航)香港分公司的員工向媒體投訴,有合約快到期的香港員工不獲續約或遭遣散,亦有人被調到陌生單位變相逼員工主動辭職。華航周日(10日)證實,香港分公司本月調整架構並調動員工,對被遣散員工給予高於法例要求的遣散費。

熱門:
升學顧問  減肥瘦身  海外升學  
課程  幼兒課程  電話系統  
市場推廣  婚紗攝 ...
用完囉,咪掉咗佢囉,台灣無理由養啲無用嘅人。

香港人呀香港人,醒啦,仲以為全世界都圍住你轉?有事果時當然會先照顧自己人先架啦。但我哋香港人仲掛住自鬥,搞衰香港。

職工盟又龜縮了!

可以繼續鬧台灣

一間公間 , 其中一個部門冇錢賺 , 咪 cut 左佢囉 .

冇理由要成間公司養起呢個部門架 . 甘對其他賺錢既部門咪更唔公平 .

hsbc  香港有花紅但外國炒人,全世界都知香港人攬炒尤其航空業

引用:
原帖由 50505050 於 2021-1-11 06:54 AM 發表
香港人呀香港人,醒啦,仲以為全世界都圍住你轉?有事果時當然會先照顧自己人先架啦。但我哋香港人仲掛住自鬥,搞衰香港。
佢哋以為其他地方既民主,所有人人權一樣,其實人地都冇當佢哋係人🤣

不是說濫炒嗎, 高層用行動支持有什麼問題?

台灣人是自己人!
香港人係中國一部分!
當然

多勞多得嘅道理係人都知,香港班成日叫攬炒既同事、香港班日日無生意返工閒閒企企豆人工既同事⋯⋯

當然係炒卵咗佢

D尊貴嘅香港人真係冇得頂,合約員工到期吾續約都5得,真係惡到冇人有!李呃人呢?去咗邊呀?臺灣D公司就冇影?自己友?

引用:
原帖由 泛民假仁假義 於 2021-1-11 06:56 AM 發表
職工盟又龜縮了!
唔敢鬧老菜

台灣公司係咁架啦

引用:
原帖由 信哂你 於 2021-1-11 07:55 AM 發表
D尊貴嘅香港人真係冇得頂,合約員工到期吾續約都5得,真係惡到冇人有!李呃人呢?去咗邊呀?臺灣D公司就冇影?自己友?
雀淫比人拉左,諗緊下點先可以合法眾籌

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]