• 瀏覽: 23,559
  • 回覆: 8
+4
引用:
原帖由 tinnit 於 2021-1-10 10:52 PM 發表
絕對不能有雙重國籍...
點解??

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-1-10 10:59 PM 發表
支持葉劉,
中央劃線係最佳方法, 以前的人就唔追究, 以後的人就要三思, 即係二選一.  
如果有人真係因為咁唔要BNO,但又唔想要中國藉,咁點處理?

高度自治,即是先已搞掂,下下要中央列明係咪唔係咁好?

莫非有人想要大陸身份証(得番中國藉咪可以申請內地身份証)??

引用:
原帖由 香香一言堂 於 2021-1-10 11:07 PM 發表
應該首先禁止公務員及其直系親戚擁有外國國籍,犯規者炒魷。
One country two system 呢?

引用:
原帖由 tiger1246 於 2021-1-11 01:40 PM 發表
仇恨港新移民的人卻愛當別處的新移民
如果香港真係搞到變成一國,以前批出過的單程證可能全部變成失效.到時全部移港內地將送哂回祖家.

引用:
原帖由 whitepig88 於 2021-1-11 12:00 PM 發表

同意,我一早講咗香港有過百萬揸外國護照嘅回流人士及家屬,呢班人享受香港福利不特只,仲要反港反中反共,犯民票倉遊行示威唔少得佢哋,一定要處理
香港是中西合壁的地方,有好多人外國護照,有人反對中國,但亦有好多人是親中的.

明顯有人在煽動仇恨,分裂港人,議員們千萬不要推動呢種事,否則分裂成兩組人大打出手,唔見黑衣人再現香港都立立亂.

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-1-11 10:29 AM 發表
呢樣嘢,香港回歸出咗特區護照後都講咗,不過當時話BN0只屬旅行證件!依家變咗有居留權,反而係英國反口先!
咁到或香港特區諼照是否旅行證件?是就BNO都是,不是就BNO不是,點會一本是一本不是?

引用:
原帖由 kk2964 於 2021-1-12 01:29 PM 發表
只有提出,沒有方案,雙重國籍我在香討都提出過,佢份人工不值一萬,不能救近火亦冇長遠策略,孽瘤
所以呢D野,要小心處理.葉劉咁樣講一句,全港討論了三天都未完.

如果中方公佈取消BNO,理應提供一本[代替品],補償港人因此失去一本證件.英國在此事是似乎是沉默,所以應不會提供任何支援.所以最可能由五眼中與英國關係最好的美國幫手,提供一本/張/份可以給該名港人用來旅行的證件.呢個證件資格是97前已在香港居住,有申請BNO,,回歸後無移過民及申請時無持有HKSAR護照的人申請用.目的只是補充該人因為無了BNO未能出外.呢份證件亦不會對申請五眼國移民有優惠,不一定算是美國(以下用美國做例子)人,不一定是美國公民,不一定會與一般美國人有社保.

引用:
原帖由 kk2964 於 2021-1-12 02:18 PM 發表
Bno跟雙重國籍是兩個問題,孽瘤講緊邊個問題呀?
你講得有道理,拎住BNO,一直只報有英國藉,何來雙重?

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-1-11 09:36 PM 發表

佢簡單在破壞中國不承認雙國籍的講法

講什麼一個日期之前無問題?

她是否犯了國安法? 麻煩國安局拉佢返去查一下
WELL,香港IS一國兩制.所以NO PROBLEM.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]