• 瀏覽: 5,254
  • 回覆: 49
小時候在銅鑼灣的國貨公司幾乎買哂我要的日用品,衣服,藥物等。記憶中家用電器也有買過。網上資料話分店越來越少是敵不過租金,這些回歸後是唔應該發生。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-10 04:44 PM 發表
小時候在銅鑼灣的國貨公司幾乎買哂我要的日用品,衣服,藥物等。記憶中家用電器也有買過。網上資料話分店越來越少是敵不過租金,這些回歸後是唔應該發生。
有淘寶嘛,除咗衣服食物電器之外,基本上都係淘寶搵

我三幾個月都會去一次裕華國貨買嘢

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-10 04:44 PM 發表
回歸後,日本城都賣國貨啦

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-1-10 06:44 PM 發表
我承認我懶,家住港島,不會刻意過九龍。

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-10 06:34 PM 發表

仍未太習慣用網購,雖然係大趨勢。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-10 06:53 PM 發表

我承認我懶,家住港島,不會刻意過九龍。
我去買桂花酒,年糕,茶葉,山楂餅⋯⋯

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-10 06:34 PM 發表

我試過去淘寶買年糕(炒來食戈種)買10包,每包一斤,共150人仔,但運費要我600,仲要我自己清關。

英治時代,國貨公司有政治任務,受大陸資助;九十年代中期開始陸續關閉,因為已經完成歷史任務

仍然存在的國貨公司相信已經財政獨立,而且國貨亦有一定需求

因為伯佳、胃康、柒唔夠、AOEN都有賣國貨,事實係賣國貨的公司越來越多

引用:
根本不需特別一間公司賣國貨,因為度度都有國貨.

冇需要再標榜國貨嘛,所有貨都大部份中國制做咯

想問你屋企有幾多野唔係made in China?

引用:
傻嘅,而家買國貨點會行公司,你唔好咁落後啦.
淘寶乜都有. 肯定而家香港人買國貨嘅數目比以前更多得幾千倍!
連黑暴都向大陸訂物資,就知有幾愛國啦

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-1-10 06:44 PM 發表
去裕華買乜嘢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]