• 瀏覽: 5,254
  • 回覆: 49
引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-10 06:53 PM 發表

我承認我懶,家住港島,不會刻意過九龍。
北角有間國貨, 不過唔係裕華

要國貨公司執笠好難

因為買國貨易左

加上衣飾等連大陸自己都改變了

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2021-1-11 12:23 AM 發表

去裕華買乜嘢?
我去買桂花酒,年糕,茶葉,山楂餅⋯

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-10 16:44 發表
小時候在銅鑼灣的國貨公司幾乎買哂我要的日用品,衣服,藥物等。記憶中家用電器也有買過。網上資料話分店越來越少是敵不過租金,這些回歸後是唔應該發生。
個人感覺是「國貨在國際上根本賣唔切。費事煩,放棄香港這個生意小而噪音大的市場」。

正一低能仔, 香港市面大部份的日用品都係中國製造啦.
俾你去到韓日歐美, 買既都一半由中國來的, 

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-1-11 10:06 AM 發表

我去買桂花酒,年糕,茶葉,山楂餅⋯
以前我都成日幫襯荃灣中聯買茶葉. 呢啲係國貨公司好,品種多,價錢清楚。
山楂餅而家惠康有得買.

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2021-1-11 12:23 AM 發表

去裕華買乜嘢?
茅台

其實而家就算仲有國貨公司,都買唔番以前啲正嘢,例如失傳嘅北菇三鮮麵同埋連結(糖)。

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2021-1-11 10:28 AM 發表

以前我都成日幫襯荃灣中聯買茶葉. 呢啲係國貨公司好,品種多,價錢清楚。
山楂餅而家惠康有得買.
山渣餅裕華賣5元,惠康賣8.50元,其他貨超市都貴啲。

引用:
原帖由 miumiujorden 於 2021-1-11 10:22 AM 發表
所以全世界也不應該同中國過唔去。

當年香港難買國貨,先會開國貨商店,現在全世界都用中國貨啦,加上全球一體化,一個產品都好多時候都系全球分工既結果

引用:
原帖由 miumiujorden 於 2021-1-11 10:22 AM 發表
無法,因為西方/日本無退步,所以香港好多人個腦都停咗繫到到

現在全港最愛既買"國貨"既地方嘛淘寶囉

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-10 04:44 PM 發表
小時候在銅鑼灣的國貨公司幾乎買哂我要的日用品,衣服,藥物等。記憶中家用電器也有買過。網上資料話分店越來越少是敵不過租金,這些回歸後是唔應該發生。
大部份買嘅嘢,無論咩公司咩品牌,都係MIC,又有淘寶,仲使乜國貨公司?或者話,所有舖頭都已經係國貨公司。正所謂「人人都係食神」🤣

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-1-11 11:28 AM 發表

山渣餅裕華賣5元,惠康賣8.50元,其他貨超市都貴啲。
真心講呢幾十年國貨公司啲生意比以前少,真係唔知佢點生存。老闆一定好有錢同愛國

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]