• 瀏覽: 2,765
  • 回覆: 47
  • 追帖: 1
+4
台灣東北地區晚上7時35分發生中型有感地震,幾乎全台有感。根據台灣中央氣象局地震報告指出,晚間7時35分發生黎克特制

手足移民記得揀台灣,真係一個好地方,君子一定立危牆之下

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1471648/即時-中國-台灣東部海域5-7級地震-多地明顯有感

花蓮早晚會來一次7以上.............有樓好賣了搬去其他地方.........!!
頻繁有地震.......!!

唔係講笑,三姑話台灣氣數將盡!!!拭目以待!!!

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2021-1-9 09:38 PM 發表
唔係講笑,三姑話台灣氣數將盡!!!拭目以待!!!
都不必等了........你知道現在台灣情況嗎........很多人都食唔飽.....!!
年青人早前回台灣.......之後都急急離開台灣.........!!
除非是老年人......很多從美國回台灣的人......都決定留在台灣....!!

最後造成市面一片死寂.......很多店舖都經營困難........除非在內地都有生意...!!
食店多數都關門.....!!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-1-9 09:41 PM 發表

都不必等了........你知道現在台灣情況嗎........很多人都食唔飽.....!!
年青人早前回台灣.......之後都急急離開台灣.........!!
除非是老年人......很多從美國回台灣的人......都決定留在台灣....!!

最後造成市面一片死寂.......很多店舖都經營困難........除非在內地都有生意...!!
一係打仗,一係天災,老天爺多次警示都仲若無其事!!!

只有跟中國合作台灣人先有希望
奈何大多數人都俾民進黨蒙敝,甘願自甘墮落

台灣唔好諗打仗啦!
否則。。。攪到自己內憂外患
真係傻的嗎?!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-1-9 09:41 PM 發表

真的嗎?
台灣市況真係係點 真係唔清楚
始終台灣方面既消息 主要都係政治 同經濟層面
睇返返數字 經濟應該唔太差
始終係中國賺左1000億

比較清楚既 就係台灣既餐飲真係靜左好多
之前好多名店 要排大隊先可以入去
而家walkin都可以有位坐

最近仲有萊豬之亂
台灣豬肉係咁漲價 不過好似好多人都係打算食埋呢一輪就唔再食豬肉
近期仲傳黎緊要啃埋日本核食
勞保 健保又要漲價
今次仲有地震
2021年 係咪真係大亂之年

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2021-1-9 09:46 PM 發表

一係打仗,一係天災,老天爺多次警示都仲若無其事!!!
今年中會有一顆殞石會很接近地球............!!

12月震完6.7級,依家又嚟。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-1-9 09:51 PM 發表

真的嗎?
台灣市況真係係點 真係唔清楚
始終台灣方面既消息 主要都係政治 同經濟層面
睇返返數字 經濟應該唔太差
始終係中國賺左1000億

比較清楚既 就係台灣既餐飲真係靜左好多
之前好多名店 要排大隊先可以入去
而家walkin都可以有位坐

最近仲有萊豬之亂
台灣豬肉係咁漲價 不過好似好多人都係打算食埋呢一輪就唔再食豬肉
近期仲傳黎緊要啃埋日本核食
勞保 健保又 ...
客觀來說.......台灣依然在運作之中.........問題是時間已經去極限....!!
未來一年都未能解決疫情.........台灣的經濟會走回阿扁當年最困難時期......!!
即係2008年的台灣.....!!

Pacific ring of fire,黃屎移民真識揀

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-1-9 09:56 PM 發表

客觀來說.......台灣依然在運作之中.........問題是時間已經去極限....!!
未來一年都未能解決疫情.........台灣的經濟會走回阿扁當年最困難時期......!!
台灣人自作孽姐,唔抵可憐
明明不滿菜英文2018選舉已經反應哂
但2019選舉又俾人呃本來應該投國民黨最後變左投民進黨。一句到尾台灣大多數人都怕老共。驚到有啲唔理性

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-1-9 09:52 PM 發表

今年中會有一顆殞石會很接近地球............!!
三姑話疫情要到4,5月才有好轉!!!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-1-9 09:56 PM 發表

我覺得可能低處未算低
而家中國內部都好多反彈聲音
指點解要經濟咁優惠台灣
要求取消ecfa之聲 從來無減少過
近期 福建225 容許台企變陸企
我就諗緊會唔會係中央黎緊對台灣出手既先兆
首先 而家台灣內部 已經有政策出台
對於陸企係極不友善 咁呢D換左殼既台企
台灣方面處唔處理
另外 就係中央呢一著 如果跟住係對ECFA出手 強逼台企站隊
同時斷台灣外部經濟收益
都唔係無可能
黎緊台灣個國防預算編到咁多 仲話要打造潛艇
大陸方面無可能無反應
但出乎意料地 好似無乜相關政策出枱
究竟真係諗住"感化"台灣
還是係大招蘊釀中 真係無人知

其實而家最大問題 係世界可唔可以普遍控制到疫情
呢樣野係台灣無野可以做到 台灣而家連疫苗係點 都未實錘
而且對台灣黎講 旅遊業復甦 先可以令台灣市況好轉
但係好老實講 2021年 我都唔認為世界疫情可以得到普遍控制
解決疫情 只有通過疫苗
而家疫苗個生產 係有上限 連發達國家既需求都未能滿足
何況次等 第三世界既國家既需求
所以我諗真正恢復正常 最快都要2021年尾 甚至去到2022年年中先有機會

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]