• 瀏覽: 741
  • 回覆: 13
巴西公布,當地就科興疫苗後期測試結果有效率為78%,政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌表示,78%是幾理想的保護率,但有關測試參與者是1萬多名醫護人員,以中年人為主,年紀大或長期病患者未有數據。 多個醫療組織今晚會與政府開會,商討私家醫生協助接種疫苗,西醫工會會長楊超發期望,醫生有免責聲明,因為他們亦不清楚疫苗可能帶來的副作用或效果。

>>>早一星期已從平果報得知年紀大或長期病患者未有數據, 也半信半疑, 但都等三期報告才定奪
但若然如此, 科興疫苗只是想快快上市使用而已

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/許樹昌稱科興疫苗測試結果未含年紀大或長期病患人士-041204057.html

從前有個人叫阿爽。
他死掉了。 。 。
出殯那天。
他的家人哭喊:爽阿……爽阿。
路人不解。問道:你們爽什麼啊 ?

家人痛哭流涕:爽死了……爽死了!!
^3^
正常啦.........溝藥好好玩???

引用:
原帖由 斯人的黃昏 於 2021-1-8 05:21 PM 發表
巴西公布,當地就科興疫苗後期測試結果有效率為78%,政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌表示,78%是幾理想的保護率,但有關測試參與者是1萬多名醫護人員,以中年人為主,年紀大或長期病患者未有數據。 多個醫療組織今晚會與政府開會,商討私家醫生協助接種疫苗,西醫工會會長楊超發期望,醫生有免責聲明,因為他們亦不清楚疫苗可能帶來的副作用或效果。

https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/ey4oqKk4ZALiVbhWR1PEeg--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtoPTcyMA--/https://s.yimg.com/os/creatr-uploaded-images/2021-01/4b7484d0-516b-11eb-bbff-2573afae319c ...
如果對特定年齡群有用, 想快快上市有咩問題?

老人未有數據咪比後生打左先囉...,策略變一變就得啦...

外國好都一樣緊急使用...

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-1-8 05:23 PM 發表
正常啦.........溝藥好好玩???
唔溝點死多d呢...
一開始已經係想全民感染, 死多d先...

咁唔通MADONA同輝瑞又有老人同長期病患既結果咩

不過我睇另一單新聞,有講巴西測試群體中係有老人組架喎

阿磚家有冇睇過架

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-8 05:31 PM 發表

唔溝點死多d呢...
一開始已經係想全民感染, 死多d年...
其實條許樹昌識唔架........掛能住奶美國咁

好多人有藥物過敏.........special d長期食藥
咁大肚婆都冇包tim, 做埋測試lor……….天才

佢咁吹隻輝瑞...........去安排打先做試驗lor

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-1-8 05:32 PM 發表
咁唔通MADONA同輝瑞又有老人同長期病患既結果咩

不過我睇另一單新聞,有講巴西測試群體中係有老人組架喎

阿磚家有冇睇過架
吊, 咁大肚婆都冇包tim……….
許樹昌同袁天才差不多lev

那麼就給適合的人群先打

年紀大和長期病患當然唔好含... 

唔怪得 數據都仲有7x
拉埋d年紀大影響data

之前我都話比老人家打先風險好大,比後生試打先比較好

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]