• 瀏覽: 2,627
  • 回覆: 63
+2
美國國會在1月6日遭大批總統特朗普(Donald Trump)支持者闖入事件,候任總統拜登 (Joe Biden)形容為暴動。事隔一天後,白宮首度譴責事件,而特朗普則可能為此遇上官非。

白宮發言人麥克納尼(Kayleigh McEnany)7日發表聲明,指總統和整個團隊提出最強烈譴責事件,稱闖入國會的行為不可接受,而違法的人須面對法律的制裁。她又表示,白宮人員正確保權力可以正常交接,現在是美國團結的時候。
麥克納尼宣讀完聲明後隨即離開,沒有回應任何提問。

至於當日的事件,美國司法部表示已經起訴最少55人華盛頓法院署理檢察官舍溫(Michael Sherwin)則指,涉案人士面臨煽動叛亂、造反及暴動等罪名,重申不排除會有更多人被起訴。

美國告得, 香港又唔告得, 佔領立會又算唔算暴動呢? 黃絲唔知又點睇呢? 香港法官又點睇呢? 係米見證歷史時刻呢?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/571689/美國國會暴亂-白宮譴責事件-特朗普或遭聯邦法院起訴煽動叛亂

美國暴徒被割席

美警槍殺退役空軍

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-1-8 11:28 AM 發表
美國暴徒被割席
特朗普同暴徒割席, 政客毒媒又同特朗普割席...

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-1-8 11:28 發表
美國暴徒被割席
唔割會比人告. 你估好似香港政府咁仁慈咩. 希望黃絲反醒下. 第一日佔立會已經係暴動. 證明呢樣係美國都係一樣.

美國一樣會告搞手. 唔好咁天真.

侵侵落台,等坐監

老侵肯定呢幾日仲會有大動作
唔好唔記得佢仲有先斬後奏嘅權力 可以調動海軍同國民警衛隊 裡唔有唔少侵粉同死士
老美生死存亡就睇呢一個禮拜

小佢老味!美國抄襲中國「宋朝」法律告手足!

見佢今次快快手割蓆,可以從輕發落

放心 呢D罪侵一定唔會上到身
呢D聯邦罪行
係可以特赦

所以 而家係等睇侵幾時下台
由彭斯特赦佢
1月19日係一個好日子

引用:
原帖由 tony.hk 於 2021-1-8 11:31 AM 發表
美警槍殺退役空軍
一生保家衛國,慘死於暴政下,不仁政府殺人為樂,為英雄致敬!

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-1-8 11:43 AM 發表
放心 呢D罪侵一定唔會上到身
呢D聯邦罪行
係可以特赦

所以 而家係等睇侵幾時下台
由彭斯特赦佢
1月19日係一個好日子
佢已經自我特赦,有效期至上天堂

有冇香港記者訪問吓馬道賊同埋佢班下級髮官點睇呢單野?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]