• 瀏覽: 1,811
  • 回覆: 18
「亨氏護照指數」是根據護照持有人無需事先簽證,即可進入目的地的數量對應在全球所有護照的排名。疫情下不少人無法出行,在不考慮臨時限制的情況下,日本護照以享有191個國家及地區免簽證或落地簽證待遇,維持第一名,連續第三年蟬聯榜首。其次是新加坡,有190個免簽地點,而德國及南韓則以189個並列三位。而香港特區護照就以擁有170個免簽地點,排第19位. 排名最後的依然是阿富汗,僅獲26個國家或地區豁免簽證。至於中國護照及澳門護照,則分別排第70名及第33名。

這指數基本上反映,
那國民比較守法和自律.
和受其他國家歡迎的情度.....

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1468945/即時-港聞-全球護照排行榜日本維持第一-香港升一級排第19位

冇人回?

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-1-8 01:53 AM 發表
「亨氏護照指數」是根據護照持有人無需事先簽證,即可進入目的地的數量對應在全球所有護照的排名。疫情下不少人無法出行,在不考慮臨時限制的情況下,日本護照以享有191個國家及地區免簽證或落地簽證待遇,維持第一名,連續第三年蟬聯榜首。其次是新加坡,有190個免簽地點,而德國及南韓則以189個並列三位。而香港特區護照就以擁有170個免簽地點,排第19位. 排名最後的依然是阿富汗,僅獲26個國家或地區豁免簽證 ...
知唔知BNO跌咗幾多?

一有國安法即刻升左級,遲啲更加多國家知道香港有國安法,咪再升多幾級?

BNO 呢?

現在多數人不能旅行

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2021-1-8 08:38 PM 發表
BNO 呢?
我就唔會咁戇居揸本冇後台嘅BNO去旅遊

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-1-8 08:51 PM 發表

我就唔會咁戇居揸本冇後台嘅BNO去旅遊
我想知BNO跌咗幾多位~

引用:
原帖由 top11 於 2021-1-8 08:33 PM 發表

知唔知BNO跌咗幾多?
BNO唔入流,因為佢唔係護照。冇國家保護,冇國家照住。

日本2019年兩千萬人出國旅遊,中國出境游一億五千五百萬。
日本人均收入比中國高出三倍多,處境游近稍稍高過中國,說明免簽護照冇大意義。

日本鎖國了

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-1-8 08:37 PM 發表
一有國安法即刻升左級,遲啲更加多國家知道香港有國安法,咪再升多幾級?
証明國安法提升了護照的認受性和國際地位....值得慶賀!

對於香港人來講,最緊要常去個啲國家有免簽遮,邊有人會理排第幾?

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2021-1-8 08:38 PM 發表
BNO 呢?
好快失效 不值一提

我剩係想知BNO排第幾位!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]