• 瀏覽: 2,263
  • 回覆: 18
竟然彭斯和蓬佩奧譴責「暴徒」闖入國會搗亂...

打個比喻, 版主見到有違規帖可以BAN你, 呢個係版主既職能,
若果版主合謀其他版主, 共同內定左只要見到你既帖無論有無違規都BAN你, 而且同你講BAN你係有目的, 就係想你係討論區消失, 你會否認同版主只係運用自己職能, 並無問題呢?

引用:
原帖由 HK721831 於 2021-1-7 09:31 PM 發表
竟然有獻世議員話係非法手段
佢地係未奉旨批准預算案
職能係審議定否決你搞清楚未啊?

引用:
原帖由 HK721831 於 2021-1-7 21:31 發表
佢地係未奉旨批准預算案
斷章取義你好

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2021-1-7 21:56 發表
打個比喻, 版主見到有違規帖可以BAN你, 呢個係版主既職能,
若果版主合謀其他版主, 共同內定左只要見到你既帖無論有無違規都BAN你, 而且同你講BAN你係有目的, 就係想你係討論區消失, 你會否認同版主只係運用自己職能, 並無問題呢?
佢有撚腦咩

引用:
原帖由 HK721831 於 2021-1-7 09:31 PM 發表
佢地係未奉旨批准預算案
如果有一半通過一半否決就係正常,全部否決就係賣國,這是常識。

引用:
原帖由 daimonster 於 2021-1-7 11:06 PM 發表

職能係審議定否決你搞清楚未啊?
沒有制度是完美的,都需要人去操作而且大家按憲政倫理,就是不會把權力濫用到極端,讓社會運行不下去。

戴妖這些極端計劃只會引來更多修法,以補上反對派不守憲政倫理下的漏洞。港區國安法不就是極端黑暴催生出來的嗎?

引用:
原帖由 rollins 於 2021-1-7 09:37 PM 發表
竟然彭斯和蓬佩奧譴責「暴徒」闖入國會搗亂...
trump said 反骨仔…………

引用:
佢地係未奉旨批准預算案
請睇清楚基本法中立法會議員職權等七十三條(二)。

第七十三條
香港特別行政區立法會行使下列職權:
( 一 ) 根據本法規定並依照法定程序制定、修改和廢除法律;
( 二 ) 根據政府的提案,審核、通過財政預算;
( 三 ) 批准稅收和公共開支;
( 四 ) 聽取行政長官的施政報告並進行辯論;
( 五 ) 對政府的工作提出質詢;
( 六 ) 就任何有關公共利益問題進行辯論;
( 七 ) 同意終審法院法官和高等法院首席法官的任免;
( 八 ) 接受香港居民申訴並作出處理;
( 九 ) 如立法會全體議員的四分之一聯合動議,指控行政長官有嚴重違法或瀆職行為而不辭職,經立法會通過進行調查,立法會可委託終審法院首席法官負責組成獨立的調查委員會,並擔任主席。調查委員會負責進行調查,並向立法會提出報告。如該調查委員會認為有足夠證據構成上述指控,立法會以全體議員三分之二多數通過,可提出彈劾案,報請中央人民政府決定;

如果佢哋嘅目的就係不顧一切去否決財政預算,就已經唔合符立法會議員職權。

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2021-1-7 21:56 發表
比喻得好!不過班黃畜會扮唔明

引用:
佢地係未奉旨批准預算案
你睇咗未來嘅財政預算案未?!

用武力制止犯罪都係警察職權

所以,美國國會死果四件,BLM比警察打死果幾個,警察無做錯?

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]