• 瀏覽: 4,241
  • 回覆: 56
+2
【on.cc東網專訊】2019年9月8日晚港島區多處有警民衝突,當晚一名27歲男教師涉嫌在港鐵銅鑼灣站外襲警被捕。他否認一項襲擊在正當執行職務之警務人員罪,案件今(7日)在東區法院開審。兩名作供警員均不能在呈堂錄影片段中認出同僚,裁判官鄧少雄見狀便稱:「梗係啦都

無冧巴,梗係認唔到啦」。控罪指,被告陳睿懿於2019年9月8日,在港鐵銅鑼灣站F1出口外襲擊在正當執行職務的警員趙金。
警長林榕南供稱,當晚7時許銅鑼灣F出口外有數十人聚集,大叫「死黑警」等口號,當中包括被告。林認為被告的舉動或會破壞社會秩序,於是上前調查,惟當他伸手搭被告膊頭之時,被告突然轉身逃跑,他嘗試追上不過被膠欄絆倒,起來見被告已被制服。
而報稱受襲的警員趙金供稱,當晚他見被告轉身逃跑,便追上捉住被告的上衣,之後二人失平衡雙雙倒地,他將被告壓住,惟被告不斷掙扎,更揮拳打了他的左臉一下。其後在同袍的協助下制服被告。趙事後送院接受治療,即晚出院。
趙在庭上稱見到軍裝警想搭被告膊頭,但口供紙又寫是搭住了被告膊頭,遭到辯方質疑。趙回應說:「寫錯左,我承認」,更承認自己「學歷低、寫得差、表達能力唔好」。
惟林、趙兩人均未能在呈堂片段中認出同僚,裁判官頗有微言,直指:「我點知邊個警員係邊個警員呀?」、「梗係啦都無冧巴,梗係認唔到啦」。趙回應覺得背部標記「條條揈、好論盡」,故此沒有有制服上展示警員編號。聆訊未完,2月10日續審。

>>>裁判官, 林、趙警員妙問妙答, 真是一語中紅芯

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/男教師否認襲警-警睇片未能認出同袍-官-梗係啦都無冧巴-112723602.html

從前有個人叫阿爽。
他死掉了。 。 。
出殯那天。
他的家人哭喊:爽阿……爽阿。
路人不解。問道:你們爽什麼啊 ?

家人痛哭流涕:爽死了……爽死了!!
^3^
認人要有number先認到?

美國國會渣槍一樣冇冧吧。

外國防暴警察一樣係number, 不過人地D官公正d...

引用:
原帖由 12345六 於 2021-1-7 09:35 PM 發表
美國國會渣槍一樣冇冧吧。
一語中紅心

引用:
原帖由 火控雷達 於 2021-1-7 09:19 PM 發表
認人要有number先認到?
平生吾作規心事, 半夜敲門也吾驚...做人如果光明呂樂, 點解吾敢比號碼?~

引用:
原帖由 flopman 於 2021-1-7 09:39 PM 發表

平生吾作規心事, 半夜敲門也吾驚...做人如果光明呂樂, 點解吾敢比號碼?~
所以, 黑衣人全部蒙面.

引用:
原帖由 flopman 於 2021-1-7 09:39 PM 發表

和平示威點解咁多仆街黃甴要由頭笠到落腳?

係唔係屋企兩層樓仲要衆籌咗5000000那位沙排港隊教師?

唔知裁判官鄧少雄認唔認得出司法機構所有同事?如果未能認出,司法機構所有人員係唔係都要編配冧巴?

認唔到同袍無問題,最緊要認為被告打人就得 環境證供巳經可以告佢普通襲擊罪。。。

啲曱甴都冇冧把啦!

引用:

白痴,全世界防暴警察都無冧吧架啦。。。

主題標籤 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]