• 瀏覽: 540
  • 回覆: 15
+3
逾百年歷史的深水埗主教山配水庫食水減壓缸,因其古羅馬式建築而備受社會關注,香港建築師學會今(7日)召開網上記者招待會,就

蔡宏興又表示,政府保育敏感度不足亦並非首次,過往亦有內部結構如古羅馬式建築風格的配水庫遭拆卸,包括建於1908年的克頓道食水配水庫及建於1901年的馬己仙峽道食水配水庫,兩者分別於2011年及2010年拆卸。

今次呢單所謂[古羅馬式建築]真係笑撚屎人喎, 港燦井蛙見到圓拱型建築就盲目指為[古羅馬式建築], 竟然香港建築師學會都走出來柒埋一份, 如果你話呢個建設物有超過一百年歷史而要補肉, 我冇意見, 但係要屈係[古羅馬式建築], 就証明港燦係井蛙, 未見過大蛇屙尿.
古代羅馬式建築係用一塊塊岩石鑿成圓拱型及長方型石柱組合而成建築物, 西方冇紅磚, 紅磚係中國古代獨有的發明, 配水庫係用紅磚結構, 當年建築時冇用鋼筋, 而係用紅磚一塊一塊組合而成, 點解上方要係圓拱型, 只要睇下古代中國的圓拱型橋樑便知道, 都係同樣的建築原理, 中學物理科都有讀過, 傾斜的物體要保持平衡, 係有水平分力及垂直分力, 兩者平衡便是力學的最佳結構, 所以門上方的圓拱型係符合物理學, 有圖有真相, 天安門廣場的入口, 門上方都係圓拱型.
即係當年建築配水庫的香港工人, 係以中國傳統的建築方式建造, 唔係乜撚嘢[古羅馬式建築].

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210107/bkn-20210107160820775-0107_00822_001.html

拆左佢,等呢件野永遠存在我們心中就係最好既保育

點解係圓拱型??? 一字咁淺, 只係港蛙長期受到通識科的塗毒, 只知有外國而唔知中國先進的建築技術.
百年前建呢個配水庫, 冇用鋼筋石屎, 所以上面要用圓拱型而唔可以水平方式, 圓拱型結構係可以向兩邊卸力, 係最合理的建築方式, 唔係乜嘢古羅馬式建築.  

一定係燒考場 . 

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-1-7 07:49 PM 發表
點解係圓拱型??? 一字咁淺, 只係港蛙長期受到通識科的塗毒, 只知有外國而唔知中國先進的建築技術.
百年前建呢個配水庫, 冇用鋼筋石屎, 所以上面要用圓拱型而唔可以水平方式, 圓拱型結構係可以向兩邊卸力, 係最合理的建築方式, 唔係乜嘢古羅馬式建築.   
正解

又比賽?!

呢幅圖片最清楚, 完全係中國式傳統建築方式, 因為古代只有中國的工人識得用紅磚砌出圓拱型的建築物, 圓拱型最上方的重量向左右兩方卸力, 所以最上方的磚頭最少, 中國古代的圓拱橋都係用呢個原理建造, 千幾年前由馬可孛羅傳到去歐洲.

仲有原設計只負荷頂蓋重量,行生人仕加以綠化,加添泥土及植樹以為綠化環境,令原設計乘重立柱會不勝負荷。大家忘記了城大大幅屋面倒塌的事件了。所謂工程師學會的聲明,應該揾個有名有姓嘅工程師計算一下負載問題先啦。

引用:
原帖由 erectdick 於 2021-1-7 08:50 PM 發表
仲有原設計只負荷頂蓋重量,行生人仕加以綠化,加添泥土及植樹以為綠化環境,令原設計乘重立柱會不勝負荷。大家忘記了城大大幅屋面倒塌的事件了。所謂工程師學會的聲明,應該揾個有名有姓嘅工程師計算一下負載問題先啦。
冇錯, 當年只係用石屎板覆蓋頂部, 而且當年係有圍欄阻隔行人, 之後年久失修, 上面又有樹木又有行山的人, 加重負荷.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-1-7 07:49 PM 發表
我都想講,幾乎所有古橋都係圓拱型形嫁啦,單純係力學問題,乜Q嘢羅馬色喎。

拆咗佢,同塊地起周梓樂暴徒紀念花園!

幾十年就當古蹟,乜春都唔俾拆,你班友家下淨係可以住茅草屋,嘥9氣

引用:
師兄你唔好咁踢爆,你踢爆咗原來唔係古羅馬建築仲要係天安門式,
的曱甴一聽到就實 180度轉呔要求政府即時炸撚咗佢

既然係收集公眾想法, 有冇"拆咗佢"呢個選項?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-1-7 08:39 PM 發表
呢幅圖片最清楚, 完全係中國式傳統建築方式, 因為古代只有中國的工人識得用紅磚砌出圓拱型的建築物, 圓拱型最上方的重量向左右兩方卸力, 所以最上方的磚頭最少, 中國古代的圓拱橋都係用呢個原理建造, 千幾年前由馬可孛羅傳到去歐洲.

馬可孛羅(自稱)來到中國嘅朝代係元朝,未夠一千年前。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]