• 瀏覽: 1,698
  • 回覆: 18

警察今早拘捕50多名初選參與者,是初選投票否決財政預算案雖然是議員合法的權利,但動機停擺政府,基本法沒有容許這個動機。並且比喻議員否決議案的行為「揸車打劫」一樣,雖然揸車合法,但打劫犯法。

即係合法,但佢冇罪推定左你會犯法,所以就唔合法?

光顧香港 時代廣場
引用:
原帖由 hanabi221 於 2021-1-6 03:54 PM 發表

警察今早拘捕50多名初選參與者,是初選投票否決財政預算案雖然是議員合法的權利,但動機停擺政府,基本法沒有容許這個動機。並且比喻議員否決議案的行為「揸車打劫」一樣,雖然揸車合法,但打劫犯法。

揸車合法, 揸車去打劫就犯法
有咩咁難明?

即使你殺左人,販左毒, 放左火
都係冇罪推定架
咁理論上警方拉親既
都係“ 無罪” 的人架.

唔好將“ 無罪推定” 四字無限放大,伸延啦!!!

引用:
原帖由 hanabi221 於 2021-1-6 03:54 PM 發表

攬抄二個字的意思都十分明顯是要破壞香港人的民生,經濟和自由。等同叛港亡國。

唔明白這麽簡單的道理都有人支持。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-1-6 16:16 發表

有咩咁難明?
佢唔係唔明,只係....唔啱聽吧!
所以...揣着明白...裝湖塗吧!

推乜撚野斷?
戴生自己賣報紙講到明會點犯法, 洗乜撚推斷.
有戇鳩仔仲要公開聯署一齊犯法
跟住問人地點解犯法,好唔好笑D
大佬你講返違法達義都好啦,問點解犯法

你賣報紙話你會渣乜野車牌既車去打劫,只要你泊係銀行門口,警察已經會拉人,明唔明?
唔明,咁你可以試下

引用:
原帖由 hanabi221 於 2021-1-6 15:54 發表

你弱智梗係唔明

而家基本法都有黃色解讀同藍色解讀嘅, 法律根本係Bull Shit

所以香港人要捍衞法治, 必須萬眾一心撐馬道立

簡單就係.....只要你最終目的係犯法,咁之前所有行為係合法都冇用

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-1-6 04:16 PM 發表

有咩咁難明?
以佢地嘅智商,又真係幾難明嘅!

查冊冇犯法,以虛假陳述嘅方式去查冊,就係犯法!

呢啲嘢對佢地來講太深奧太複雜,唔明,唯有簡化成“查冊係犯法”幫佢地自己方便理解。

不過,啲黑記有邊日唔查冊得㗎?黑記咪日日都犯法???

又舉例:

有人衝紅燈過馬路俾差人告,啲黃人又唔明白咁深奧咁複雜嘅嘢,為咗方便佢地理解,就變成“過馬路係犯法”!

咁全港市民有邊個唔使俾警察告???

引用:

儍仔翻去問小學老師啦

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-1-6 04:37 PM 發表
即使你殺左人,販左毒, 放左火
都係冇罪推定架
咁理論上警方拉親既
都係“ 無罪” 的人架.

唔好將“ 無罪推定” 四字無限放大,伸延啦!!!
未定罪,果D叫 :疑犯 !

引用:

未定罪,叫疑犯,有幾難明 ?除非你喺白痴仔

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]