• 瀏覽: 7,358
  • 回覆: 100
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-8 09:30 PM 發表

軍人要既係幕府,唔係憲法。
只有商人地主先會傾向憲法,因為佢地無槍。
軍政府最鐘意既係緊急狀態,暫停憲法,軍法管治。
你見蔣介石對憲法有幾熱心就知。

大臣呢,一樣唔會對憲法有好大興趣。做曹操唔好?點解要自我設限?當然,佢地要靠地主同商人支持,腰骨就無咁硬。
好似又唔係喎,日本係二戰前,實權好似係軍佬手上喎。就算民國時期實權都係啲軍佬手上姐。

如果滿清真係立憲後,將權力交俾資本家,滿清人民日子就唔會過得咁慘,你睇吓蘇聯選擇共產主義,社會發展緩慢,人民生活困苦。

事實上一就係軍國主義,以軍事力量周圍剝奪,又或者資本主義,靠企業家生產產品,營銷海外。

共產主義計劃經濟,最大嘅問題係邊班人計劃經濟先,一班幹部根本冇做過生意嘅,寫一份經濟報告出嚟,你覺得會點呢?

史太林自己就話帶兵出身姐,後來果班都冇帶過兵,自然害怕將軍威望太高。
最經典例子,赫魯曉夫,依靠朱可夫得到政權,但係又害怕佢他日奪權,最後廢咗朱可夫。
咁樣搞法,軍隊點發展?經濟又點發展?

一個國家想國家具有競爭力,權力核心一就軍人,又或者資本家,權力係一班搞行政嘅人手上,呢個國家都冇咩前途。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-9 12:52 AM 發表

好似又唔係喎,日本係二戰前,實權好似係軍佬手上喎。就算民國時期實權都係啲軍佬手上姐。

如果滿清真係立憲後,將權力交俾資本家,滿清人民日子就唔會過得咁慘,你睇吓蘇聯選擇共產主義,社會發展緩慢,人民生活困苦。

事實上一就係軍國主義,以軍事力量周圍剝奪,又或者資本主義,靠企業家生產產品,營銷海外。

共產主義計劃經濟,最大嘅問題係邊班人計劃經濟先,一班幹部根本冇做過生意嘅,寫一份經濟報告出嚟,你覺 ...
蘇聯選擇共產主義,社會發展緩慢?
笑話好好笑。

蘇聯唔選擇共產主義,波蘭都打唔贏。
唔講過程,睇起點同終點,都無可能得出蘇聯社會發展緩慢呢個結論。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-9 01:30 AM 發表

蘇聯選擇共產主義,社會發展緩慢?
笑話好好笑。

蘇聯唔選擇共產主義,波蘭都打唔贏。
唔講過程,睇起點同終點,都無可能得出蘇聯社會發展緩慢呢個結論。
共產主義嘅蘇聯,農民飽受剝削!!

政治體系因為權鬥混亂!!

所謂嘅工業強國用咗二百幾萬兵,抵擋唔住德國入侵!事實上朱可夫打仗嘅方法就係人海戰術,打人海戰術嘅點可以叫做機械化部隊呢?

二戰勝利後,喺德國手上搶到一批科學家,發展的確好過一輪嘅。
但係,當時間不停推演,歐洲其他國家人民嘅生活如何,蘇聯生活如何?

蘇聯後期所謂軍事強國全部都係呃人嘅!!人哋主力都發展直升機啦,佢仲喺度研究坦克!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-9 01:49 AM 發表

所謂嘅工業強國用咗二百幾萬兵,抵擋唔住德國入侵!事實上朱可夫打仗嘅方法就係人海戰術,打人海戰術嘅點可以叫做機械化部隊呢?

但係,當時間不停推演,歐洲其他國家人民嘅生活如何,蘇聯生活如何?

蘇聯後期所謂軍事強國全部都係呃人嘅!!人哋主力都發展直升機啦,佢仲喺度研究坦克! ...
蘇聯後期都唔係咩軍事強國,搞左個蘇聯戰略欺騙總局呃人 !!
蘇聯解體後嗰啲所謂秘密武器公開咗,真係笑死人!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-9 01:49 AM 發表

蘇聯後期所謂軍事強國全部都係呃人嘅!!人哋主力都發展直升機啦,佢仲喺度研究坦克! ...
無共產主義既蘇聯連波蘭都搞唔掂,仲講乜野德國。

蘇聯起點極低,無共產主義,仆左街十世。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-9 02:03 AM 發表

無共產主義既蘇聯連波蘭都搞唔掂,仲講乜野德國。

蘇聯起點極低,無共產主義,仆左街十世。
唔覺得起步遲喺個藉口啦,日本軍國主義起步都唔係早呀,陸地海上都打敗蘇聯。
連老牌海軍帝國英國都打敗過。

二戰後,發展又是起步低呀?已經係德國手上搶到一批科學家㗎喇喎!!

都係嗰句啦,共產主義剝削人民,權力核心鬥爭嚴重,國家發展緩慢!!

馬來亞海戰
馬來亞海戰是第二次世界大戰中的一場海上戰役,這場戰役產生了兩個重大的影響至今,其一是大艦巨砲主義式微,未來海戰上空中優勢的重要性將更高以及航空母艦在艦隊的有效性;其二是改變了歐洲各國對日本的印象,不再輕視日本的工業技術與戰術,將其視為亞洲國家中特別的存在。

這一行動發生在1941年12月10日英屬馬來亞東部,近彭亨州關丹,英國戰艦「威爾斯親王號」和戰鬥巡洋艦「反擊號」被日本帝國海軍的岸基轟炸機和魚雷轟炸機擊沉。

立憲嘅前提係內部穩定,內部穩定嘅前提係人民盡忠同盡責。大英帝國嘅主要試金石就係「效忠英女皇」,人民唔反感嘅,先會有君主立憲,將權力下放議會。議會通常會有二、三個,如上下議院、貴族、The commons等等。開始嗰陣可能只會開放其中一個畀人民選,另外兩個可能會由皇帝、貴族控制。以「袋住先」求穩定。

唔穩定嘅地區就唔會開放議會選舉制,如加拿大表面上效忠英女皇,但穩定因素錯縱複雜,要到好後期先有局部開放嘅選舉,但有選舉權嘅只限於有物業嘅白人男性(即係女人、非白人、同窮人都唔會有投票權)。直到二戰後,英國失去咗對加拿大嘅實質控制,加拿大先有較開放嘅民主制度。

暴君指嘅係,人民知責守法嘅情況下,君主要獨攬大權,呢D先係真正嘅獨裁者。人民不知責嘅,負責任嘅君主係唔應該下放權力,否則社會只會敗壞。

今日你是是但但、阿乜阿七都可以去讀supply chain management。人民盡責嘅最基本體現,就係可以提供唔貪嘅官。其實「忠君」嘅實質意義係,你唔會將金錢私利放響首位,就唔係叫你去做奴才。忠君嘅通常都可以捨棄私利。相反,唔忠君嘅,就算你係一個可以捨棄私利嘅人,阿差知咩。

中國人從來都唔忠君,好大程度上係由私利為先所致。為咗合理化呢種私利至上原則,中國人仲會將效忠報國講成係奴才。呢個係中國人飽受外侮嘅其中一個主因。你報國就係奴才,你唔報國外母(外侮)自然會揾上門。效忠日皇嘅日本仔同效忠英女皇嘅英國佬絕對唔會同你客氣,除非你都有一支效忠毛主席嘅志願軍。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-8 01:29 PM 發表
講到尾都係果句啦,中國改朝換代某個程度都係同管理系統有關。

係儒家思想管理系統下面,無論你係財閥政治,或者封建王朝制度,你都係會慢慢慢慢喪失競爭力。

我嘅解釋就係,儒家思想根本希望所有嘢都唔好變,以前係咁,以後都係咁,軍人冇辦法發揮自己嘅所長,生意人冇辦法喺公平競爭下成長。

開國皇帝自然唔同,開國皇帝全部都係競爭中產生嘅。

經濟方面,生意人有冇真本事唔係最重要,最緊要可以依附權貴。
我想問 ...
1,呢個同意 ... 所以我近年唸返 , 朱八重係建立明朝初期 ,
用咁重型既刑罰對付官員 , 就係要阻住官僚集團 ,
又開始同利益集團結合 ...

2,事實上由中晚明開始 , 官同紳就己經係同一個階層 ...
好似上層家庭有兩個仔 , 十歲八歲前會睇下佢地既天份 ,
從而按天份一個培養考科舉  一個培養接手家業 ...

實際上 , 明清呢種官紳一體既情況 , 其實係由科舉制摧生
係科舉制中考到舉人或以上 , 如果唔投身士途 ,
都會比鄉紳拉攏 ... 做生意又好  做地主又好 , 佢一係股本
一係送各種方便 ... 咁係因為科舉之下 ,
只要有功名在身 , 就會成為社會賢達  有一定輿論影響力 ,
咁己經對最基層既地方拖政有影響(如隻眼開隻眼閉)

而且 , 官員告老還鄉後 , 彼此都係要互相照顧架麻(明既拉)
... 可以話佢地係共生關係 , 多於賄賂  受賄既關係

3,純粹吹下水 ... 小弟記得好多影視作品中 , 都話去到後期
其實己經係呂樂靠跛豪 , 多個跛豪靠呂樂

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-8 12:12 AM 發表

唔夠人打梗係要聽話㗎啦, 日本就算今時今日人民嘅生活差過蘇聯?你估下啲中國人想移民去日本多啲呀,定係日本人想移民離中國多啲呢?

日本人不嬲都係咁㗎喇,唔夠人打就跪低,然後學習你,諗辦法超越你,呢樣嘢日本真係幾勁㗎,有好多嘢其實係中國傳過去,日本人手上有時仲做得好過中國人,日本人搞工業都係咁啦。

你冇好以為日本對住美國低聲下氣,有機會佢就作反㗎喇,日本歷史上發生過好多,出名嘅人物應該 ...
咁有少少唔同 ... 日本見西方勁  學西方野 , 得到初步既強大後
可以打中國 , 搶台灣  朝鮮 ; 再打俄國佬 ...
佢既自信係一步步建立既

埃及等阿拉伯國家 , 第一步其實同架仔一樣 , 學左西方果套架 ,
問題係第二步就衰左 ... 因為打中國 , 搶台灣  朝鮮 ,
呢D全部唔係西方列強利益(除左俄國 ^.^") ;

但以色列 , 就係新興美蘇全力支持既 ... 狂兄你試下代入下咁睇 ,
日本第二步既成功 , 係令佢見到現代化所有美好既野 ,
而且佢之後一直到打俄國佬都係成功 ;

但對埃及等阿拉伯國家來講 , 第二步就失敗 , 而且行足5-6次拉 ,
都係失敗 ... 你係咪仲會覺得 , 現代化會帶來成功呢???

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-8 09:30 PM 發表

軍人要既係幕府,唔係憲法。
只有商人地主先會傾向憲法,因為佢地無槍。
軍政府最鐘意既係緊急狀態,暫停憲法,軍法管治。
你見蔣介石對憲法有幾熱心就知。

大臣呢,一樣唔會對憲法有好大興趣。做曹操唔好?點解要自我設限?當然,佢地要靠地主同商人支持,腰骨就無咁硬。
英國大憲章,其實內裡原因就係英國班貴族地主富翁,要制約國王權力,以免國王失驚無神捉佢地斬頭抄家

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-9 02:11 AM 發表

唔覺得起步遲喺個藉口啦,日本軍國主義起步都唔係早呀,陸地海上都打敗蘇聯。
連老牌海軍帝國英國都打敗過。

二戰後,發展又是起步低呀?已經係德國手上搶到一批科學家㗎喇喎!!

都係嗰句啦,共產主義剝削人民,權力核心鬥爭嚴重,國家發展緩慢!!

馬來亞海戰
馬來亞海戰是第二次世界大戰中的一場海上戰役,這場戰役產生了兩個重大的影響至今,其一是大艦巨砲主義式微,未來海戰上空中優勢的 ...
日本幾時打贏過蘇聯?
日俄戰爭時日本打贏俄國, 唔係蘇聯.
到蘇聯建立時, 日本支持白派, 失敗.
諾門罕戰役, 關東軍戰敗.
蘇聯同俄國既最大分別, 正正係共產主義.

最後蘇聯狂風掃落葉徹底擊潰關東軍佔領東北, 就無謂多講.
如果你唔知共產主義起過乜野作用, 唔該睇下海地同古巴有幾大分別. 同為加勒比海島國, 六十年前, 海地係好境過古巴.

中國改革開放時, 有一大班有基礎既技術工人, 全國勞動人口都受過教育, 識字識數. 一樣都係因為共產黨. 蘇聯情況無乜分別.
國民政府自己吹既黃金十年, 不到四分一適齡學童讀小學, 去到 1955年,係九成
個個都係文盲,邊可能改革開放? 你見識過印度班工人未?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-9 01:55 PM 發表

日本幾時打贏過蘇聯?
日俄戰爭時日本打贏俄國, 唔係蘇聯.
到蘇聯建立時, 日本支持白派, 失敗.
諾門罕戰役, 關東軍戰敗.
蘇聯同俄國既最大分別, 正正係共產主義.

最後蘇聯狂風掃落葉徹底擊潰關東軍佔領東北, 就無謂多講.
如果你唔知共產主義起過乜野作用, 唔該睇下海地同古巴有幾大分別. 同為加勒比海島國, 六十年前, 海地係好境過古巴.
你亦都講得冇錯。

但你依然冇辦法否定,共產主義領導嘅蘇聯,剝削人民,權力核心鬥爭嚴重,國家發展緩慢。

因為,二戰後,蘇聯嘅發展,都係遠遠比其他歐洲國家發展慢。第二次世界大戰之後嘅發展,唔通你仲喺度講,起步慢咩!!

日本內部,陸軍同海軍長期是不和的,海軍吞併國家大量資源。但係海上嘅利益,除咗維護石油供應之外,冇乜實質利益,石油利益,最重要都係海軍自己用嘅。海軍用油,遠遠多過陸軍。

事實上如果日本專心發展陸軍,統一亞洲,再與美國決戰,發展可能會更好。

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-9 10:28 AM 發表

咁有少少唔同 ... 日本見西方勁  學西方野 , 得到初步既強大後
可以打中國 , 搶台灣  朝鮮 ; 再打俄國佬 ...
佢既自信係一步步建立既

埃及等阿拉伯國家 , 第一步其實同架仔一樣 , 學左西方果套架 ,
問題係第二步就衰左 ... 因為打中國 , 搶台灣  朝鮮 ,
呢D全部唔係西方列強利益(除左俄國 ^.^") ;

但以色列 , 就係新興美蘇全力支持既 . ...
喺今次討論中,吸收wilsonkf師兄觀點,其實立憲係對資本家有利嘅觀點,
吸收左你所講嘅,官商共生關係。

我修正一下我自己嘅睇法。

如果清朝末年真係立憲成功,就會變成資本家控制議會,然後控制軍隊。
為咗自身嘅利益,資本家會投資更多錢落去軍隊。(因為封建王朝軍隊,根本唔係保護資本家利益,做乜嘢要攞錢出嚟撐,滿清入關,依然都係地主)。
咁樣就比較接近英國式嘅議會制度!英國發展工業嘅同時,從來冇放棄過軍事發展。沒有強大嘅軍事力量,如何保護資本家嘅財富。

又或者係咁樣,李鴻章殺死慈禧太后,挾天子以令諸侯!!
然後同企業家勾結,發展軍工,以武裝實力,南征北伐,開疆闢土!!
呢種模式,就係希特拉崛起模式,你以為希特拉係社會主義思想,咁你可能錯啦,希特拉其實係軍隊與企業勾結。

我哋又來睇吓蘇聯模式嘅失敗,蘇聯模式嘅失敗某個程度就是行政主導,一班搞行政嘅,決定國家命運,結果就軍事發展唔掂,商業發展一樣唔掂。

我哋又來睇吓中東,中東並非一個國家,其實有好多國家,如果伊朗,放棄佢的神,將權力交比資本家,行英美式嘅資本主義,又或者將權力交俾軍隊,建立希特拉式嘅軍國政府,伊朗可能會喺幾十年中間,喺中東崛起!!

又用呢種觀點嚟睇吓美國嘅衰落,我社會長期發展必然產生貧富懸殊,呢種情況無論你係封建王朝,或者資本主義都會出現。
但係軍隊依然效忠朝廷,或者資本家,呢啲咁嘅農民革命,冇能力動搖政權。
要一個政權崩塌,一就係外敵入侵,一就係因為太過貧困,窮人全部走去當兵,軍隊開始對朝廷,或者財閥不滿。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-9 02:09 PM 發表

你亦都講得冇錯。

但你依然冇辦法否定,共產主義領導嘅蘇聯,剝削人民,權力核心鬥爭嚴重,國家發展緩慢。

因為,二戰後,蘇聯嘅發展,都係遠遠比其他歐洲國家發展慢。第二次世界大戰之後嘅發展,唔通你仲喺度講,起步慢咩!!

日本內部,陸軍同海軍長期是不和的,海軍吞併國家大量資源。但係海上嘅利益,除咗維護石油供應之外,冇乜實質利益,石油利益,最重要都係海軍自己用嘅。海軍用油,遠遠多過陸軍。

事實上如 ...
資本主義國家以美國為首,美國二戰無穿無爛,加上其他國家本身個底就好
蘇聯二戰時損失慘重,半個國家爛左,同陣營既全部都係窮撚,唔係窮到燶,都唔會擁抱共產主義
但係六七十年代蘇聯已經有實力同美國較量
仲有,蘇聯係輸比美國加中國,唔係淨係資本主義陣營,唔拉攏中國,抵佢輸。

蘇聯既權鬥,對國家路線有幾大影響?資本主義既權鬥,最近既例子唔洗多講,日日有表演睇
北越同南越都權鬥,南越鬥到有力抗共既吳廷琰被殺,之後無法建立一個穩定既政府,最終比北越一鋪KO
社會主義政府再權鬥,國家仲係度,你先有得笑佢地腐敗同僵化,資本主義呢?成個摺埋,比社會主義推翻

由無到有,由0變1,近一百年,只有共產國家可以不依賴外力做到
中美七十年前起點差幾遠?宜家呢?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-9 02:25 PM 發表

資本主義國家以美國為首,美國二戰無穿無爛,加上其他國家本身個底就好
蘇聯二戰時損失慘重,半個國家爛左,同陣營既全部都係窮撚
但係六七十年代蘇聯已經有實力同美國較量

蘇聯既權鬥,對國家路線有幾大影響?資本主義既權鬥,最近既例子唔洗多講,日日有表演睇
北越同南越都權鬥,南越鬥到有力抗共既吳廷琰被殺,之後無法建立一個穩定既政府,最終比北越一鋪KO
社會主義政府再權鬥,國家仲係度,你先有 ...
國家根本就係死物,共產主義統治下,蘇聯人幾時過好日子呀?

國家係黨的,黨是史太林領導嘅,國家利益,咪即係史太林個人利益!!史太林有西方電影睇,史太林有進口朱古力,蘇聯人民有冇呀?

二戰之後,放棄你嘅社會主義,同意美國成為世界民主,發展經濟,再搵機會作反都未遲姐。

日本係黑船之後,就係咁樣做,日本而家咪又喺度等緊機會。
日本資本主義左,日本亡咗咩!!

事實嘅真相,中國又何嘗唔係咁呀。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]