• 瀏覽: 7,332
  • 回覆: 100
引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-7 01:44 PM 發表

師兄對蔣介石評論不正確
領袖為了自己統治威信,公開是不會承認錯誤

可是幾年前他的日記公開,蔣介石有反省,認知自己衰邊範

1949年4月20日,國民黨拒絕在《國內和平協定》上簽字。隨後,人民解放軍渡過長江,三天後便占領南京,這也迫使國民政府逃往廣州避難,1949年5月27日,蔣介石對自己做了深刻檢討,他認為自己一生大病是「輕浮躁急」
....
後來,在台灣,蔣介石又 ...
多謝師兄指出錯誤!!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-7 10:49 PM 發表
中國歷史改朝換代,晚期大多出於天災人禍
民不聊生,自然起義作反
皇朝傳到後期,一代不如一代
而且幾乎沒有一個朝代沒有外敵
如果唔係點解要起長城
清朝最大問題不是立憲
正本清源係外族少數想要統治多數漢族
即使曾有過康雍乾三代盛世
漢人反清的思想從沒有停止過
太平天國之亂,如果唔係洪秀全自己人鬼打鬼
就算滅唔到清朝,搶左清朝部分江山管統,一直能維持落去
歷史會改寫

...
歐美立憲係資本家為左保障自己財產推動。日本呢,本來幕府加天皇就係二元制,同樣有資本推動立憲
中國就算仲係明朝果套,唔知點立憲,同係咪外族無關
事實上百幾年前絕大部份人都唔認為滿人做皇帝有乜問題
皇朝末年土地兼併已經好嚴重,立憲本質就係保障地主,禁止皇帝玩平均地權,你估下會唔會成功

立憲係有好多失敗例子,中國同佢地更加接近

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-8 02:04 AM 發表

歐美立憲係資本家為左保障自己財產推動。日本呢,本來幕府加天皇就係二元制,同樣有資本推動立憲
中國就算仲係明朝果套,唔知點立憲,同係咪外族無關
事實上百幾年前絕大部份人都唔認為滿人做皇帝有乜問題
皇朝末年土地兼併已經好嚴重,立憲本質就係保障地主,禁止皇帝玩平均地權,你估下會唔會成功

立憲係有好多失敗例子,中國同佢地更加接近
絕對同意 !!!
因為世界第一個立憲運動--大憲章 , 就係用來保護貴族 !!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-7 01:35 AM 發表
無可否認大部分人都係自私,遇到問題,希望解決問題方法唔關自己事,例如香港年青人,佢哋成日以為只要有民主,香港就有發展,事實真相就係你哋要減人工。

建制派小部分人梗係想將責任推畀地產霸權,唔通佢哋會承認回歸之後攞咗中央 維和經費一啲嘢都做唔到咩。最後搞到阿爺要親自出手搞國安法.

正如崇禎皇帝永遠都覺得自己叻過所有人,絕對唔會承認其實佢嘅政治智慧比唔上一個宦官 魏忠 ...
狂兄 , 我睇左你幾輪發言 , 但硬係有d不明其意既感覺 ...

又或者咁講丫 , 狂兄你其實覺得 , 香港真正既問題係咩???
又有咩解決方法???

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-7 10:49 PM 發表
中國歷史改朝換代,晚期大多出於天災人禍
民不聊生,自然起義作反
皇朝傳到後期,一代不如一代
而且幾乎沒有一個朝代沒有外敵
如果唔係點解要起長城
清朝最大問題不是立憲
正本清源係外族少數想要統治多數漢族
即使曾有過康雍乾三代盛世
漢人反清的思想從沒有停止過
太平天國之亂,如果唔係洪秀全自己人鬼打鬼
就算滅唔到清朝,搶左清朝部分江山管統,一直能維持落去
歷史會改寫

...
S兄講既幾點 , 小弟都唔係咁認同 ...

1,其實中國古代 ... 或者應該話 , 古代社會正常都好多天災
呢個係農業社會既基本性質 , 係到工業社會先唔同 ,
絕對唔係王朝末期先有 , 外敵亦一樣 ...
點解係盛期解決到??? 呢個就係帝國全盛期既優勢 , 好隋朝
係全國廣設糧倉 , 咁仲怕咩天災???

又好似明朝咁 , 外表亡國原因係外敵+天災 , 其實唔係 ...
清初半壁江山之際 , 順治收到既稅己經係崇禎 ,
統治全國時既兩倍 ... 點解???
咪因為清兵有刀 , 而明末官僚好多己同地方豪紳連結 ,
上下官員一扯貓尾 , 咪收唔到稅羅 ... 收到稅既唔好話滿清 ,
飢荒都處理到拉 ...

2,你可以用 "正統" 二字 , 其實即係政權正當性 ,
呢樣野其實每個國家都有 ... 但係咪因為少數民族政權呢???
我唔太肯定 , 始終法王  沙皇一家都比人暫晒 ...

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-8 12:58 PM 發表

S兄講既幾點 , 小弟都唔係咁認同 ...

1,其實中國古代 ... 或者應該話 , 古代社會正常都好多天災
呢個係農業社會既基本性質 , 係到工業社會先唔同 ,
絕對唔係王朝末期先有 , 外敵亦一樣 ...
點解係盛期解決到??? 呢個就係帝國全盛期既優勢 , 好隋朝
係全國廣設糧倉 , 咁仲怕咩天災???

又好似明朝咁 , 外表亡國原因係外敵+天災 , 其實唔係 ... ...
你認唔認同我無所謂
反正歷史,大家點解讀隨你高興就好
同理,你講立憲論,我都唔係咁認同
歷史冇得重來
冇人知如果皇朝係漢族,漢人要立憲會唔會失敗?
如果袁世凱冇背叛光緒,又如何? who knows?

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-8 10:09 AM 發表

狂兄 , 我睇左你幾輪發言 , 但硬係有d不明其意既感覺 ...

又或者咁講丫 , 狂兄你其實覺得 , 香港真正既問題係咩???
又有咩解決方法???
香港嘅未來,就偏離左你個標題啦。

或者你開一個貼,討論下香港未來囉。
重點依然係香港現實環境判斷,社會局勢判斷,定立自身位置,制定明確目標,基本估算達到目標嘅時間。

或者我哋只可以討論下,我哋知道嘅嘢,始終我哋唔係政府,好多關鍵嘅數據,我哋都冇。

講到尾都係果句啦,中國改朝換代某個程度都係同管理系統有關。

係儒家思想管理系統下面,無論你係財閥政治,或者封建王朝制度,你都係會慢慢慢慢喪失競爭力。

我嘅解釋就係,儒家思想根本希望所有嘢都唔好變,以前係咁,以後都係咁,軍人冇辦法發揮自己嘅所長,生意人冇辦法喺公平競爭下成長。

開國皇帝自然唔同,開國皇帝全部都係競爭中產生嘅。

經濟方面,生意人有冇真本事唔係最重要,最緊要可以依附權貴。
我想問個好簡單嘅問題姐,明朝末年,到底係啲貪官控制生意佬呀,定係生意佬控制貪官?

正如有啲地方,幹部寫封信俾你,你就可以去銀行借錢。

香港貪污嚴重嘅時候,你覺得係雷洛控制黑社會啊,定係黑社會控制雷洛呢?

再簡單啲講,跟唔上時代進步嘢就會被淘汰!!

一個國家興衰軍事實力最重要,你保得住軍事實力,你能夠打敗外敵,你保得住軍事實力,你可以喺天災人禍嗰陣時,壓制暴民。

正如當年如果李鴻章獨攬大權,佢會唔會比慈禧太后起頤和園呢?

如果當年清政府立憲,點解會覺得嗰啲權力會落喺地主身上?

如果你比我估,一定係落係軍人手上,同埋一班大臣手上。

幾時輪到冇軍事實力,冇政治實力嘅地主呢?
呢啲咁嘅政治體系下,商人只不過係衣附權力嘅生存,幾時有佢嘅主動權?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-8 01:15 PM 發表

你認唔認同我無所謂
歷史冇得重來
戊戌維新如果成功,中國其實可能更麻煩

有人考證過,戊戌維新內容其實引入外國人可以直接掌控朝廷,此亦是慈禧為何開始時同意維新,後來越來越反對的原因

後來維新派要求皇帝巡狩上海,擺明想挾天子以分裂國家;慈禧於是正式與維新派反臉,光緒想先發制人,要袁世凱出兵勤王

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-8 01:15 PM 發表

你認唔認同我無所謂
歷史冇得重來
如果我無理解錯既話 , 其實正史完全見唔到 ,
袁世凱有站過光緒隊 ... 係當初提拔佢既就係榮祿 ,
絕絕對對既慈禧心腹 , 點睇袁世凱都會係慈禧果派 ...

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-1-8 02:29 PM 發表

戊戌維新如果成功,中國其實可能更麻煩

有人考證過,戊戌維新內容其實引入外國人可以直接掌控朝廷,此亦是慈禧為何開始時同意維新,後來越來越反對的原因

後來維新派要求皇帝巡狩上海,擺明想挾天子以分裂國家;慈禧於是正式與維新派反臉,光緒想先發制人,要袁世凱出兵勤王
坦白講 , 光緒就係一個崇禎式大智障 ,
以及腐儒講既就係聖君之道 ... 結果慈禧暫退後(本來係唸住長退)
佢就搞左個甲午戰爭出來 , 慈禧復出其實係救場式既存在 ...

再講 , 康梁二人遠無傳說咁重要 , 光緒接見康有為果陣 ,
變法都己經開始左 ... 而且接見 , 都一對幾十上百既果一種模式
之後佢只係做左個跑腿官 , 再之後直情唔係京師 ...

同好多人想像唔同 , 維新派果班全部係康梁一樣既土儒 ,
本身對西方一知半解 ; 去過西方訪問  搞過外交  搞過洋務既
無一個站維新派 ... 所以維新好多野 ,
其實係純幻想既野 , 最終被推翻 , 係再正常不過  而且必需

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-8 04:43 PM 發表

如果我無理解錯既話 , 其實正史完全見唔到 ,
袁世凱有站過光緒隊 ... 係當初提拔佢既就係榮祿 ,
絕絕對對既慈禧心腹 , 點睇袁世凱都會係慈禧果派 ...
如果你無理解錯......

即係表示你的理解不一定是對?

算啦, 袁世凱內心想法,只有佢自己最清楚

現代人大家都係靠猜測

好多歷史,只有歷史人物當下最清楚,本人冇留下任何紀錄天曉得

難怪當年蔣介石日記公開,史學家認為係近代史寶藏

大陸中研院學者楊天石教授親身飛到美國史丹福大學胡佛圖書館

閱日記後感想,認為近代史好多都要改寫

有啲大事,可能當事人一念,歷史會改寫

國共聯合抗日,二戰後國共曾有重慶和談

蔣介石日記記錄,佢本來想係重慶會談直接捉拿毛澤東

反正就先發制人除去此心腹大患

條友婦人之仁內心掙扎要唔要咁做,又話怕國際唔諒解佢咁做

結果就係冇落手,如果佢真做大事夠狠心,歷史又會改寫

至於袁世凱做慣奴才,要求佢叛變內心一定會天人交戰

靠邊站賭唔到賭得過?

或者係呃光緒,佢頭到尾都冇想過要政變,只有佢自己先知

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-8 01:55 PM 發表
一個國家興衰軍事實力最重要,你保得住軍事實力,你能夠打敗外敵,你保得住軍事實力,你可以喺天災人禍嗰陣時,壓制暴民。

正如當年如果李鴻章獨攬大權,佢會唔會比慈禧太后起頤和園呢?

如果當年清政府立憲,點解會覺得嗰啲權力會落喺地主身上?

如果你比我估,一定係落係軍人手上,同埋一班大臣手上。

幾時輪到冇軍事實力,冇政治實力嘅地主呢?
呢啲咁嘅政治體系下,商人只不過係衣附權力嘅生存,幾時有佢嘅主動權 ...
軍人要既係幕府,唔係憲法。
只有商人地主先會傾向憲法,因為佢地無槍。
軍政府最鐘意既係緊急狀態,暫停憲法,軍法管治。
你見蔣介石對憲法有幾熱心就知。

大臣呢,一樣唔會對憲法有好大興趣。做曹操唔好?點解要自我設限?當然,佢地要靠地主同商人支持,腰骨就無咁硬。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]