• 瀏覽: 7,335
  • 回覆: 100
無可否認大部分人都係自私,遇到問題,希望解決問題方法唔關自己事,例如香港年青人,佢哋成日以為只要有民主,香港就有發展,事實真相就係你哋要減人工。

建制派小部分人梗係想將責任推畀地產霸權,唔通佢哋會承認回歸之後攞咗中央 維和經費一啲嘢都做唔到咩。最後搞到阿爺要親自出手搞國安法.

正如崇禎皇帝永遠都覺得自己叻過所有人,絕對唔會承認其實佢嘅政治智慧比唔上一個宦官 魏忠賢。

正如蔣介石佢臨死都唔覺得自己有問題㗎!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-6 02:45 PM 發表
其實之前我都同你討論過嘅,唔知你記唔記得,讀書人某個程度只係應該負責管理。

從我嘅角度黎睇,可以帶領社會進步嘅,一就係商人,一就係軍人!!

中國好多開國皇帝,其實都係軍人。當開國君主離世後,社會就變成以儒家思想管理社會,社會穩定但冇競爭力。儒家思想經過千年嘅演進,儒家思想越嚟越成熟,結果競爭力就越嚟越弱。

你睇吓滿清,到乾隆皇帝,滿口儒家思想,仲夠膽死儒家思想教訓英國佬,呢個錯誤,子孫要幫佢 ...
其實我年紀越大 , 反而越來越懷疑資本主義社會流動性神話 ...

好似杜邦家族  摩根家族  洛克菲勒家族  阿斯特家族等等 ,
都係美國既百年大族(杜邦家族仲有200年) ...
其實係中國世族化最勁既南北朝 , 大多世族都係興盛100年左右

與其說社會流動性係制度既問題 , 我覺得更大原因係環境問題 ...
美國19  20世紀興起得起咁快 , 係因為本土面積夠大 ,
可開發利益夠多 ... 平民冒險西進既利益 , 比得上當年既殖民者

其實同香港60至90年代前期一樣 , 整體經濟大爆發 ,
個個都分享利益 , 反而係經濟發展平穩後 , 資本家就對準自己人
(我係講緊由工業出口 , 到地產經濟)先有 "貧者越貧  富者越富"

呢個話題 , 我可能之後會開POST講 , 因為係關乎另一個崛起神話
--日本明治維新

引用:
原帖由 dfmtf 於 2021-1-6 03:35 PM 發表
潮流興翻案
"皇族內閣"其實錯唔晒
清政府應承三年, 但係革命黨要求一年內攪掂, 時間太短
唔理佢公唔公平, 清朝嘅高級執政官, 就大多數係皇族, 因為皇族先有機會做高官
革命黨又要求一舖過清走晒有經驗嘅高級官員, 換素人上台

顏色革命, 而家有版你睇
當年都一樣
過於急速嘅革命
結果必然係軍閥內戰

當然, 大部黃絲都應該係"不自由, 無寧死" ...
咪就係羅 !!!
其實儒學說其中一樣最鐘意批評君主/上位者既野 , 我係一直都唔明
... 點解唔應該 "用人唯親" ???!!!

我真係好好奇 , 你要做任何改革時 , 點可唔係 "用人唯親" 呢???
"用人唯親" 係因為你對果個人了解 , 知道佢有相對應能力 ,
重梗要係知道佢唔會起你尾注 ...

一個你唔熟識既人 , 你可能將身家性命財產交比佢咩???
坦白講 , 唔理新政府舊政府  民主派定保皇派上台 , 要做到野既話
重要官員都一定要係政府首腦既親信

E+咁睇返 , 當年剷皇族內閣既除左無知平民 , 更有影響力既果批 ,
其實應該係因為分唔到 "蛋糕" 而不滿 ^.^"

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-7 01:26 AM 發表

中東嘅問題一樣,定位錯誤,目標糊塗,中東呢啲國家比以色列打敗後居然唔知道反省,去相信模罕默德可以拯救佢哋。

應該學下日本黑船事件之後發覺美國真係堅嘢,學習美國,唔係走去相信模罕默德.
又點解你覺得佢地 "定位錯誤,目標糊塗" 呢???

事實上 , 你下面舉例既日本 , 一樣先K中國  再K俄國 ,
最後比美國打到變太監 , 乖乖專心搞經濟 ...
當然 , 你可以話WIN就係正確  LOSE就係錯誤 ,
至少日本前期都KO到中俄 ; 亦可以話 , 日本地位相似既
其實係以色列先真

但我想講 , 要跟西方果套崛起 , 唔係用共產主義 ,
基本上一定要用民族主義 , 令人民團結一至 ... 按你講
共產主義唔岩  民族主義定位錯誤 ,
連宗教主義你否定埋 ... 咁我真係想問一下 ,
咁中東國家仲可以點玩???

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-7 01:35 AM 發表
無可否認大部分人都係自私,遇到問題,希望解決問題方法唔關自己事,例如香港年青人,佢哋成日以為只要有民主,香港就有發展,事實真相就係你哋要減人工。

建制派小部分人梗係想將責任推畀地產霸權,唔通佢哋會承認回歸之後攞咗中央 維和經費一啲嘢都做唔到咩。最後搞到阿爺要親自出手搞國安法.

正如崇禎皇帝永遠都覺得自己叻過所有人,絕對唔會承認其實佢嘅政治智慧比唔上一個宦官 魏忠 ...
師兄對蔣介石評論不正確
領袖為了自己統治威信,公開是不會承認錯誤

可是幾年前他的日記公開,蔣介石有反省,認知自己衰邊範

1949年4月20日,國民黨拒絕在《國內和平協定》上簽字。隨後,人民解放軍渡過長江,三天後便占領南京,這也迫使國民政府逃往廣州避難,1949年5月27日,蔣介石對自己做了深刻檢討,他認為自己一生大病是「輕浮躁急」
....
後來,在台灣,蔣介石又多次對自身的失誤作出過反省,在他的日記中:「1951年12月8日,(這一天,也是蔣介石徹底離開大陸,逃往台灣的日子)他反省自己一生重視科學、卻總不能實踐「科學之精神」。1955年10月3日,他又批評自己個性太強,凡大小政策,無不自信自決,以致無人進言,不能集思廣益,折中至當。最後,對於自己失敗的「總因」:蔣介石說是本身的驕矜、憤懣、自恃、忙迫,不能澹敬虛心,全憑主觀行事。(摘自蔣介石日記)
https://kknews.cc/history/9jlr6q.html

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-7 01:19 AM 發表

清朝改革最大嘅問題係國家定位錯誤,目標糊塗,自然就用錯方法啦, 明顯日本喺黑船事件後一連串嘅選擇都合乎歷史嘅進程,在亞洲中第一個彈出 .

當然定位錯誤,目標糊塗,某個程度係因為清朝廷自身利益角度去睇.雅片戰爭到洋務運動嗰十幾年清朝廷做過啲咩呢?洋務運動的海軍,就係定位錯誤,目標糊塗,對慈禧太后嚟講頤和園緊要過海軍,海軍有幾隻船嚇走啲侵略者咪得囉。

其實香港問題差唔多,香港除咗個 ...
嗯 ... 狂兄今次訊息量頗大, 小弟試一點點咁回 :

1,呢個就係我面講到日本既問題 ... 其實日本明治維新 ,
係唔可以同洋務運動對標 , 因為明治維新係隨倒幕運動來 ,
其實亦可以話係一個新政權 ... 呢個新政權既核心 ,
同舊政權既既得利益者並無利益關係 ,
所以佢地先可以大刀闊斧改革 , 面對不合作既大名 ,
可以直接打到佢訓低 !!!

洋務運動係舊政權既內部改革 , 對標既其實係幕末改革 ...
幕末改革食屎程度唔比洋務運動低

2,至於香港 ... 我其實唔係完全睇得明你寫咩 ,
而香港點都唔會係大政府小市場(除左樓市有少少) ... 另外
97年前既香港 , 其實就我#17所講工業出口上升期 ,
果陣三行佬都可以穿金戴銀  返內地包二奶 ;
90年代工業全面淘汰 , 產業變成金融  地產為主 ...
如果企業主打出口產業 , 佢賺既就係外國人既錢 ; 咁相反
企業主打本土消費產生 , 咁當然 ...

小弟睇過篇文 , 佢話香港E+GDP有70% , 其實係由金融業
以及服務金融高薪人群而來 ... 就好似地盤工起高價樓 ,
賣比高薪人群 , 一部份比地產商  一部份比工人 ,
工人再消費 ... 完全唔關金融業既GDP其實好少
(咦 ... 點解越講越遠既 , E+好似講左社會經濟咁 ... ^.^")

3,我本來都係咁覺得 , 但有人同我講 :
"德國製造業比例唔重咩 , 佢地人工低唔低???" 聽到佢咁講 ,
我又唸下 , 其實係咪只係我唔知點搞高新工業呢???

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-7 01:44 PM 發表

師兄對蔣介石評論不正確
領袖為了自己統治威信,公開是不會承認錯誤

可是幾年前他的日記公開,蔣介石有反省,認知自己衰邊範

1949年4月20日,國民黨拒絕在《國內和平協定》上簽字。隨後,人民解放軍渡過長江,三天後便占領南京,這也迫使國民政府逃往廣州避難,1949年5月27日,蔣介石對自己做了深刻檢討,他認為自己一生大病是「輕浮躁急」
....
後來,在台灣,蔣介石又 ...
呢個係真 ... 當年<三國>有一句對白 , 我好認同 :
"咩名領導??? 領導就係要知錯  要改錯 , 就係唔可以認錯"
(小弟廣東話譯版)

咁當然拉 , 老蔣有無知錯  改錯 , 我就唔敢講 ...

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-7 06:01 PM 發表

呢個係真 ... 當年<三國>有一句對白 , 我好認同 :
"咩名領導??? 領導就係要知錯  要改錯 , 就係唔可以認錯"
(小弟廣東話譯版)

咁當然拉 , 老蔣有無知錯  改錯 , 我就唔敢講 ...
康熙帝國雖然改編歷史,不過有段戲放諸古今皆準
康熙收復台灣剛開始時不聽專家大臣姚啟聖之言
一場仗損兵折將,佢仍然下旨懲罰姚啟聖
有段戲同貴紀閒談,康熙講到明知係自己決策錯誤
為何仍然處理給建議大臣
康熙回應,天子不是代表個人,是整個朝庭國家的威信
有錯都要錯到底,不能認錯
否則失去威信,以後統治就較困難

如同現今美國
我很少聽過美國總統為了任何國內或國外政策公開道歉
頂多用sorry較輕的字眼,大慨是"遺憾"的意思
絕少用到apologise呢個正式道歉用語
字典解釋呢個字帶有自己犯錯,誠意道歉而且希望得到原諒的意思

慈禧死後,清朝係咪都要亡。差在點死法。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-7 07:48 PM 發表
慈禧死後,清朝係咪都要亡。差在點死法。
你的確可以咁講 ...
慈禧係晚清其實超級有權威 , 有佢係度就鎮得住場子 !!!

咁點解歷史書寫得咁差???
我覺得你可以唸下 , 果D歷史書係邊個寫既 ... 咪就係果D
慈禧在世被鎮住  慈禧死後先可以上台既自由黃 ,
點會唔寫臭你丫 ...

中國歷史改朝換代,晚期大多出於天災人禍
民不聊生,自然起義作反
皇朝傳到後期,一代不如一代
而且幾乎沒有一個朝代沒有外敵
如果唔係點解要起長城
清朝最大問題不是立憲
正本清源係外族少數想要統治多數漢族
即使曾有過康雍乾三代盛世
漢人反清的思想從沒有停止過
太平天國之亂,如果唔係洪秀全自己人鬼打鬼
就算滅唔到清朝,搶左清朝部分江山管統,一直能維持落去
歷史會改寫

中國人鐘意講正統傳承
連葉問紅左,都會冒出一堆人話自己係師承葉問門派
咁至係詠春正宗
如果中國最後一個皇朝仍為漢族
大慨命運會唔一樣
辛亥革命後,國民政府立
清朝想要同國民政府談判,宣統願意退位
但要保有皇室繼續住紫禁城,做虛位皇帝
國民政府拒絕,你老幾? 早就睇你班外族唔順眼
有咩野資格討價還價,直接將宣統趕出皇宮
後來佢又做左日本人傀儡,成立偽滿州國
睇過一啲史料,蔣介石一直好唔妥溥儀,覺得佢係個賣國賊
二戰後去左蘇聯,到國共內戰,國民政府退守台灣
溥儀回到中國被捉去勞改,之後做平民百姓
梁家輝部電影火龍有演佢後半生
文革時代本來前朝皇族會被批鬥
周恩來下令保護溥儀,點都好拎佢做下樣板

如果最後一個皇朝仍是漢族,相信下場唔會咁慘
分分鐘中國而家仲保有虛位皇帝做樣板
國民黨同共產黨都會拉攏,由呢個末代漢室皇帝承認的正統
可惜清朝係外族自然冇任何正唔正統的價值

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-7 08:01 AM 發表

其實我年紀越大 , 反而越來越懷疑資本主義社會流動性神話 ...

好似杜邦家族  摩根家族  洛克菲勒家族  阿斯特家族等等 ,
都係美國既百年大族(杜邦家族仲有200年) ...
其實係中國世族化最勁既南北朝 , 大多世族都係興盛100年左右

與其說社會流動性係制度既問題 , 我覺得更大原因係環境問題 ...
美國19  20世紀興起得起咁快 , 係因為本土面積夠大 ,
...
人哋家族家教好,做人低調,總不能因為人哋有錢走去抄佢家啩,美國金主同日本&南韓唔同,美國金主亦都唔係淨係得呢幾個家族.

TSLA 老闆靠佢嘅創造力為美國人帶來新嘅體驗,股票有得到群眾支持,他日佢可能都會好似其他嘅企業家一樣賣咗企業,成為資本家,佢一樣有機會向政黨捐獻,作出對自己有利嘅政策.

好多嘢其實係比較出嚟嘅,但係,機會一定係一個資本主義社會多過一個共產主義社會.
共產主義亦都唔係冇階級,以前香港有套電影譚詠麟做叫假如我是真的,有時間咪睇下囉.
又或者中國內地自己拍嘅芙蓉鎮。

南北朝是否剝削?你又講下喺中國歷史上都有幾多個朝代係冇對人民剝削嘅呢?秦始皇嘅天下人民又係咩生活??
二戰前,蘇聯人民生活好,定英國人生活好,資本家剝削勁D,定共產主義的幹部剝削勁D???

香港以前嘅生產產品唔係淨係賣畀香港人,你以為香港啲樓淨係賣畀香港人咩?工業唔夠人哋鬥, 黃賭毒香港又唔想做,又唔賣樓,你覺得香港點樣去賺人民幣或者美金呢?賺唔到人民幣賺唔到美金你覺得香港人用乜嘢想淘寶買嘢?向西方國家買凍肉呢? 真係好似黃色死曱甴咁樣講自己種田&釣魚呀?

中國大陸崛起,中國人民開始有錢,購買能力增強,點都會影響香港物品價格。

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-7 12:19 PM 發表

又點解你覺得佢地 "定位錯誤,目標糊塗" 呢???

事實上 , 你下面舉例既日本 , 一樣先K中國  再K俄國 ,
最後比美國打到變太監 , 乖乖專心搞經濟 ...
當然 , 你可以話WIN就係正確  LOSE就係錯誤 ,
至少日本前期都KO到中俄 ; 亦可以話 , 日本地位相似既
其實係以色列先真

但我想講 , 要跟西方果套崛起 , 唔係用共產主義 ,
基本上一定要 ...
唔夠人打梗係要聽話㗎啦, 日本就算今時今日人民嘅生活差過蘇聯?你估下啲中國人想移民去日本多啲呀,定係日本人想移民離中國多啲呢?

日本人不嬲都係咁㗎喇,唔夠人打就跪低,然後學習你,諗辦法超越你,呢樣嘢日本真係幾勁㗎,有好多嘢其實係中國傳過去,日本人手上有時仲做得好過中國人,日本人搞工業都係咁啦。

你冇好以為日本對住美國低聲下氣,有機會佢就作反㗎喇,日本歷史上發生過好多,出名嘅人物應該都算係德川家康 呢隻老烏龜。

我幾時否定個民族主義呢? 當日本學習美國嘅時候佢放棄咗大和民族精神咩? 點解你覺得資本主義冇可能團結社會呢? 英國係咪一早應該散檔呢??

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-7 03:49 PM 發表

嗯 ... 狂兄今次訊息量頗大, 小弟試一點點咁回 :

1,呢個就係我面講到日本既問題 ... 其實日本明治維新 ,
係唔可以同洋務運動對標 , 因為明治維新係隨倒幕運動來 ,
其實亦可以話係一個新政權 ... 呢個新政權既核心 ,
同舊政權既既得利益者並無利益關係 ,
所以佢地先可以大刀闊斧改革 , 面對不合作既大名 ,
可以直接打到佢訓低 !!!

洋務運動係舊政權 ...
我只係簡單啲咁講,當一個古老嘅民族文化面對新嘅文明文化作出反應,如何看待新嘅世界形勢,好明顯日本的確做得好過中國。

香港絕對唔係以前嗰種英式資本主義,香港人根本而家越嚟越依賴香港政府,而且愈嚟愈好似社會主義國家咁,希望用群眾力量去為自己創造條件。
所以香港嘅問題根本就唔係越嚟越資本主義,其實係愈嚟愈傾向社會主義。
你睇下而家個社會, 接政府工程賺大錢, 最穩陣嘅工就係政府工, 香港嘅社會根本就係冇得搏嘅, 你仲講咩資本主義呢??
香港而家啲人見人自由行搵到錢即刻就話同香港人搶資源叫人哋收皮,
見地產賺到錢就話地產霸權,要踢爆,其實班人有冇諗過香港冇咗地產後果會係乜嘢呢?
呢啲人咁嘅生活態度你話佢係資本主義下面嘅人??

我真係對德國唔了解,我冇去過,我亦都冇親戚喺德國。
香港人工貴應該就唔係我講㗎啦,你比較下香港人工同其他亞洲國家嘅人工,而家香港做生意其實焗住請香港人啫,如果有得揀你睇下幾多人願意請香港人。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]