• 瀏覽: 864
  • 回覆: 22
印度疫苗“大廠”對“代工疫苗”下出口禁令:目前只能把疫苗交給印度政府

三哥疫苗禁止出口?
出口又有冇人敢用?

新聞來源連結:
https://news.sina.cn/gj/2021-01-05/detail-iiznctkf0174047.d.html?wm=3049_0032

印度有十餘億人口,疫苗再多產都自顧不暇。

印度所謂自產疫苗,又是侵犯智慧權的仿制藥而已。 

你三哥啲疫苗,老實講唔使錢都無人要

引用:
原帖由 人黃腦自殘 於 2021-1-6 03:25 發表
印度疫苗“大廠”對“代工疫苗”下出口禁令:目前只能把疫苗交給印度政府

三哥疫苗禁止出口?
出口又有冇人敢用?

新聞來源連結:
https://news.sina.cn/gj/2021-01-05/detail-iiznctkf0174047.d.html?wm=3049_0032
代工都咁惡, 以後仲有人揾你代工?

引用:
原帖由 hamsomeking 於 2021-1-11 10:20 AM 發表
你三哥啲疫苗,老實講唔使錢都無人要
公道講,三哥 藥業是厲害的
厲害的原因不是他們技術好,

是應爲,他們在國家是‘合法’ 侵害重要藥品的專利(就是如果三哥覺得這個要重要,會無視專利讓自己藥廠
做複製藥) 。 之後他們也可能這樣。

這些東西香港黃媒體又不寫

引用:
原帖由 robin09 於 2021-1-11 10:16 AM 發表
所以咪要印度廠生產lor

印度出仿製藥技術不差的,質量應該無問題,而且又唔係印度自己研究...

不過就係搶左人地研究成果先自己用自己賺...

所以如果扶植印度代替中國製造業,到時肯定仲難受過同中國合作...

三哥自家研發疫苖連名都未曾公開過...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-25 11:46 AM 發表
印度出仿製藥技術不差的,質量應該無問題,而且又唔係印度自己研究...

所以如果扶植印度代替中國製造業,到時肯定仲難受過同中國合作...
所以我好支持美國同印度合作架

引用:
原帖由 robin09 於 2021-1-11 10:16 AM 發表
因為此國沒有民族覺醒

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-2-25 12:12 PM 發表

所以我好支持美國同印度合作架
印度未必敢係美國身上搵太多著數,但其他國家就...

好似日韓英澳呢d, 食硬...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-25 11:46 AM 發表

印度有製化學合成藥物能力,

但新一代生物工程技術藥物便無能為力...

前者只要知化學結構,只要純化和搵到原料就可以合成..

後者要經過特別程序和份子結構大,不能以簡單化學序合成...

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-2-25 12:33 PM 發表

印度有製化學合成藥物能力,

但新一代生物工程技術藥物便無能為力...

前者只要知化學結構,只要純化和搵到原料就可以合成..

後者要經過特別程序和份子結構大,不能以簡單化學序合成...
牛津果隻疫苗係眾多疫苗技成本最低, 所以我估計所需設備也相對便宜,以印度本身制藥能力要投入相應既設備,應該也不難...

報道講本身印度藥廠是代工, 即是本身印度已有有能力生產出來, 本來是先賣到西方國家, 但而家問題出在是印道欄下自己先用先賣...

所以我想回應既係有人懷疑質量問題,呢點我反而覺得質量不會有大問題...(當然呢款疫苗可能成效或副作用都有比較大問題, 但這點不是生產問題)

所以成件事的重點是印度誠信出現左好大問題...(當然好多人本身都知, 不過今次更在國家層面上出現), 往後難保是強佔同佢合佢方所有利益...

P.S. 和西方看中國強佔技術不同, 中國都在大家同意有利益交換下進行... 而印度完全是單方面強佔...

引用:
原帖由 willy222 於 2021-1-11 13:50 發表

代工都咁惡, 以後仲有人揾你代工?
所謂代工係偷左配方的仿製藥吧!!
話曬人地係做仿製藥第一大國 專利同知識產權在印度國內無效!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]