• 瀏覽: 2,752
  • 回覆: 50
引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-5 02:31 PM 發表

限聚令列明,在工作地點工作豁免於限聚令,你可唔可以守下法。
真係冇法治意識。
你屋企都係免限聚令,咁又唔見你攞出嚟做party room

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-5 02:30 PM 發表

唔夠人講又搬龍門,有商業大廈搬去劏房,劏房開到party room
商業大廈唔可以劏房? 你識唔識野

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-5 02:32 PM 發表

只有一種一樓一,佢做馬伕
https://www.google.com/search?q= ... chrome&ie=UTF-8

不學無術

自己click 入去睇

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-5 02:34 PM 發表

商業大廈唔可以劏房? 你識唔識野
一邊叫人守法一邊叫人犯法,總之你係開公司就要商業登記,理得你劏幾百間房,前排先有人用劏房呃政府抗疫資助拉咗

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-5 02:37 PM 發表

一邊叫人守法一邊叫人犯法,總之你係開公司就要商業登記,嚟得你劏幾百間房,前排先有人用劏房呃政府資助拉咗
何時申請
  • 獨資、合夥(有限合夥基金除外)或其他非法人團體經營的業務、非香港公司及分行業務
    • 開業後一個月內。

• 根據《公司條例》成立為法團或註冊的公司
  • 根據《有限合夥基金條例》註冊的有限合夥基金(附註)
    • 註冊後一個月內。

附註: 如在緊接基金獲註冊為有限合夥基金前,有關合夥已持有有效商業登記證,則該有限合夥基金只須在註冊日期後一個月內,通知本局該項註冊,該有限合夥基金的註冊名稱及該有限合夥基金的普通合夥人的詳情,並提交由公司註冊處發出的「註冊證明書」影印本和普通合夥人的身份證明文件影印本。

https://www.ird.gov.hk/chi/tax/bre_abr.htm#a2

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-5 02:39 PM 發表

何時申請
  • 獨資、合夥(有限合夥基金除外)或其他非法人團體經營的業務、非香港公司及分行業務
  • 開業後一個月內。
  • 根據《公司條例》成立為法團或註冊的公司
  • 請參閱一站式公司註冊及商業登記。
  • 根據《有限合夥基金條例》註冊的有限合夥基金(附註)
  • 註冊後一個月內。
    附註: 如在緊接基金獲註冊為有限合夥基金前,有關合夥已持有有效商業登記證,則該有限合夥基金只須在註冊日期 ...
  • 有錯咩,開公司就要申請商業登記

引用:
    原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-5 02:40 PM 發表

有錯咩,開公司就要申請商業登記
    我都希望開間公司捱到一個月。

你話劏房從事商業活動唔洗申請商業登記係得呢種有錯咩~你自己唔夠人講就龍門任飄移

引用:
    原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-5 02:43 PM 發表

你話劏房從事商業活動唔港申請商業登記係得呢種有錯咩~你自己唔夠人講就龍門任飄移
    你痴利根的? 講野一舊舊

於劏房從事商業活動,開業一個月內要申請商業登記
    劏房的業主,從事出租的活動,唔須要申請商業登記
    唔好同我拗出租係咪商業活動,我都答唔到,總之出租劏房係唔須要申請商業登記

引用:
    原帖由 paoon 於 2021-1-5 02:47 PM 發表

你痴利根的? 講野一舊舊

於劏房從事商業活動,開業一個月內要申請商業登記
    劏房的業主,從事出租的活動,唔須要申請商業登記
    唔好同我拗出租係咪商業活動,我都答唔到,總之出租劏房係唔須要申請商業登記
    唉~係香港總之從事商業活動都要申請商業登記嘅係人,即係持牌人,唔係間寫字樓,理得你將間寫字樓劏成幾百間…原來我哋同個傻嘅討論

引用:
    原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-5 02:55 PM 發表

唉~係香港總之從事商業活動都要申請商業登記嘅係人,即係持牌人,唔係間寫字樓,理得你將間寫字樓劏成幾百間…原來我哋同個傻嘅討論
    算把啦,夏蟲不可語冰,你根本冇試過係香港做業主。

引用:
    原帖由 nigel212 於 2021-1-5 03:02 PM 發表

你寫到明上去開party呀!
    工咩作地點呀?
    做得出,又唔敢認,就系黃人本質。

原來業主商業登記開party room, 可吾可以分租已經成疑。
    開酒吧,K場又可吾可以分租? 果班老板全部人精,幾時到你?
    睇清楚我原post先柒好唔好。

我係叫party room轉型,唔做party room,執左佢,轉做出租劏房比人做office

係office開party,完全係同工作有關,咩你平時返工唔使食飯? 平時唔會同同事同客social?

十一酒會party有冇犯法?

鍵盤翻頁
    左右
    [按此隱藏 Google 建議的相符內容]