• 瀏覽: 1,879
  • 回覆: 35
中國搶在美國候任總統拜登(Joe Biden)本月稍後就職前,與歐盟宣布完成中歐投資協議談判,此舉頗有反擊美國圍堵、甚至搶佔時機向拜登施以「下馬威」的意味。紐約時報也分析指,中國在美國開啟拜登時代前,

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2843723/中歐投資協定真正意義:習給了拜登下馬威?mtc=30003

中歐投資協定
唔係呢1-2年先傾
而係傾左好多年
與其話係俾拜登下馬威
不如話侵成功推動中國開放市場 同中歐更緊密合作關係

當侵高舉美國優先大旗
不斷全世界退群 要以單邊主義 取代全球化多邊主義
以制裁 關稅 強逼對方就範
連盟友都唔放過
就注定美國想聯盟制中
難度會急速上升

另一方面 受疫情影響 全球主要經濟體都出現萎縮
只有中國係出現正增長
而呢個勢頭 估計2021年 都係會持續
當疫苗面世 世界各國都尋求經濟增長動力
有邊一個國家比中國更適合

其實係歐盟利用中國增加對美談判籌碼,美歐談成就廢掉協議

事實在一次證明,政治非常之現實,只講兩個字「利益」。

當年二次世界大戰之後,世界許多國家都變成廢墟,唯獨美國相對比較好,美國向歐洲多國提供資助,幫助重建國家,所以當時許多歐洲國都都願意聽美國使喚,對付蘇聯、中國、古巴等國家。「冷戰」序幕由此揭開。

但如今美國已愈見睏乏,昔日歐洲國家心向美國,不但向美國討不到錢,更要反過來向美國「進貢」。但反過來與中國合作、與俄羅斯對話,不受美國擺布,反而好處滾滾而來。兩條路在面前,傻子都懂得選擇。

引用:
原帖由 starr 於 2021-1-5 10:48 AM 發表
其實係歐盟利用中國增加對美談判籌碼,美歐談成就廢掉協議
無可能
你以為歐盟對中國投資有幾多
你以為歐盟係美國 係侵?
歐盟而家既定位 就係關鍵第三位
第一 第二都要拉攏佢 提出優待條件
左右逢源
最重要既係 美歐談判 點解傾咁多年都傾唔成
原因係美歐兩國企業 本來就係高度競爭關係
另外 拜登已經表明 係處理好國內問題前 係唔會傾任何貿易協議
而且 對於美國政壇既高度不確定性
中國政策既一貫性 以及實行力 比美國更值得期待

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-1-5 11:01 AM 發表

無可能
你以為歐盟對中國投資有幾多
你以為歐盟係美國 係侵?
歐盟而家既定位 就係關鍵第三位
第一 第二都要拉攏佢 提出優待條件
左右逢源
最重要既係 美歐談判 點解傾咁多年都傾唔成
原因係美歐兩國企業 本來就係高度競爭關係
另外 拜登已經表明 係處理好國內問題前 係唔會傾任何貿易協議
而且 對於美國政壇既高度不確定性
中國政策既一貫性 以及實行力 比美國更值得期待
我覺得歐盟的確有咁既盤算,但當今美帝既沒實力、也沒意願去滿足歐盟,但部分合作打壓中國仍然係大機率事件

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-1-5 10:55 AM 發表
事實在一次證明,政治非常之現實,只講兩個字「利益」。

當年二次世界大戰之後,世界許多國家都變成廢墟,唯獨美國相對比較好,美國向歐洲多國提供資助,幫助重建國家,所以當時許多歐洲國都都願意聽美國使喚,對付蘇聯、中國、古巴等國家。「冷戰」序幕由此揭開。

但如今美國已愈見睏乏,昔日歐洲國家心向美國,不但向美國討不到錢,更要反過來向美國「進貢」。但反過來與中國合作、與俄羅斯對話,不受美國 ...
美國點止比較好
二戰後 美國GDP係一度佔全球超過一半
所以無論願唔願意 歐洲各方各面都係要同美國合作

與其話利益 不如話各國都開始重新審視
歐洲既利益 同美國既利益 究竟係咪同一樣野黎

歐洲既利益就好簡單 經濟發展 一言蔽之 賺錢

美國既利益就複雜好多 佢地重視既係全球霸主地位
為維持地位 可以出讓利益予各國 希望得到對方支持
當然少不得就係以軍事力量威逼 以及 以文化軟實力 進行滲透
甚至搞顏色革命 拉現屆政府下台
換上親美政權

其實雙方合作協定, 矛頭都係指向美國.
呢鑊真係要多謝傻浸呢個中歐共同敵人.
佢唔係一直做傻事 (再加疫情), 中歐都未必咁快可以簽得成呢份協定 (雖然執行上既問題仲有待解決).

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-1-5 10:40 AM 發表
中歐投資協定
唔係呢1-2年先傾
而係傾左好多年
與其話係俾拜登下馬威
不如話侵成功推動中國開放市場 同中歐更緊密合作關係

當侵高舉美國優先大旗
不斷全世界退群 要以單邊主義 取代全球化多邊主義
以制裁 關稅 強逼對方就範
連盟友都唔放過
就注定美國想聯盟制中
難度會急速上升

另一方面 受疫情影響 全球主要經濟體都出現萎縮
只有中國係出現正增長
而呢個勢頭 ...
美歐多年恩怨,尤其係德國默克爾被竊聽,近年俄國輸歐洲油氣管因"北溪2"被美制裁..
法國阿爾斯通被美國通用"陷阱"式搶奪..

歐盟巨頭"德","法"根本上對美國唔會再有信任.只係形勢上妥協..

而家趁英國脫歐,特朗普下台在即,拜登上場執爛攤子需時,一個時間窗既機遇下,把握形勢和中國簽定協議..

係表明歐洲再不受美國擺布,攏絡中國來抗衡美國影響力..

引用:
原帖由 starr 於 2021-1-5 11:07 AM 發表

我覺得歐盟的確有咁既盤算,但當今美帝既沒實力、也沒意願去滿足歐盟,但部分合作打壓中國仍然係大機率事件
中歐既貿易緊密度 已經超過歐美
話美國無意願去滿足歐盟
不如話侵上台後 只係諗住點樣可以搲著數
係侵眼中 中國同歐盟根本就無分別
都係要打倒既目標
令到美國可以繼續吃其肉 吸其血

中歐就算簽左協定 對中國既打壓都唔會少
至少同美國既合作 一定唔會停
呢一點中國絕對意識到
但係只要中歐經濟保持強勁發展以及龐大往來
咁就唔會怕美國會進一步拉攏歐盟進行經濟圍堵
始終簽左協定後 歐企進行更進一步投資後
歐盟政府無可能再出招倒佢地米
再加上RCEP 將亞洲經濟整合
以及中國內部既經濟內循環
經濟方面 已經唔怕美國做任何野
而且中歐進一步經濟合作 會激發其他領域合作可能

以美國現時情況 拜登係無可能同中國鬥花錢 開放市場 去拉攏盟友抗中
佢只剩下以制裁同埋軍事呢兩步棋
但美國要對付中國之前
首先要解決國內疫情 社會分裂 以及修補同盟友關係
普遍認為 拜登要2021年下半年 先可以著手對付中國
但我覺得呢個估計係過份樂觀
我諗明年今日 拜登都無法解決呢三大問題

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-1-5 11:10 AM 發表
佢唔係一直做傻事 (再加疫情), 中歐都未必咁快可以簽得成呢份協定 (雖然執行上既問題仲有待解決).
確實係特朗普不能連任,令歐盟相信美國短時間難以實施對歐盟簽協定既有力懲罰..

否則如特朗普連任成功.歐盟必定顧忌美國以損己害人既手段攪歐盟,投鼠忌器下未必在此時間下和中國簽定協議...

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-1-5 11:22 AM 發表

美歐多年恩怨,尤其係德國默克爾被竊聽,近年俄國輸歐洲油氣管因"北溪2"被美制裁..
法國阿爾斯通被美國通用"陷阱"式搶奪..

歐盟巨頭"德","法"根本上對美國唔會再有信任.只係形勢上妥協..

而家趁英國脫歐,特朗普下台在即,拜登上場執爛攤子需時,一個時間窗既機遇下,把握形勢和中國簽定協議..

係表明歐洲再不受美國擺布,攏絡中國來抗衡美國影響力.. ...
你所講既事件
當然係令到歐盟同美國心裡面有條刺
但係都唔係令到歐盟今次選擇中國既最大原因

點解歐洲唔想再受到美國擺佈
最大原因係歐洲意識到 歐美既利益 好多時都唔係一致
甚至出現為左美國既利益
而要歐洲犧牲佢地既利益

你覺得早年既敘利亞難民 係點黎
美國拉攏歐洲為盟友同時
背地裡都做左唔少野去搞歐盟
所以歐盟而家要維持自身利益
最重要係要自保

今次歐盟唔把握中國第三次開放
就再唔會有更好機會
而且 你覺得現時歐盟內部真係無危機?
英國脫歐後 顯示歐盟內部人心思變
唔用中歐合作 打開中國市場龐大利益去勾住歐盟各成員
歐盟唔駛好耐 就會開始被瓦解

講到個協議好似大陸同歐洲傾幾日,就傾得成咁

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-1-5 11:10 AM 發表
雙方合作 又唔完全係針對美國
始終中國內部要進行改革開放 以便同世界經濟進行更進一步接軌
歐盟要為經濟發展搵新動力

雙方都係各有所求
美國 只係為中歐合作 增添壓力
促成雙方更快下決心合作

中歐投資協定唔係已經係歷史文件咩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]