• 瀏覽: 3,490
  • 回覆: 93
【明報專訊】2019年反修例風波後,社會撕裂未解。中大賽馬會公共衛生及基層醫療學院助理教授黎可欣的團隊早前獲政策創新與統籌辦事處撥款研究,調查250名高中生,當中87%稱對政府無信心,認為是警號。她昨於商台《政好星期天》表示,年輕人是社會的資產,然而經過社會事件,年輕人被視作是問題。黎認為學生需要被尊重,覺得與其他成人、官員可平起平坐,「有得影響社會」,而不是舉辦論壇讓學生發言便可。

香港點行落去???

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/教育/article/20210104/s00011/1609697908418/中大研究-87-高中生對港府無信心

雙方面啦

200幻加1或以上想有運行都難

引用:
原帖由 jon12345 於 2021-1-4 05:08 PM 發表
雙方面啦
反中白痴一直自我自大自我中心, 睇野只會單向...

引用:
原帖由 lostboyz 於 2021-1-4 04:56 PM 發表
【明報專訊】2019年反修例風波後,社會撕裂未解。中大賽馬會公共衛生及基層醫療學院助理教授黎可欣的團隊早前獲政策創新與統籌辦事處撥款研究,調查250名高中生,當中87%稱對政府無信心,認為是警號。她昨於商台《政好星期天》表示,年輕人是社會的資產,然而經過社會事件,年輕人被視作是問題。黎認為學生需要被尊重,覺得與其他成人、官員可平起平坐,「有得影響社會」,而不是舉辦論壇讓學生發言便可。

行唔到咪唔好行, 要全世界等你?

應該研究埋香港人對中大信心有幾多

削骨療毒首要清理黃教師香港才能有救……

百年建設三日成虛

傷痛癒合三代不成

香港市民對港府一樣無信心啦

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-4 05:11 PM 發表

反中白痴一直自我自大自我中心, 睇野只會單向...
輸入外來嘅知識份子,都係出路之一.
提高競爭力...

引用:
原帖由 jon12345 於 2021-1-4 05:14 PM 發表

輸入外來嘅知識份子,都係出路之一.
提高競爭力...
反正香港絕大多數都係大陸移民……要取代呢代年輕人有幾難

250人
咁都算調查
虧你講得出 ?

個個都以自己為中心. 只想有收獲, 唔想有付出. 講條毛咩.

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-4 05:14 PM 發表
香港市民對港府一樣無信心啦
不要代表我

又係日月報, 日日都有文宣洗腦

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-1-4 05:17 PM 發表

反正香港絕大多數都係大陸移民……要取代呢代年輕人有幾難
winwin雙贏啦.
人地地頭欠缺洗碗人員/農夫,
香港欠缺知識份子

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]