• 瀏覽: 24,559
  • 回覆: 315
+7
持有BNO的港人於本月31日起可與家人申請簽證居留英國並入籍,經「5+1」方案,申請人居英5年後申請居留權,再住滿1年可申請成為英國公民,計劃容許其帶同受養人赴英。
英國宣布放寬BNO政策公布一星期後,顧問致電通知陳小姐加拿大批出提名申請,她掙扎一輪後選擇放棄。陳小姐指,移民不外乎考慮成功率、所需時間和金錢,繼續辦理移民加拿大還要多20萬港元,需時18個月。另一邊廂,她形容使用英國BNO移民卻幾乎沒有條件,只需支付簽證和醫療費用,英國更和本港教育制度相近。
陳小姐將於本月入紙申請移民,打算3、4月離港赴英,女兒或未能在港完成下學期。現時本港學校停止面授課堂,就讀私校的女兒仍需網上學習,她預料按照現時疫情,新年假後的復課機會低,躊躇是否要安排女兒提早退學,以節省學費,女兒卻想繼續上課。
陳小姐早在2014年已有移民想法,她見女兒讀幼稚園已承受沉重的學業壓力,冀移民讓她在外國讀書。當時申請各國投資移民和技術移民困難,她的家人居於澳洲,但她達不到條件移民,移民英國則費用高昂,她稱:「諗都唔敢諗,想都唔敢想」。
她先後經三名顧問辦理加拿大移民申請,斷斷續續花了4年,耗上7萬,然而與移民顧問洽談不順利,令她一度氣餒,打算「等埋7月申請結果就唔搞」。陳小姐亦曾計劃,在女兒升中學前才送其去外國讀書,惟近年在香港生活疲累,經BNO申請入籍的18歲以下子女可免費接受公立學校教育,他們乾脆決定移民較為划算,初步考慮為學校而選擇居於倫敦南面的薩頓,已準備了約70至100萬資金。至於移民的主角,陳小姐的女兒就抱著旅行心態期待移民,只是捨不得親人,並沒有什麼太大包袱。

連移民顧問都話佢無資格,連廿萬都出唔起,即係又係一堆BN(O)乞兒.....

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/565312/移居英國-港媽花4年耗7萬移加不順-為陪女讀書攜百萬轉bno移英

我移民去新加坡也比去陰國好!

又多一個無人要的去英國.... 距離我預見的越來越近..

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-4 12:46 PM 發表
又多一個無人要的去英國.... 距離我預見的越來越近..
成堆低端移民響果度,得果7萬可以去英國生活?笑死人

為咗慳廿萬,cheap. 精

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-4 12:48 發表

成堆低端移民響果度,得果7萬可以去英國生活?笑死人
我一直咁講, 但好多人唔信.

而我身邊既最窮既黃人, 都打算去英國. (原打算去台灣, 但又係唔夠錢. haha) 佢地因為係香港都賺唔得多. 去英國都無什麼損失.

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-4 12:45 PM 發表
持有BNO的港人於本月31日起可與家人申請簽證居留英國並入籍,經「5+1」方案,申請人居英5年後申請居留權,再住滿1年可申請成為英國公民,計劃容許其帶同受養人赴英。
英國宣布放寬BNO政策公布一星期後,顧問致電通知陳小姐加拿大批出提名申請,她掙扎一輪後選擇放棄。陳小姐指,移民不外乎考慮成功率、所需時間和金錢,繼續辦理移民加拿大還要多20萬港元,需時18個月。另一邊廂,她形容使用英國BNO移民卻幾 ...
結果渠地去到英國 左鄰右里全部係大陸移民去的貪官 想避都無得避

無$就咪鬼學人講移民啦

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-4 12:51 PM 發表

我一直咁講, 但好多人唔信.

而我身邊既最窮既黃人, 都打算去英國. (原打算去台灣, 但又係唔夠錢. haha) 佢地因為係香港都賺唔得多. 去英國都無什麼損失.
英國政府依家相信好頭痕,因為原來無70億磅入去不特止仲分分鐘嘔突.....

我地應該鼓勵佢地去晒英國.....食窮皇家政府.......

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-1-4 12:57 PM 發表
無$就咪鬼學人講移民啦
佢地話輸得起,去到果度做低端工作喎.....

總之,呼吸到自由空氣就乜都得.....

一方面講為左女兒學業

但另一方面又講,現在要女兒停學可以慳到$

DKLM,做乜要女兒停學?停學就是影響學業

呢班怨婦真係好煩

以為冇左佢地唔得咁

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-4 12:59 PM 發表

英國政府依家相信好頭痕,因為原來無70億磅入去不特止仲分分鐘嘔突.....

我地應該鼓勵佢地去晒英國.....食窮皇家政府.......
不會頭痕

因為5年後,英國政府可以唔批的

生殺大權在英國政府,隨時可以反你枱

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-4 12:59 PM 發表

佢地話輸得起,去到果度做低端工作喎.....

總之,呼吸到自由空氣就乜都得.....
曱甴真是無所謂

因為在香港,牠們也是做低賤工作

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]