• 瀏覽: 3,921
  • 回覆: 19
引用:
原帖由 六離 於 2021-1-4 11:39 AM 發表
以前香港人個個眼中祇有錢,美其名咩獅子山精神,但起碼勤力。現今香港人新一代又貪錢,但又懶。又無公德心,但又要扮上等人,又無料,但又要扮有理想。香港死得。
重夠膽講自己香港人?  自佔中後香港人呢個名稱係弱智代名詞!  等同台灣人 呆蛙!

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-1-4 12:26 PM 發表

哼!香港呢班友仔其實比呆蛙更低能更弱智。。。
2019年6月之前,除逃犯條例外講緊乜野?
一>增加最低工資
二>設最高工時
三>增設空置稅
以上三樣,樣樣都係炒起啲財主嘅條例,幫打工仔小市民嘅政策,成班傻瓜蠢西為着一個唔關自己事嘅逃犯條例,出嚟攪事破壞,真係不知所謂。。。
好啦!依家見證到美國大選原來總統選舉都唔係民選,而係金主話事,選票多嘅都唔一定當選,去到最後都係所謂嘅選舉人話事,侵侵話要查 ...
淨係五大訴求一出  笑死全世界!  解散警隊  者係無政府奘態拉!  無政府壯態者係打劫 殺人 放火 都冇罪  個社會立立亂 你估有冇人返工?  冇人返工何來有超市比你買野  何來有電?何來有通訊!  好好地一個現代城市 做咩有人要求做返個原始人? 除左白痴  有咩人願意放棄現代人生活?

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-1-4 12:26 PM 發表

哼!香港呢班友仔其實比呆蛙更低能更弱智。。。
2019年6月之前,除逃犯條例外講緊乜野?
一>增加最低工資
二>設最高工時
三>增設空置稅
以上三樣,樣樣都係炒起啲財主嘅條例,幫打工仔小市民嘅政策,成班傻瓜蠢西為着一個唔關自己事嘅逃犯條例,出嚟攪事破壞,真係不知所謂。。。
好啦!依家見證到美國大選原來總統選舉都唔係民選,而係金主話事,選票多嘅都唔一定當選,去到最後都係所謂嘅選舉人話事,侵侵話要查 ...
逃犯條例  全球人類社會都有  阻止一d不法之徒 犯法!  有咩問題  有咩好反!  第2   被引道得架都係重犯!  要比人引道都睇下自己有冇資格先 偷啊婆十蚊都引道你? 所以反引道條例  變相支持自己居住城市成為罪惡之城 罪犯天堂?  有冇人咁蠢令自己居住城市侖為罪犯之城?

重要大大聲話自己係香港人代表香港  嘔撚血到呀  冇聲出!  你夠吾夠膽同外藉人士講自己係香港人呀!  比人背後笑到黃!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-4 12:33 PM 發表

香港好運行到尾,邊個都冇計。
你講呀 香港而家食緊老本!  好彩中國係全球最大有投資價值國家  好多資金流向香港  吾係屎都冇得你食!  而家開放緊海南島同珠海   香港社會重持續向不隱定發展 點同人勁爭?有鬼人來投資! 再多大型基建都幫你吾到!  而家亞洲第一展覽埸地 都吾係香港  毛都冇條 點養8百萬人囗?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-4 12:33 PM 發表

香港好運行到尾,邊個都冇計。
大哥你就真係巴  講2句野 就可養活8百萬人囗!  一句民主自由  經濟快過坐火箭! 送句名言比你拉  別被理想 理念  零架於理智之上

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-4 01:17 PM 發表

我話「好運行到尾」,即是衰運開始;口號喊得幾大聲都系垂死掙扎而已。
你係祝福詞  只係願望吾一定係事實  係吾係?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-4 01:17 PM 發表

我話「好運行到尾」,即是衰運開始;口號喊得幾大聲都系垂死掙扎而已。
如果政治(令人民過更好的生活)  係咁容易  啊豬啊狗都係政治家拉! 李柱銘班泛民直頭係政治天才  可以由一個和平城市利用二十年時間  搞到黃籃對戰  社會嚴重分烈!仇恨令生命非自然死亡!  李柱銘班友重吾係天才政治家?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-4 01:25 PM 發表

對某的畜生來講系祝福之辭!
咁對你呢?  成段係想表達d咩?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-4 01:25 PM 發表

咁你又吾使人生攻擊  建設對立面! 有好處咩!?  對立面下只有仇恨  好咩?  吾係祝福  你想表達d咩呢?

引用:

我送句名言比你   你可以思考下對你有冇幫助! 要攻擊你直吊得拉 使咩名言? 簡單d解釋下 理想好完美  事實好骨感   咁有冇攻擊成份呀  得啖笑!

引用:
原帖由 wei200929 於 2021-1-5 12:43 PM 發表
香港有其致命缺陷,一是香港是英美西方反中資本主義政治經濟間碟中心,配合不了中國特色社會主義制度發展,二是香港太小,無法滿足內地特別巨大的國際經貿需要,三是香港與廣大發展中國家沒有多少貿易往來,在“一帶一路”中發揮不出樞紐作用。所以我國決定建設海南自由貿易港,就是沖填補香港這三點不足。
海南的陸地面積是香港的35倍,熱帶資源、海洋資源、海底能源等極為豐富,發展潛力巨大,海南港也將是特色社會主義主導的 ...
之前國家規劃  有幫香港定過位!  可惜香港人不停制做政亂!  經濟基本定律  政治隱定  而香港當政亂 綁架政治   經濟冇可能好 而地區定位更難!  香港以服務業為中心  金融  轉囗  展覽  商業中心!  呢幾大服務業 亞洲區勁爭激烈!  香港政亂情況下 點同周邊地區爭?  新加坡  日日睇住香港偷笑 日本  韓國   深圳  澳門  珠海 海南島   有邊個區域吾睇住 呢d服務業?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-5 01:02 PM 發表
我其實真係唔係好明啲人其實點諗野,如果香港樓價真係貴嘅話,咁點解仲有咁多大陸人想來香港,又點解咁多人願意買香港嘅樓呢?

如果解決住屋問題,就可以解決香港問題嘅話,點解咁住公屋嘅參與暴力運動呢?

正如我唔明白,點解有人會相信民主自由可以拯救香港?
所以我亦都唔明白,點解香港樓價爆煲,香港會有好日子?

我冇話過我堅持我嘅睇法,我想知道原因姐!!
d人吾睇歷史羅  !  你了解返法國革命  你會明白 點解  香港人咁白痴! 理念 理想   寧架於理智!  其本法國革命係人民窮  但理想者 用佢認為架 民主自由  理念 解決  最終係解決吾到   結果  革命左6年死左咁多人  人民都係窮! 講容咩易 要了解整體結構  慢慢改善先難者!  吾係咩叫政治家!?  近代政治家 要求以李光耀  鄧小平   習近平 為指標原則!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-5 01:12 PM 發表

資本主義,供求問題姐,減人工,法律放鬆咪得囉!

想同深圳競爭高科技嘅,梗係廢除所有版權法,廢除最低工資保障。完全任由市場定價,五六年之後,你咪睇吓深圳高科技企唔企得住囉!

你唔好以為我亂講啊,你去查吓華為點樣發達,華為點解要搬出深圳?
香港以冇資格走科技路線!  只能係服務業發展! 至於稅收 香港同新加坡一樣底稅制!  資金自由流動!  至於資本制及資本概念  你可以睇資本論!  任何社會都吾可能冇資本主義  只係如何平衡資本同社會主義(社會保障主義)

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-5 01:23 PM 發表

梗係有睇歷史啦,不過你對香港實質環境判斷錯誤囉!!

你覺得香港係個貧窮社會咩?

香港政府越嚟越成為利益嘅派發姐,如果要喺香港政府身上得到利益,就一定要加大自己嘅政治力量!所以導致香港社會政治化!!
香港從來冇政治法!  只有政亂化!  你是如何定義政治?  令人民生活更差生命得吾到保障是政治?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]