• 瀏覽: 3,908
  • 回覆: 54
引用:
原帖由 wei200929 於 2021-1-5 01:56 PM 發表

歸根到底是彭定康呢個九頭和英國鬼埋下的禍根,不管是資本主義也好社會主義也吧,只要有利香港發展就OK
香港問題  比較復雜  國際利益  個人利益  資本利益  非法人士利益!  單單以黑暴為例  以 涉及 中美貿易戰  法輪功  本地國外犯法集團  呆灣選舉  地主利益 政棍博出位騙選票   有冇其他未知

引用:
原帖由 wei200929 於 2021-1-5 01:48 PM 發表

還是有香港人看清問題的嚴重性后果,香港已經變成政治意識形態之臭名港,如果唔改革把呢D亂港政治意識形態改變過來香港好難有發展,三五日又遊行,十頭八日又去維園叫囂,呢D毫無意義的行為只有把香港帶進死胡同,當然現今的香港政府真係無能又系事實,所以香港要改變就要進行改革要走真正能使香港繁榮穩定發展的道路,不要崇洋西方民主那一套又不能套國內制度那一套,應該要在香港全方位地去研究拿出一套負合香港發展的制 ...
有樣野可以限定架 林鄭妹仔 冇能力處理  香港都冇政治人才  中央又吾能夠放人來接手!  所以結論  香港等做四線城市! 為一解決方法   從新建立正確價值觀!  檢視各媒體雙從價值!  最美麗的風景線  在香港是正義市民心聲   在美國點解會係暴動?

對香港形勢嘅判斷,第一件事一定要共識,香港已經唔係資本主義社會。

香港文化某程度都變咗,以前嘅香港人係唔鍾意管其他人點搵錢嘅。依家就係一見人搵錢就睇唔順眼。
見到啲藥房搵錢,話佢做大陸仔生意,見到地產搵到錢,就話地產霸權,有咩事乜都搵政府。

咁樣攪落去,香港搞咩生意都死啦,一搵到錢就比群眾壓力推落嚟。

今日香港,呢班所謂年輕人,垃圾不如 !

今日呢班香港垃圾年青人,死剩把口,只識搵著數,美國佬,台灣鬼,比少少錢呢班仆街,連自己屋企都拆埋,仲以為好九叻,睇倒都眼光爆 !希望香港衰退20年,等呢班仆街試吓甚麼喺 ---生於亂世 !到時仆街唔好喊!

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-1-4 12:26 PM 發表

哼!香港呢班友仔其實比呆蛙更低能更弱智。。。
2019年6月之前,除逃犯條例外講緊乜野?
一>增加最低工資
二>設最高工時
三>增設空置稅
以上三樣,樣樣都係炒起啲財主嘅條例,幫打工仔小市民嘅政策,成班傻瓜蠢西為着一個唔關自己事嘅逃犯條例,出嚟攪事破壞,真係不知所謂。。。
好啦!依家見證到美國大選原來總統選舉都唔係民選,而係金主話事,選票多嘅都唔一定當選,去到最後都係所謂嘅選舉人話事,侵侵話要查 ...
有見地

引用:
原帖由 Psxzero 於 2021-1-5 10:42 PM 發表

有見地
曾經(香港人)三個字,代表着智慧形的香港華籍居民,(香港人)代表着聰明、內歛、勤力、盡責、克苦、有禮貌、有紳士風度、懂變通,集中西文化智慧於一身的上等人。。。
曾幾何時香港人是如何的愛國,常將血濃於水掛在嘴邊。。。
唐山地震、華東/華南水災。。。
當初內地剛開放時,香港華人蜂湧回國建設,希望將國家盡快建設成先進大國。。。
香港根本就沒有所謂的〈香港人〉,香港只是一個由有歷史以來,都是一個人口不斷移動的城市。。。
香江在英治殖民之前,主要是客家人,而客家人又是什麼?
就是經過留低為客的人。。。
香江在英治前是走難或被流放用的不毛之地,亦只是廣東省其中一個小漁港而已。。。
現時既然居住在港的華人,不懂珍惜過往辛苦數十年的建設硬要破壞,基本上是無人可以制止的,但亦要記住香港是有法律的,亦有人知道什麼是道德對錯的,再加上現時科技昌明,違法是分分鐘被揭發的。。。
但從香港今天的政治氣氛來看,香港要回氣重新開始必須要死寂一次後,才有望見青天!

另,<香港人>三個字在國內仍未臭晒,但只限六七十後,因協助建設早期祖國的人,正正大多數是他們!

引用:
原帖由 六離 於 2021-1-4 11:39 AM 發表
以前香港人個個眼中祇有錢,美其名咩獅子山精神,但起碼勤力。現今香港人新一代又貪錢,但又懶。又無公德心,但又要扮上等人,又無料,但又要扮有理想。香港死得。
港燦以前瞧不起大陸人窮,只會崇拜洋鬼子,現在內地富有起來,來香港推動經濟了,就立刻像狗一樣崇拜中國人,所以這個故事教訓你們,不要瞧不起任何人

引用:
原帖由 六離 於 2021-1-4 11:39 AM 發表
以前香港人個個眼中祇有錢,美其名咩獅子山精神,但起碼勤力。現今香港人新一代又貪錢,但又懶。又無公德心,但又要扮上等人,又無料,但又要扮有理想。香港死得。
黑暴
曱甴
白衣
黃藍屎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]