• 瀏覽: 4,899
  • 回覆: 53
所以我好欣賞部份內地人去到西方國家仍堅守中共價值觀。中國人去外國多是投資移民,係養活你國家的人民,不是去乞求你收容的難民。

不是什麼新鮮事
西人早在百多二百年前
將佢的價值觀灌輸去全世界
到現在還有很多假西人追捧

唔融入咁去黎barlun?

引用:
原帖由 家中小小廁紙 於 2021-1-4 08:49 AM 發表
唔融入咁去黎barlun?
咁要睇誰大誰惡啦
當年英國人黎香港
有學廣東話/ 客家話
學用筷子.... 等等
融入香港嗎???

宜家咩年代?

點解假藍黃狗一定要日日走出嚟畀人屌?

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-1-4 09:33 AM 發表
點解假藍黃狗一定要日日走出嚟畀人屌?
你離題 wor

引用:
原帖由 家中小小廁紙 於 2021-1-4 09:07 AM 發表
宜家咩年代?
你啱呀
今日係2021 年
不過
好多黃屍仲係好鐘意講返上世紀五十年代至八十年代既事

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-1-4 09:44 AM 發表

你啱呀
今日係2021 年
不過
好多黃屍仲係好鐘意講返上世紀五十年代至八十年代既事
屌 咪下下黃絲前 曱甴後先得架。咁唔代表你講野有 point。 移民就係要融入呢個係事實,你要超出事實唯有用錢 lor。但要外國去遷就你就癡心妄想啦,再者你移得民仲要別樹一格只會成為箭靶。 另,你的「誰大誰惡誰正確」 小心變質走上軍國帝國主義。 鑑古知今,日本同德國近代歷史做過咩?

引用:
原帖由 家中小小廁紙 於 2021-1-4 09:54 AM 發表

屌 咪下下黃絲前 曱甴後先得架。咁唔代表你講野有 point。 移民就係要融入呢個係事實,你要超出事實唯有用錢 lor。但要外國去遷就你就癡心妄想啦,再者你移得民仲要別樹一格只會成為箭靶。 另,你的「誰大誰惡誰正確」 小心變質走上軍國帝國主義。 鑑古知今,日本同德國近代歷史做過咩?
三四十年前
從來都是中國人學英文/外語同外國人溝通
話外國人學中文來同中國人溝通
簡直是天方夜譚
現在, 大把外國人學中文
這也是中國實力的表現
其實, 這也算是誰大誰惡.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-1-4 12:43 PM 發表

三四十年前
從來都是中國人學英文/外語同外國人溝通
話外國人學中文來同中國人溝通
簡直是天方夜譚
現在, 大把外國人學中文
這也是中國實力的表現
其實, 這也算是誰大誰惡.
你係唔係唔記得左題目講移民外國是否一定要融入? 你講嘅point 根本唔成立。 要體驗中華人民共和國偉大嘅榮光,移民外國就係本末倒置。

引用:
原帖由 家中小小廁紙 於 2021-1-4 12:55 PM 發表

你係唔係唔記得左題目講移民外國是否一定要融入? 你講嘅point 根本唔成立。 要體驗中華人民共和國偉大嘅榮光,移民外國就係本末倒置。

英國就是靠殖民全世界
將佢文化植根全世界
令全世界都要用英文

多中國人移居外國
其實也是將中國文化植根全世界,例如, 泰國將農曆新年訂為假期

引用:
原帖由 家中小小廁紙 於 2021-1-4 12:55 PM 發表

大把人移民外國是開中國餐館,
咁唔通移民就一定要開當地特色食店咩?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-1-4 01:00 PM 發表

英國就是靠殖民全世界
將佢文化植根全世界
令全世界都要用英文

多中國人移居外國
其實也是將中國文化植根全世界,例如, 泰國將農曆新年訂為假期
英國還英國,泰國還泰國 wor。泰國皇朝歷史上同中國有淵源,西方世界識你條毛咩?再者,英文普及乃殖民嘅副產品。不過殖民係透過武力手段,唔通中國又學?

引用:
原帖由 家中小小廁紙 於 2021-1-4 01:14 PM 發表

英國還英國,泰國還泰國 wor。泰國皇朝歷史上同中國有淵源,西方世界識你條毛咩?再者,英文普及乃殖民嘅副產品。不過殖民係透過武力手段,唔通中國又學?
文化就是互相影響
在個人/ 民族角度
都係你就我好過我就你

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]