• 瀏覽: 4,913
  • 回覆: 53
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-1-4 01:13 PM 發表

大把人移民外國是開中國餐館,
咁唔通移民就一定要開當地特色食店咩?
有本事你做當地食品冇話唔得㗎。不過你嘅辯證思維,將華人响外國開唐餐館嘅一個單純商業決定,竟然可以扭曲為無須融入當地社會嘅借口⋯你都係蒜九掃把啦

引用:
原帖由 家中小小廁紙 於 2021-1-4 01:38 PM 發表

有本事你做當地食品冇話唔得㗎。不過你嘅辯證思維,將華人响外國開唐餐館嘅一個單純商業決定,竟然可以扭曲為無須融入當地社會嘅借口⋯你都係蒜九掃把啦
你D思維嗎仲停留在西人是尊, 中國人是卑的年代囉.
為何西人唔學好中文就來香港,就冇問題,反而香港人要學英文迎合佢呢??

依家,仲有好多西餐廳,冇個待應識中文架,點解香港人唔覺得有問題,反而覺得是高級,相反,如果有間酒樓D待應,全部只識普通語,感覺又如何呢?

你嘅問題,留待你多D睇歷史書,就自然會明白㗎喇。我唯一俾到你嘅,就係唔好移民西方,留低體驗中國強盛所帶來嘅榮光啦。

引用:
原帖由 家中小小廁紙 於 2021-1-4 02:35 PM 發表
你嘅問題,留待你多D睇歷史書,就自然會明白㗎喇。我唯一俾到你嘅,就係唔好移民西方,留低體驗中國強盛所帶來嘅榮光啦。
歷史嗎就係百多年來
都以西方為尊囉
留在中國才有榮光
不算是什麼成功
在世界各地都感受到中國的榮光
才是中國的成功
中國的強大.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-1-4 01:13 PM 發表

大把人移民外國是開中國餐館,
咁唔通移民就一定要開當地特色食店咩?
我不是講中國餐廳,西方人好多也喜歡中國菜。我係講他們要求移民要認同他果套價值觀係不合理。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-4 05:48 PM 發表

我不是講中國餐廳,西方人好多也喜歡中國菜。我係講他們要求移民要認同他果套價值觀係不合理。
價值觀??
好大範圍播
例如該不該買樓
信什麼宗敎
.....

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-1-4 07:50 PM 發表

價值觀??
好大範圍播
例如該不該買樓
信什麼宗敎
.....
民主自由這些所謂普世價值。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-1-4 09:03 AM 發表

咁要睇誰大誰惡啦
當年英國人黎香港
有學廣東話/ 客家話
學用筷子.... 等等
融入香港嗎???
以前香港和內地去外國的留學生,即使不習慣,宿舍午餐也只有冰冷三文治供應,冇得投訴。但宜家內地生懂得爭取權益,加埋人多,學校好多收入靠他們。所以順應內地生要求,好多宿舍有熱盤和飯供應。若非中國國力強大,人地肯睬你嗎?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-1-4 12:43 PM 發表

三四十年前
從來都是中國人學英文/外語同外國人溝通
話外國人學中文來同中國人溝通
簡直是天方夜譚
現在, 大把外國人學中文
這也是中國實力的表現
其實, 這也算是誰大誰惡.
我在外地聽過西人講國語,發音比部份港人標準得多。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-1-4 01:00 PM 發表

英國就是靠殖民全世界
將佢文化植根全世界
令全世界都要用英文

多中國人移居外國
其實也是將中國文化植根全世界,例如, 泰國將農曆新年訂為假期
前年澳洲有警察局在中國國慶當日掛中國國旗。

引用:
原帖由 家中小小廁紙 於 2021-1-4 09:54 AM 發表

屌 咪下下黃絲前 曱甴後先得架。咁唔代表你講野有 point。 移民就係要融入呢個係事實,你要超出事實唯有用錢 lor。但要外國去遷就你就癡心妄想啦,再者你移得民仲要別樹一格只會成為箭靶。 另,你的「誰大誰惡誰正確」 小心變質走上軍國帝國主義。 鑑古知今,日本同德國近代歷史做過咩?
即使你努力融入當地社會,亦不見得人地會接納你,相信你會真誠效忠這個國家。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-1-4 08:48 AM 發表
不是什麼新鮮事
西人早在百多二百年前
將佢的價值觀灌輸去全世界
到現在還有很多假西人追捧
中國人太謙虛,如果一千年前已經把中華文化灌輸全世界,呢個世界會好好多。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-4 10:20 PM 發表

以前香港和內地去外國的留學生,即使不習慣,宿舍午餐也只有冰冷三文治供應,冇得投訴。但宜家內地生懂得爭取權益,加埋人多,學校好多收入靠他們。所以順應內地生要求,好多宿舍有熱盤和飯供應。若非中國國力強大,人地肯睬你嗎?
冇錯
就是中國強大
外國人才會回應你的要求

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-4 10:22 PM 發表

我在外地聽過西人講國語,發音比部份港人標準得多。
都係近十年八載的事
三四十年前是不敢想象的

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-4 11:27 PM 發表

即使你努力融入當地社會,亦不見得人地會接納你,相信你會真誠效忠這個國家。
例如你是音樂家
你努力學西樂
是事倍功半
反而學中樂
更易成功

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]