• 瀏覽: 3,049
  • 回覆: 41
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 dicky201314 於 2021-1-4 09:44 AM 發表

督信中國政府一樣有呢個優惠架。。
有咩優惠?
唔使做?
唔信中國唔通信你?
你又俾到啲咩著數俾我?

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-1-4 09:45 AM 發表

有咩優惠?
唔使做?
無罪。。。。😂

引用:
原帖由 dicky201314 於 2021-1-4 09:45 AM 發表

無罪。。。。😂
咁咪仲實際過信民主?

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-1-3 15:47 發表
澳洲始終是白人至上,對原住民政策只流於表面,改句歌詞有何實際作用

For we are young and free --> For we are one and free

https://australianstogether.org.au/discover/australian-history/a-white-australia/
由殃亦free --> 瘟疫free

引用:
原帖由 dicky201314 於 2021-1-3 11:27 AM 發表
我經常認為本國國歌
戾氣太重, 槍槍炮炮, 打打殺殺,
時而勢易, 已非冷戰時代,
是否可以將戾氣化為祥和呢..

希望本次討論不用拉人封艇吧

https://m.mingpao.com/pns/國際/article/20210102/s00014/1609525428708/反映原住民歷史-澳洲國歌修改「年輕」字眼
我以前都係咁認為。但睇而家五眼不但喺貿易上、軍事上、甚至對個別企業,不斷加強打壓中國。加上日本同印度又插隻手入喺。似乎國歌嘅意義仲存在。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-1-4 12:56 PM 發表

我以前都係咁認為。但睇而家五眼不但喺貿易上、軍事上、甚至對個別企業,不斷加強打壓中國。加上日本同印度又插隻手入喺。似乎國歌嘅意義仲存在。
我國又何嘗不是在打壓本港市民呢...別國也只做回該做的事, 該負上責任的事.

家暴如果不是有其他見義勇為人仕舉報, 結果可想而知.

誰在指鹿為馬,,大部份人心裡有數.🙄

引用:
原帖由 dicky201314 於 2021-1-4 01:06 PM 發表

我國又何嘗不是在打壓本港市民呢...別國也只做回該做的事, 該負上責任的事.

點打壓?
軍事?貿易?個別企業?
請舉例子。

引用:
原帖由 dicky201314 於 2021-1-4 01:06 PM 發表

打壓香港市民張子強?

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-1-4 09:34 PM 發表
樓主,大英帝國國歌怎么樣?
gracious Queen!Long live our noble Queen!God save the Queen!Send her victorious,Happy and glorious,Long to reign over us,God save the Queen.上帝護佑女皇,願她萬壽無疆,天佑女皇!常勝利,沐榮光;孚民望,心歡暢;治國家,王運長;天 ...
我倒沒想過英國國歌在唱什麼...
不過保佑一個人,有什麼問題..
有傷害別人, 戾氣?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]