• 瀏覽: 3,160
  • 回覆: 62

中澳交惡,已直接影響兩國的經貿往來。曾擔任澳洲駐以色列大使的澳洲眾議院議員沙馬(Dave Sharma),近日投書《日經亞洲》(Nikei Asia)指出,中國抵制澳煤造成限電,抵制鐵礦砂令價格飛漲,都是自損行為,目的是要向澳洲傳達「中國不容批評」的訊息。沙馬強調,澳洲不會犧牲主權和中國做生意,反而會趁機修正澳洲長期仰賴單一市場的不健康狀況。

沙馬在文章中指出,中國抵制澳洲大麥、牛肉、葡萄酒、木材、煤炭,甚至龍蝦,理由千奇百怪,但目的完全是政治性的,旨在對澳洲傳遞有關警告訊息。再加上中國駐澳洲官員最近發佈一份對澳洲作出14指控的清單,除不滿澳洲封殺華為5G網絡外,還指摘澳洲帶頭呼籲對武漢肺炎疫情源頭進行獨立調查。

沙馬毫不客氣地指出,北京經常高調批評其他國家干涉其內政,但該14指控其實亦已干涉到澳洲內政以及不能妥協的主權議題上。他又解釋,澳洲對疫情源頭提出的獨立調查提案,是由WHA中130多個國家共同發起,並以協商一致通過。他同時表示,從現有證據清楚看出,中國向全世界披露疫情的規模和嚴重性並不正確,令全球為此付出慘痛代價,中國就是一個不透明、封閉的政治制度,永遠將共產黨的合法性和安全放在首位。

文章還狠批,中國自武漢肺炎大爆發後,包括欺凌澳洲等具侵略性行動顯而易見,目的是要向全球表明,中國作為「強權」,不會容忍批評,還要求「從屬國」尊敬以及將自己的內政需要置於國際規範與原則上。文章列舉多個中國欺凌澳洲卻自食其果的例子,包括抵制鐵礦砂,造成現貨價格飛漲,即使澳洲有一半鐵礦砂都出口到中國,但因價格大漲,對澳洲向中國鐵礦砂出口總值幾乎沒有變化。另外,中國不准澳洲煤炭在港口卸貨,卻因煤炭短缺陷入限電狀態

沙馬還表示,由於澳洲的農產品品質優異,具成本競爭力,「我們將找到新的市場」,還有澳洲龍蝦之前因出口到中國,導致價格高企,當地民眾消費不起,如今卻因中國禁進口,成了澳洲人最佳的聖誕採買商品之一。他指,中國的侵略性和侮辱性外交不僅使澳洲輿論更加團結,同時加快澳洲對外貿易的多元化發展,這對仰賴單一市場的不健康狀態是一種可喜的糾正。沙馬並特別提及,雖然很多澳洲人希望看到中澳恢復正常貿易關係,但很少人會認同應為此犧牲主權或原則

《日經亞洲》
-----------------------------
===========================================================================================

呢條澳洲佬識條鐵咩!澳洲被中國全方位抵制,好快就會跪地求饒。中國肯定又會成為最大贏家!

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/china/20210102/OKF5VR5K6ZCONLAUJ5LZ36HLDA/

澳洲唔賣比中國咪賣比其他地方囉,內銷囉,日日曹做咩

食炒價都唔入貨

去日媒投訴都幾能好笑喎
條友kai9左呀, 唔怪得老澳班人咁7了

話不投機半句多,既然大家不合咪分開冷靜下想清楚囉!你日日指對方呢樣嗰樣又何苦呢

引用:
原帖由 必佬 於 2021-1-3 07:16 AM 發表

話不投機半句多,既然大家不合咪分開冷靜下想清楚囉!你日日指對方呢樣嗰樣又何苦呢
咁大家簽 RCEP 嚟托呀!又好似中英聯合聲明咁成為歷史文件?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-3 07:19 AM 發表

咁大家簽 RCEP 嚟托呀!又好似中英聯合聲明咁成為歷史文件?
咁唔幫襯你買嘢唔得呀?你係咪要強迫消費先

咁咪好囉雙贏

點解要投書日媒?
係澳洲無人理佢?

引用:
原帖由 必佬 於 2021-1-3 07:21 AM 發表

咁唔幫襯你買嘢唔得呀?你係咪要強迫消費先
唔買梗係得啦,但係煤炭加稅80%, 紅酒加稅212%, 點睇?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-3 07:35 AM 發表

唔買梗係得啦,但係煤炭加稅80%, 紅酒加稅212%, 點睇?
咁澳洲又禁中國華為同限制中資機構喎!你又點睇?

引用:
原帖由 必佬 於 2021-1-3 07:38 AM 發表

咁澳洲又禁中國華為同限制中資機構喎!你又點睇?
喂!你自己話唔買冇問題㗎嘛,唔記得咗?

我都唔明點解唔買澳洲貨冇問題,但人哋唔買華為就嘈到拆天!

澳狗投書?
投河就有份!
為什麼不在澳洲而在日本,
又收了多少錢?
這些芝麻綠豆已完正柒頭!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-3 07:43 AM 發表

喂!你自己話唔買冇問題㗎嘛,唔記得咗?

我都唔明點解唔買澳洲貨冇問題,但人哋唔買華為就嘈到拆天!
喂!係澳洲挑釁在先喎!而家還返比你啫!你澳洲啲嘢中國海關都發現好多問題喎!木有蟲,肉又有對人體唔好嘅嘢你又唔得怪人喎!

澳洲唔用華為,何嘗不是基於政治考量。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]