• 瀏覽: 31,034
  • 回覆: 185
  • 追帖: 1
+9

瑞典《每日新聞報》報道,瑞典政府對華為參與該國5G建設的禁令,引起了愛立信的擔憂。愛立信擔心自己在中國市場受到影響,近日對瑞典當局施壓,揚言如果對華為的禁令仍然存在,愛立信將離開瑞典。

報道稱,愛立信公司CEO鮑毅康近日向瑞典商務部長哈爾伯格發出短信,威脅稱該公司將離開瑞典,除非當局解除對華為和中興兩家中國電訊製造商的禁令。「我仍然希望得到瑞典政府的幫助,以及我們在這個國家的存在能夠獲得重視」。

不過哈爾伯格回覆說,瑞典政府無法對禁令進行干預,因為這一決定是由瑞典郵電管理局臨時秘書處根據安全部門和國防軍的建議作出的。對此,鮑毅康斥責道:「當你處於我們的位置,你會完全明白為甚麼歐洲的科技公司如此之少」。

報道稱,愛立信公司在中國5G市場佔有約10%的份額,該公司的業務也嚴重依賴中國的外判商。公開信息顯示,愛立信公司曾試圖聘請律師在訴訟中幫助華為。「我不明白政府官員怎麼會有權力做出一個威脅到瑞典與其他國家關係的決定,」鮑毅康稱。

去年10月,瑞典郵電管理局出台禁令,禁止瑞典國內的電信公司使用華為或中興的網絡設備進行5G部署。在華為提起上訴後,該禁令的實施被暫時擱置。瑞典法院去年11月裁定,儘管上訴仍在處理中,但原定於本月舉行的5G拍賣會可以繼續舉行。

搞得華為, 自然搞得愛立信

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1465882/即時-中國-愛立信-若華為禁令仍存在-公司將撤離瑞典

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
樓主,好多井底之蛙唔知道歐美偏遠地區連4G都冇

全世界都知瑞典政府係老尾隻狗

提示: 違規內容已被屏蔽
其實西方都仲有人反對尾國果套,但可惜力不從心,唔敢抵抗尾國

最主要係愛立信有用華為配件,你中有我,密不可分,分咗成本高

龜吻獃🍉🍉

引用:
原帖由 eos888 於 2021-1-2 11:08 PM 發表
樓主,好多井底之蛙唔知道歐美偏遠地區連4G都冇
錯 好多仲系用緊2G

引用:
原帖由 little-fish 於 2021-1-3 12:41 AM 發表
全球化下,強大既企業好難完全冇關係 .
而近年既風波太過政治性
我極端d 打個比如喻 . 如果愛立信既5G專利有一樣同中國有關,如果硬件軟件既其中一樣同有中國有關 . 真係隨時捉蟲入屎忽
到美帝想搞你。你都唔知有咩好解釋
再者保住中國既10% 可能已經係係半個歐洲既份額 .

引用:
原帖由 男E 於 2021-1-2 11:00 PM 發表

瑞典《每日新聞報》報道,瑞典政府對華為參與該國5G建設的禁令,引起了愛立信的擔憂。愛立信擔心自己在中國市場受到影響,近日對瑞典當局施壓,揚言如果對華為的禁令仍然存在,愛立信將離開瑞典。

報道稱,愛立信公司CEO鮑毅康近日向瑞典商務部長哈爾伯格發出短信,威脅稱該公司將離開瑞典,除非當局解除對華為和中興兩家中國電訊製造商的禁令。「我仍然希望得到瑞典政府的幫助,以及我們在這個國家的存在能夠獲得重視」 ...
瑞典又跟埋美國佬玩野~
上次果個桂民海係咪都係瑞典籍?

扯貓尾?等衰點正苦有籍口解除禁令?

引用:
原帖由 molittlemo 於 2021-1-3 12:49 AM 發表

全球化下,強大既企業好難完全冇關係 .
而近年既風波太過政治性
我極端d 打個比如喻 . 如果愛立信既5G專利有一樣同中國有關,如果硬件軟件既其中一樣同有中國有關 . 真係隨時捉蟲入屎忽
到美帝想搞你。你都唔知有咩好解釋
再者保住中國既10% 可能已經係係半個歐洲既份額 .

有腦嘅都會用華為..食36奶粉

引用:
原帖由 little-fish 於 2021-1-3 12:41 AM 發表
有是最慘係佢用左都唔知 .
某d hardware,  softwarem 專利原來係華為既 . 但咁大間機構佢唔會所有野都check 過晒先用 .
到比美帝check 後果係點大家都知

搞電訊唔比人用5G即係叫人執笠,不停出4G機搵阿水去買。🤣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]