• 瀏覽: 20,627
  • 回覆: 418
  • 追帖: 1
+15
當年是美國路透社在灣仔設點,用上Ai數人頭,佢地都系計到只有24萬人

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-1-4 11:35 AM 發表

解放軍要要企到咁迫咁齊先有萬幾人
你唔明啦,佢地見到人頭湧湧就以為係成百萬人,其實幾萬人,10幾萬人,20幾萬人,都已經可以係人頭湧湧,根本佢地就分唔到。而且佢地根本唔清楚假日各種運輸工具可以運載嘅能力,而我選港鐵已經係全部交通工具中最大運載量的了。
其實睇番統計數據,全港所有交通工具嘅乘載人次每日平均約為800萬人次,來回800萬人次即係單程400萬人次。而這個已經係全港全日嘅乘載量,新界咁多地方九龍又係咁繁忙,相信只係計去香港島遊行嘅都唔可能有超過100萬人啦。再加上當天係星期日,所有交通工具都唔會咁頻密,更加唔會可以好似平日返工一樣咁多班次,唔通所有交通工具都預埋佢地要去遊行咩。
所以,講到200萬喎,真係有咁多運載能力先至算啦,更何況遊行嗰條路線會有個終點目的地,當所有人都向終點進發,自然就會產生樽頸效應,在樽頸位置就異常擠迫,就好似塞車一樣,試問又點能夠容許到200萬人咁大嘅流量呢。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-1-4 11:39 AM 發表
當年是美國路透社在灣仔設點,用上Ai數人頭,佢地都系計到只有24萬人
好似話警方同獨立調查機構統計數字都係30萬至40萬左右,民陣報到成200萬就實在太誇張。而且,民陣一直以來都係報大幾倍,反而警方同獨立調查機構嘅數字就十分相近。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-1-4 03:19 PM 發表

遊行下午開始,朝早九點已經好多人過咗香港島啦!
個D你又唔計!
快D欺騙習總,得幾萬人上街啦!
真係笑死人,好早喎,仲要話到9點呀,不如話早一日就有人去咗啦。
中央駛鬼理你幾多人咩?你估真係以為香港係宇宙嘅中心咩。
你知唔知點解中央要為香港制定港區國安法呀,目的就係將英美嗰班喺香港嘅情報人員趕走呀。本來中央都任得呢啲情報人員係香港,但班人竟然走去幫啲人搞暴亂,去年嘅黑暴就係由美國嘅情報人員策劃,唔通你真係咁天真以為係無大台呀。
好似你呢種連基本知識都無嘅人,以為亂作個理由就可以解釋到嗰200萬人點嚟,你連乜嘢都唔識就回帖,真係同你討論有啲浪費我時間囉。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-1-4 03:19 PM 發表

遊行下午開始,朝早九點已經好多人過咗香港島啦!
個D你又唔計!
快D欺騙習總,得幾萬人上街啦!
係既係既
當日
個身體曾經出現過在香港島的
都應計算在內.

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-1-4 04:08 PM 發表

咁早係因為之前一百萬人個次,好多人過唔到去!
樓主咪講咗只可以搭港鐵去囉,港鐵乘載量係無可能有二佰萬人次,究竟係你有閱讀障礙定係有字盲

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-1-4 04:08 PM 發表

咁早係因為之前一百萬人個次,好多人過唔到去!
你真係唔識嘢就亂咁作,如果咁早就過咗去,新聞一早就會報港鐵早就有迫爆列車嘅新聞啦。
仲有呀,咁早過咗去咁維園附近未到下午就人頭湧湧啦,其實你知唔知20萬人即係幾多人呀,都唔駛講成百萬人啦。
之前有一百萬喎,根本之前就都係只有20萬左右咋。
況且,根據港鐵乘客統計資料,2019年6月比5月係滅少咗650萬人次,而2018年同期就只係滅少咗520萬人次。想問你一個好簡單嘅問題,如果真係6月9日有100萬人及6月16日有200萬人參加,咁往返要搭港鐵嘅人又會有多少人次?總計300萬人,只計你7成人搭港鐵,往返就應該增加咗420萬人次乘客量。但實際數字竟然2019年不升反跌,仲要係比2018年減少得更多。即係話唔計呢兩次遊行所增加嘅乘客量,咁2019年6月比5月咪即係減少咗成1070萬人次囉,即係2018年同期所減少嘅兩倍呀,你認為合理咩?我計算嘅都只係當只有7成人選擇搭地鐡,係唔駛理你幾時搭呀,儍仔。
還有,我係用咗三個不同嘅方式去探討呢個200萬嘅不可能,而唔係單單用你咁無根據嘅想法,唔該下次回帖前就用個腦思考清楚先。

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2021-1-4 05:16 PM 發表

樓主咪講咗只可以搭港鐵去囉,港鐵乘載量係無可能有二佰萬人次,究竟係你有閱讀障礙定係有字盲
其實有網友都從港鐵技術人員中得知,每天的出入閘人數,電腦都有紀錄,
四十多年歷史以來,從來沒有超過四十五萬人在同一站出入的紀錄。最多人,最繁忙的是中環,
也是三十多萬而己!
況且,在不同的方面,這個200萬嘅人數都係不合常理。
1. 港鐵列車運載量
2. 港鐵每月的乘客量統計
3. 遊行路線道路可容納的最大人流量
從這三方面研究,200萬人的說法根本就係唔實際,況且還有警方及獨立調查機構嘅統計,都同民陣數字相差甚遠。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-1-2 11:07 PM 發表

會堅持用這種另類方法與人溝通,我認為要不性格偏執,要不是故意的。偏執的性格改不了,故意的阱陷勿上當。
我給自己的告戒是寫太多給他回覆不劃算,打遊擊放二槍過手癮便好,勿戀戰。
我同樓下隻狗狗都係咁, 有時間就逗佢兩下, 同佢玩. 趕時間就話之佢.

引用:
原帖由 diverstranger 於 2021-1-5 09:06 AM 發表

我同樓下隻狗狗都係咁, 有時間就逗佢兩下, 同佢玩. 趕時間就話之佢.
啱丫,態度正確。
對呢啲人應該用另一種方式溝通。

香港有其致命缺陷,一是香港是英美西方反中資本主義政治經濟間碟中心,配合不了中國特色社會主義制度發展,二是香港太小,無法滿足內地特別巨大的國際經貿需要,三是香港與廣大發展中國家沒有多少貿易往來,在“帶一路”中發揮不出樞紐作用。所以我國決定建設海南自由貿易港,就是沖填補香港這三點不足。
海南的陸地面積是香港的35倍,熱帶資源、海洋資源、海底能源等極為豐富,發展潛力巨大,海南港也將是特色社會主義主導的高度開放的全功能經濟體,建設海南自由貿易港就是要求全世界發達國家都可以進行金融、貨物、人員等往來自由、便捷、暢通,且商機無限,不論跨國公司還是微小企業都有利可圖。

海南自由貿易港還有一個獨特的地理優勢,就是其是一個獨立的海島,自貿港與關稅區界限分明,自貿對關稅衝擊很小,另外在國家安全戰略上也有獨特的優勢,退有廣袤大陸作依靠,進有廣闊太平洋任馳聘。按照預期的建設計劃,海南自由貿易港預計在2035年建設完成,同時這裡會成為非常大的商圈,其中涉及到的總投資已經達到了403億美元,各方面都非常先進,香港在各方面都己停滯不前,所以海南自由貿易港的建設是必然的必須的也是必定成功的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]