• 瀏覽: 4,388
  • 回覆: 35
聽到有個大人同細路仔講相唔相信天父,真係好恐怖
要求政府拆撚晒啲基督教會堂

人民有宗教自由
不過
首先要禁止教會學校
利用政府資源
幫學生洗腦

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-1-2 09:26 AM 發表
人民有宗教自由
不過
首先要禁止教會學校
利用政府資源
幫學生洗腦
邪教都有自由?

引用:
原帖由 rrt202 於 2021-1-2 09:51 AM 發表

邪教都有自由?
行惡行善
在乎人為
道教一樣會教人煉仙丹
採陰補陽

以前我的小學是基督教, 教學很嚴格可是都是解釋聖經裏面的道理, 跟現在香港很多所謂天主教和基督教行爲不同; 可以說現在很多教會的做法有點像邪教, 可能只是香港本土培育出的怪胎!

引用:
原帖由 rrt202 於 2021-1-2 08:19 AM 發表
其實中共好聰明,同時用兩種手法對付基督教。一方面拆咁些教堂,另一方面就實行基督教中國化,徹底羞辱羅馬教廷。

打倒?
樓主太言重了?
歐美社會耶教為主要信仰的國家
很多防疫都防唔到
受到耶教影響太嚴重
睇外媒訪問西人
唔肯戴口罩,唔肯保持社交隔離
點解?
話一切自有上帝安排
仲話知道自己死後會上天堂
對新冠狀冇有怕
遇到呢啲人,點算?
適逢聖誕,歐美國家要封關
佢地信仰的主,如果有神力為何不出來control一下
主耶穌自己生日慶典咁大件事,搞到啲信徒過得唔開心
唔通又係主的旨意?
唔信主的國家反而過得自由自在,真係一大諷刺

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-2 06:54 PM 發表
打倒?
樓主太言重了?
歐美社會耶教為主要信仰的國家
很多防疫都防唔到
受到耶教影響太嚴重
睇外媒訪問西人
唔肯戴口罩,唔肯保持社交隔離
點解?
話一切自有上帝安排
仲話知道自己死後會上天堂
對新冠狀冇有怕
遇到呢啲人,點算?
適逢聖誕,歐美國家要封關
佢地信仰的主,如果有神力為何不出來control一下
主耶穌自己生日慶典咁大件事,搞到啲信徒過得唔開心
唔通又係主的 ...
歐美社會完蛋了

好奇問一問 , 基督教(新教)福音派  基要派  靈恩派 , 仲有無咩主流派別???

也許神創造了人,但宗教肯定是人創造出來,現代基督教把神人象化,反映人類自大高傲,香港基督教會更加不懷好意,前年高調支持黑暴,完全忘記和平善良,鼓吹以暴力抗爭,縱容暴徒放火、刑毀,堵路等惡行,但在西方社會教會絕對不會做同樣事情,因此教會是懷有政治目的,不知相關神職人員會不會對神懺悔

天主教更可怕,神父是禁慾的,但搞細路,神父受教廷供養不愁穿食,但收黑金。

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-1-2 09:26 發表
人民有宗教自由
不過
首先要禁止教會學校
利用政府資源
幫學生洗腦
講得啱。

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-1-2 20:48 發表
也許神創造了人,但宗教肯定是人創造出來,現代基督教把神人象化,反映人類自大高傲,香港基督教會更加不懷好意,前年高調支持黑暴,完全忘記和平善良,鼓吹以暴力抗爭,縱容暴徒放火、刑毀,堵路等惡行,但在西方社會教會絕對不會做同樣事情,因此教會是懷有政治目的,不知相關神職人員會不會對神懺悔
神職人員只是受供養的廢撚。

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-1-2 08:48 PM 發表
佢地教義隨時空壞境唔同,早就改良過
舊約好殘暴,大家聽過以牙還牙,以眼還眼,咪出自聖經
神認為人類好壞,動不動就滅世,絕對唔會手軟
我從幼稚園就讀教會學校,可謂由細讀聖經讀到大
好在成長過程中,會自我探索
覺得聖經好多地方自相矛盾,錯漏百出

所以為左吸引新一代,信同一個神會分裂自由派同保守派
自由派係用時代演變方式,適合今日潮流黎解釋教義
好似特朗普相信的教派應該係福音教派之類,最保守一支
反墮胎,反同性戀,反女權...
佢曾經講過,大法官釋憲同性婚姻合法
可惜總統權力冇法逆轉,如果唔係佢一定反對到底

引用:
原帖由 rrt202 於 2021-1-2 08:19 AM 發表
我想你打錯教了, 會用"天父"一詞的. 應該是天主教. 基督教一向用上帝. 香港的基督教牧師趟著中槍了.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]