• 瀏覽: 4,387
  • 回覆: 35
引用:
原帖由 vvoy 於 2021-1-2 09:26 AM 發表
人民有宗教自由
不過
首先要禁止教會學校
利用政府資源
幫學生洗腦
外國雖然基督教係國教,但教會學校全是私校,不受政府資助,所以學費好貴。但這些好多是名校,所以吸引好多內地人去讀。希望內地學生夠多時,可以團結起來,杯葛所有校內的宗教活動,唔好被洗腦。

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-1-2 08:48 PM 發表
也許神創造了人,但宗教肯定是人創造出來,現代基督教把神人象化,反映人類自大高傲,香港基督教會更加不懷好意,前年高調支持黑暴,完全忘記和平善良,鼓吹以暴力抗爭,縱容暴徒放火、刑毀,堵路等惡行,但在西方社會教會絕對不會做同樣事情,因此教會是懷有政治目的,不知相關神職人員會不會對神懺悔
侵侵咪一樣係教徒。

引用:
原帖由 rrt202 於 2021-1-2 08:19 AM 發表
聽到有個大人同細路仔講相唔相信天父,真係好恐怖
要求政府拆撚晒啲基督教會堂
反正香港唔夠地起樓。

引用:
原帖由 DoomHK 於 2021-1-2 11:01 AM 發表
以前我的小學是基督教, 教學很嚴格可是都是解釋聖經裏面的道理, 跟現在香港很多所謂天主教和基督教行爲不同; 可以說現在很多教會的做法有點像邪教, 可能只是香港本土培育出的怪胎!
商業化咗好似打份工咁

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-1-2 09:31 PM 發表
天主教更可怕,神父是禁慾的,但搞細路,神父受教廷供養不愁穿食,但收黑金。
宜家教廷也要靠中共捐款。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-1-3 03:43 PM 發表
咁你打算幾時打倒 伊斯蘭教?
佢哋享用哂所有處女喎!
只要唔反中就冇問題。

引用:
原帖由 滋陰謝皮的P圖 於 2021-1-3 03:48 PM 發表

商業化咗好似打份工咁
的確, 好似有啲教會指定要收入的若干數量, 真係離譜。

引用:
原帖由 rrt202 於 2021-1-2 08:19 AM 發表
聽到有個大人同細路仔講相唔相信天父,真係好恐怖
要求政府拆撚晒啲基督教會堂
宜家未係時候,等方濟各同台灣斷交,同中國建交,方某再冇利用價值,到時中共自然會做野。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-3 03:45 PM 發表

外國雖然基督教係國教,但教會學校全是私校,不受政府資助,所以學費好貴。但這些好多是名校,所以吸引好多內地人去讀。希望內地學生夠多時,可以團結起來,杯葛所有校內的宗教活動,唔好被洗腦。
洗腦在所難免。洗腦=美麗謊言,全世界都享受洗腦。

耶穌教教出了太平天國,仲有陸皓東、孫文呢班靚仔破壞北帝廟神像,叫人停止拜關公,妖言惑眾。就係咁跟美國洗腦教育學壞。之後其它政要,如孔祥熙、宋家皇朝一家無一不是受美國教育信奉基督,勾結美國財團。

建國層個個都係咁,咁點。

引用:
原帖由 小室 於 2021-1-3 06:19 PM 發表

洗腦在所難免。洗腦=美麗謊言,全世界都享受洗腦。

耶穌教教出了太平天國,仲有陸皓東、孫文呢班靚仔破壞北帝廟神像,叫人停止拜關公,妖言惑眾。就係咁跟美國洗腦教育學壞。之後其它政要,如孔祥熙、宋家皇朝一家無一不是受美國教育信奉基督,勾結美國財團。

建國層個個都係咁,咁點。
回歸以來四個特首,兩個是信教。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-3 06:31 PM 發表

食屎大

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-3 06:31 PM 發表

所以咪迷信西方意識形態囉?

陸皓東叫中國人唔好迷信,佢就自己迷信西方教主。領導咁教,我地社會就順理成章走向西化走左一百年。啲革命都係鬼佬教出來的。佢地嗰個思路係社會要行直線進程,要追求邁向烏托邦。所以要反傳統,因為傳統相信輪迴,報應,所以互相幫助,社會行循環進程,這個傳統思維從來都唔會想征服大自然。就是偏激的西方意識形態征服了全世界精神,先破壞了大自然。

引用:
原帖由 小室 於 2021-1-3 06:45 PM 發表

所以咪迷信西方意識形態囉?

陸皓東叫中國人唔好迷信,佢就自己迷信西方教主。領導咁教,我地社會就順理成章走向西化走左一百年。啲革命都係鬼佬教出來的。佢地嗰個思路係社會要行直線進程,要追求邁向烏托邦。所以要反傳統,因為傳統相信輪迴,報應,所以互相幫助,社會行循環進程,這個傳統思維從來都唔會想征服大自然。就是偏激的西方意識形態征服了全世界精神,先破壞了大自然。
連中國也飽受氣候反常,空氣污染之苦。所以只有全世界也行中共政制和儒家思想,地球至有得救。外國人會保護環境根本是錯覺。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]