• 瀏覽: 3,154
  • 回覆: 66
+6
壹傳媒創辦人黎智英在欺詐和勾結外國勢力案件獲批保釋,律政司堅持上訴,除夕在終審法院聆訊,終院受理上訴,並指由於高院批准保釋可能犯錯,加上律政司提出憂慮,故接納律政司申請把黎暫時再還柙。黎保釋八日再失自由,最少還柙至2月1日正審。美國《華爾街日報》周四發表題為「香港的政治犯」

美國《華爾街日報》周四發表題為「香港的政治犯」(Hong Kong’s Political Prisoners)的社評,形容中國所為猶如北韓及當年的蘇聯,冀美國總統當選人拜登及其官員會公開譴責。社評指當局不斷打壓香港的民主運動,「中國政府本周又對香港最有代表性的政治犯下手」。
文章指黎智英長期參與民主運動及批評中共,「他因為參與去年的反送中運動面臨多項指控,當局亦指控他違反國安法」。
《華爾街日報》指出,黎智英不會對國安構成任何威脅,「他雖然擁有英國護照,卻勇敢地選擇不離開香港,中國只是想透過他去殺雞儆猴」。

在黎智英再被收押前一天,備受關注的12港人偷渡案宣判,其中10人被判監7個月至3年,社論批評北京現在視嘗試逃離香港審訊的人士為刑事罪行,「這是蘇聯及北韓所為,我們希望拜登及其官員會公開譴責」。

美國《華爾街日報》
。。。。。。。。
跟本一直同北韓蘇聯無分別,係其他國on9以為佢好左。

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/intern ... m_content=link_post

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-1-1 11:33 PM 發表
其實肥佬黎做過啲咩十惡不捨嘅事?殺人放火定姦淫擄掠?真正嘅殺人犯就反而有大屋住,有警察保護,真係唔知咩世界
有時唔系直接殺人先系殺人放火既。。

搞到香港變北韓蘇聯,漢奸黎應受譴責。。

回歸前二十年,大家相安無事,共產黨雖然是狼,但起碼肯扮外婆,同香港人玩斯文,依正牌做嘢。

你班反對派揭開外婆的裙,逼到佢原形畢露,選舉權收返,遲早終審權都收返。

肥佬泥帶領一班學生走上絕路,十惡不赦應落地獄

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-1-1 11:33 PM 發表
其實肥佬黎做過啲咩十惡不捨嘅事?殺人放火定姦淫擄掠?真正嘅殺人犯就反而有大屋住,有警察保護,真係唔知咩世界
呢條契弟令香港幾多家庭家破人亡……佢自己就收美金住獨立屋華衣美食班年輕人就坐監、流亡做難民

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-1-1 11:37 PM 發表

咁究竟肥佬黎做過D咩衰野
新港人唔知唔怪你,想知佢啲衰嘢睇東方日報喇。。

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-1-1 11:46 PM 發表

方向報講嘅野一定啱
你個黎生又冇告過佢,又冇話過佢錯。。毒果就周不時俾人告誹謗,輸多過贏。。

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-1-1 11:30 PM 發表
壹傳媒創辦人黎智英在欺詐和勾結外國勢力案件獲批保釋,律政司堅持上訴,除夕在終審法院聆訊,終院受理上訴,並指由於高院批准保釋可能犯錯,加上律政司提出憂慮,故接納律政司申請把黎暫時再還柙。黎保釋八日再失自由,最少還柙至2月1日正審。美國《華爾街日報》周四發表題為「香港的政治犯」

https://hk.appledaily.com/resizer/UALgI3AIL2lxRzz0ZhGiNlZcCvQ=/720x403/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/4MD4Z7QEWRDAZLJOV3CO2XTBGA.jpg ...
又系毒果,不如封左間報紙去,拉曬成間報社d人去,成作假新聞

引用:
肥佬黎利用毒果不斷向萬千香港人洗腦棄祖忘宗做外國既漢奸走狗,將來中國歴史一定會記得曾經有呢個賣國賊人渣出現!

顛覆國家,一旦國破將會被西方屠殺數億人,換言之顛覆國家既人係意圖謀殺中國數億人類,已經係反人類罪行

主題標籤 #律政司
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]