• 瀏覽: 2,690
  • 回覆: 67
+2
原來毒果好懷念帝制。

引用:
原帖由 香江人 於 2021-1-2 10:05 AM 發表

點會泛民同路人。
環保撚係地產商養嘅,例如譚海邦。
係同路,我唔敢話泛民有地產商資助,不過佢哋係政府寄生蟲,有位入政府一定出現

引用:
原帖由 montejo 於 2021-1-2 10:07 發表

係同路,我唔敢話泛民有地產商資助,不過佢哋係政府寄生蟲,有位入政府一定出現
犯民已經收皮,無謂同轉貼狗推介

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-1-2 10:11 AM 發表

犯民已經收皮,無謂同轉貼狗推介
香江L唔係轉貼狗,佢係反中港獨L

引用:
原帖由 montejo 於 2021-1-2 10:14 發表

香江L唔係轉貼狗,佢係反中港獨L
網上寄生蟲何足掛齒

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-1-1 10:22 PM 發表
皇后碼頭毫冇特色,求其揾位放算
唔一定放海邊。擺返海濱已填海位置做涼亭。
又可以俾人知原有的海岸線。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-1-1 10:27 PM 發表
皇你老母臭西后 !!!
林鄭夠膽重置呢個殖民地碼頭, 佢真係買棺材唔知地.  
可考慮改名習大碼頭。班友擦鞋最叻。

引用:
原帖由 新手助人協會 於 2021-1-2 11:12 AM 發表

唔一定放海邊。擺返海濱已填海位置做涼亭。
又可以俾人知原有的海岸線。
擺西九加d野落去cross over,  果面大把空間,hk政府最叻只係用d地做草地,政府總部外草地巳是—大浪費,結果淪為家傭集中地。好心學下星加坡,加d特色改裝做下旅遊景點

前朝遺臣想去拜山啫。
填海咁闊,行到腳跛。再者,駛吾駛開辦嘩啦嘩啦夜航?

引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-2 09:40 AM 發表

路人皆見,
所有與香港殖民地歷史相關的東西都將會被消滅,
包括我們的記憶!

更何況“王后”這個圖騰 ?
香港有大把殖民地圖騰。比起皇后碼頭,維多利亞女皇像更具殖民權力象徵。
皇后大道、Great George Street、 太子道、多家醫院名字、維園……
皇后碼頭最令人印象最深嘅,反而係英國從呢個碼頭結束對香港百多年嘅殖民統治。

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-1-1 21:01 發表
深水埗主教山配水庫重見天日,引起社會文物保育意識。有傳媒報道,發展局或於另一個海濱位置,重置2007年因中環填海計劃而被清拆的皇后碼頭。發展局回覆《蘋果》時指,政府在未來數年會推行多個優化海濱項目,正探討是否可以在其中一個優化海濱項目下,在另一個海濱位置重置皇后碼頭,並恢復其...碼頭功能。一向關注皇后碼頭計劃的王浩賢指,政府選址應考慮如何重現碼頭的歷史環境與文化特質,包括與大會堂、愛丁堡廣場的建 ...
根本講的人都未去過個爛鬼碼頭

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-1-1 09:01 PM 發表
深水埗主教山配水庫重見天日,引起社會文物保育意識。有傳媒報道,發展局或於另一個海濱位置,重置2007年因中環填海計劃而被清拆的皇后碼頭。發展局回覆《蘋果》時指,政府在未來數年會推行多個優化海濱項目,正探討是否可以在其中一個優化海濱項目下,在另一個海濱位置重置皇后碼頭,並恢復其...碼頭功能。一向關注皇后碼頭計劃的王浩賢指,政府選址應考慮如何重現碼頭的歷史環境與文化特質,包括與大會堂、愛丁堡廣場的建 ...
成日煽風點火報導, 食屎的傳媒

引用:
原帖由 montejo 於 2021-1-2 10:06 AM 發表

YC 話,殖民地歷史緊要過住屋

引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-2 09:40 AM 發表

路人皆見,
所有與香港殖民地歷史相關的東西都將會被消滅,
包括我們的記憶!

更何況“王后”這個圖騰 ?
點夠黃人勁. 有人話殖民地政府普選港督喎.

你班茂利都係度創作緊歷史, 個碼頭好緊要咩.

放係TKO爛果門口比班作者出入都唔錯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]