• 瀏覽: 14,974
  • 回覆: 159
在拜登團隊即將入主白宮之際,美國政壇流傳說法,認為新政府將對中國採取更強硬立場。美媒刊登分析指,中國手中掌握著一些強大的經濟牌、處於有力的談判地位,盡管特朗普政府來對華施壓,中國經濟某些方面仍強於西方

中國經過幾十年的努力,雖然未如西方所期待的全資本化,但所累績的經濟實力也不低,在世界貿易中更是舉足輕重。想與中國脫鈎,就必定是自損八百。

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2841645?r=cpstni

熱賣及精選
流傳嘅嘢就唔好攞嚟講啦.

回覆 引用 TOP

七傷拳,既傷人,亦傷己。

引用:
原帖由 pandan07 於 2020-12-31 07:27 PM 發表

在拜登團隊即將入主白宮之際,美國政壇流傳說法,認為新政府將對中國採取更強硬立場。美媒刊登分析指,中國手中掌握著一些強大的經濟牌、處於有力的談判地位,盡管特朗普政府來對華施壓,中國經濟某些方面仍強於西方

中國經過幾十年的努力,雖然未如西方所期待的全資本化,但所累績的經濟實力也不低,在世界貿易中更是舉足輕重。想與中國脫鈎,就必定是自損八百。

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2841645?r=cpstni
美國除了高科技和金融外,中國其他領域和美國都算旗鼓相當了吧

引用:
原帖由 pandan07 於 2020-12-31 07:27 PM 發表

新聞來源連結:
早前的中俄聯合作戰飛行,老美的自門狗,泡菜日倭吠都無一聲,歐盟又準備用中國簽約。睇嚟科登唔似傻侵,打狗傷拳

引用:
原帖由 holaben 於 2020-12-31 08:15 PM 發表

美國除了高科技和金融外,中國其他領域和美國都算旗鼓相當了吧
除了芯片.軟體外,我看不出美國有那一種高科技能打壓中國,美國芯片領域也不是最領先,連Intel都放棄自製芯片,美國正式退出芯片領域,變成台積電.三星世界,跟隨的就是中心國際。
不過,有美國霸權,只包含1%美國專利就不準與中國公司交易,所以才能打壓中國公司。

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-12-31 08:18 PM 發表

早前的中俄聯合作戰飛行,老美的自門狗,泡菜日倭吠都無一聲,歐盟又準備用中國簽約。睇嚟科登唔似傻侵,打狗傷拳
美國求和啦可以做番朋友仔,讀個書仔啦

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-12-31 08:18 PM 發表

唔好3分顏色上大紅呀,美國始終係戰爭機器黎,中國人一想欺壓人就會被人圍嫁啦,小心小心,見好就收

中國經歷美國虐打多年,已練成身如鐵,唔舒服當然有,但係已經傷唔到根骨,而且美國打出七傷拳,未傷到中國先傷自身,更令中國提早 2028追平美國,日本發夢都想做到

回覆 引用 TOP

大家唔好睇少老尾,未到年尾,老尾已經有超過二千萬人患上老尾肺炎,領先全球,再次展現老尾優先!

引用:
原帖由 人類仔 於 2020-12-31 09:42 PM 發表

唔好3分顏色上大紅呀,美國始終係戰爭機器黎,中國人一想欺壓人就會被人圍嫁啦,小心小心,見好就收
中央咁耐都係以和為貴
但人家要搞事
有邊次唔陪佢玩?
窮到一條褲3個人著
一樣照打
怕就番美國啦

其實你知唔知歐盟已經同中共簽左合作協議
老美重玩緊屎眼聯盟

佢已經出咗第一招想拖住中歐簽約點知得波蘭睬佢,經過特朗普亂搞一通後,歐洲急於擺脫美國,拜登強項歐洲關係完全使唔出來。

引用:
原帖由 人類仔 於 2020-12-31 09:42 PM 發表

惡人只會專重惡人。人善被人斯呀師兄

回覆 引用 TOP

中國系全球最大消費市場同製造市場。唔知點打壓到。。根本已經比中國上位啦。。依家先打。就系兩敗。。。。但中國小國內問題,窮點都仲得。。外國就等日日示威。。

回覆 引用 TOP

拜登想對中國更強硬 

一於罰中國接晒美國既生意,要中國人管治埋美國

仲唔辛苦死中國~~~夠強硬啦啩

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]