• 瀏覽: 16,602
  • 回覆: 159
引用:
原帖由 lrr174 於 2021-1-6 02:13 PM 發表
拜登 唔會 同中國好 friend 的
不過 與 肥普既 公禾檔 手段唔同
民主檔 會重返 軍事霸權 路線
但錢越來越少 , 點算

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-1-6 02:11 PM 發表

唔會。。。原因在美債過度上升,中國如尋求向世界發展,會打亂美國的平衡,美國有大機會破產,原因在於使各國可以選中國和美國。

而原先只聽美國就好了。。。所以美債多大都不用怕。
呢個就係拜登唔會硬碰既原因。你講既美國政府唔知咩?佢地以前用既方法都阻唔到中國掘起,強硬既下場係雙輸。

引用:
原帖由 vanga 於 2021-1-6 02:15 PM 發表

但錢越來越少 , 點算
只要軍事上 用刀行住對家條頸, 咁 佢世界大佬呢個位仍然坐得好穩,  你荒d錢唔會自然流入佢袋

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-1-6 02:22 PM 發表

只要軍事上 用刀行住對家條頸, 咁 佢世界大佬呢個位仍然坐得好穩,  你荒d錢唔會自然流入佢袋
只要軍事上 用刀行住大陸條頸 ???

唔買中國既防疫用品同呼吸機嗎?

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-1-6 02:20 PM 發表

呢個就係拜登唔會硬碰既原因。你講既美國政府唔知咩?佢地以前用既方法都阻唔到中國掘起,強硬既下場係雙輸。
所以他必會強硬,原因是兩個系統,使別人有得選。

原先先就只有一種遊戲,是無得選。

而主人因為舊時只得一種遊戲,不停向其他人借錢都唔怕,在他遊戲內是必勝。

但現在出現了選擇,這個主人會因為之前囂張,積錢債而使自己負資產。

所以這個主人派人會強硬搞破壞。

這涉及自己命運。

唔會癲過侵生

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-1-6 02:20 PM 發表

所以無論誰勝出,都必然會對中國強硬。

而且真正控制美國都唔係佢。

引用:
原帖由 vanga 於 2021-1-6 02:24 PM 發表

只要軍事上 用刀行住大陸條頸 ???

好奇咩? 肥朗普 不是軍事強人,  但 尾角 民主檔 就係好戰  郁下就用兵

亦唔好以為 中國有力一戰,
尾角所考慮並非輸贏  而係代價與得益

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-1-6 02:31 PM 發表

所以無論誰勝出,都必然會對中國強硬。

而且真正控制美國都唔係佢。
呢個係你主觀思想。

日日死成萬人

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-1-6 02:35 PM 發表

呢個係你主觀思想。
和中國合作是不會令自已還債,債務只會上升,而導致無能力債還。。。

美國債務每日都在升。。。

原先他的玩法,是跳過這種概念,是可以狂債不還。

引用:
原帖由 chan198999 於 2021-1-6 02:40 PM 發表

和中國合作是不會令自已還債,債務只會上升,而導致無能力債還。。。

美國債務每日都在升。。。

原先他的玩法,是跳過這種概念,是可以狂債不還。
得喇得喇,你都係死心啦。

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-1-6 02:35 PM 發表

好奇咩? 肥朗普 不是軍事強人,  但 尾角 民主檔 就係好戰  郁下就用兵

亦唔好以為 中國有力一戰,
尾角所考慮並非輸贏  而係代價與得益
從歷史看特朗普根本無興趣開戰,而且還把駐守外國軍人接回美國。

這點其實導致特朗普在軍部有聲望,原因就是其實好多駐守軍人,根本不想長期守在外國。

而每次叫打仗民主黨必須有份,所以其實民主黨更嗜戰,和更熱衷進行分裂別國運動。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]