• 瀏覽: 99,947
  • 回覆: 192
  • 追帖: 9
如果凍結d錢
到期交唔到俾賣家
咁咪大條道理殺訂

引用:
原帖由 317248118 於 2020-12-31 06:35 PM 發表

律師會12月24日行使權力,要求黃馮律師樓即時結束營業並依法接管,該律師樓過往處理不少按揭買賣業務,今次被勒令結業,對不少買家造成重大損失,約10位苦主連日到律師會了解,其中何先生形容事件「荒謬」,目前已支付大訂,現時有大約640萬元資金存放在律師樓,未知資金何時解凍。

黃馮律師行屬二手市場「一哥」,據中原地產研究部資料,去年登記二手私人住宅買賣金額3,142億元,承辦合約總值超過一百億元 ...
其實法律界同社會中其他界別冇乜唔同,並非高人一等,都系講利益一族

好恐怖,個苦主真係好大鑊。。我都係啱買左樓,好在唔係經呢間,點會諗到一直咁多人幫趁的律師樓,都會忽然出問題

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-12-31 11:27 PM 發表

用鋼印給個簽名, 都係由師爺仔做埋.
如果係咁,咪control 得差law, 呢間律師樓應該都係錯左呢步,非律師都可以簽到名出票,咁咪俾人掠水走左佬law, 正常律師簽名,律事自己都要負責嫁麻

引用:
原帖由 317248118 於 2020-12-31 06:35 PM 發表

律師會12月24日行使權力,要求黃馮律師樓即時結束營業並依法接管,該律師樓過往處理不少按揭買賣業務,今次被勒令結業,對不少買家造成重大損失,約10位苦主連日到律師會了解,其中何先生形容事件「荒謬」,目前已支付大訂,現時有大約640萬元資金存放在律師樓,未知資金何時解凍。

黃馮律師行屬二手市場「一哥」,據中原地產研究部資料,去年登記二手私人住宅買賣金額3,142億元,承辦合約總值超過一百億元 ...
犯國安法都可以保釋就知一二

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-12-31 07:12 PM 發表
律師界立立亂.
屍髮毒大

內行人都和黃馮係垃圾級公司,仲可以叫龍頭,市場一哥只係收得平,正所謂平靚就無正

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2020-12-31 07:48 PM 發表

前文員用咗客既錢 (唔知係被炒定係自己辭職), 非律師資格人士作為客戶帳戶簽署人 (只有律師先可以).
好多律師樓師爺是好大權。

引用:
原帖由 richardli008 於 2020-12-31 10:47 PM 發表
俾小職員穿櫃桶?老細搵下面做替死鬼啫!
相信係會計文員出事

引用:
原帖由 pc238 於 2021-1-1 12:08 AM 發表
內行人都和黃馮係垃圾級公司,仲可以叫龍頭,市場一哥只係收得平,正所謂平靚就無正
你啱濫到爆

睇YouTube幾年前又係有單律師會接管(何伯華律師行),接管後一年資金都未解凍,,都唔知係咪,,,,律師會好似黑社會,接管後乜都冇交待。

引用:
原帖由 素食小魔女 於 2020-12-31 07:38 PM 發表
不知所謂法律界...
根本爭餅仔就真...呵呵呵...
咁正義???
無LA LA 律師會調查一間龍頭律師行???
有問題竟然唔係報警, 自己調查...
不如律師會自己判埋案啦...
咩協助客戶, 幾好聽, 幾正面, 呵呵呵...
而家成班行家傾緊點分D 客戶就真..
律師會一邊撐警一邊又唔信警察唔肯交俾警方
果然身體最誠實

冇眼睇

把幾佰萬放在律師樓做交易, 真係好唔安全,
香港都唔係第一次發生咁嘅事件

寧願麻煩一點, 律師樓做文件,

所有錢自己經手, 銀行的貸款經返銀行做.

其實買賣樓,根本應該改革,交由田土廳處理買賣,橫掂有齊資料,劣師根本多尻餘

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]