• 瀏覽: 2,711
  • 回覆: 33
+2
引用:
原帖由 9big 於 2020-12-30 09:16 PM 發表
中國與歐盟有望於周三(30日)簽署談判多年的《中歐投資協定》,美媒指歐盟委員會主席萊恩與歐洲理事會主席查爾斯‧米歇爾將於

美國佬就不斷貿易戰 澳洲佬都同中國玩野 ! 但歐洲就同中國簽野 有無黃人解釋下呢?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20201230/bkn-20201230092322511-1230_00992_001.html
咁你知唔知大陸要放低幾多自尊先或者簽到

中歐投資協定最快今天敲定細節2020/12/30 14:25
【有線新聞】中歐領導人今晚視像開會,據報將會敲定中歐投資協定的最後細節。有報道指,是中方作出多項讓步,促成協議。
中國與歐盟啟動投資協定談判接近7年,見到曙光。
彭博引述歐盟官員報道,國家主席習近平與歐盟委員會主席馮德萊恩及歐洲理事會主席米歇爾,周三視像開會。
據報會上將宣布「原則上落實」中歐投資協定最後細節。
歐盟官員透露中方作出多項讓步,包括主動消除談判最大絆腳石,承諾採取措施保障勞工權益、遵守國際勞工組織規則。
並向歐盟國家投資者開放航空、資訊科技、金融、潔淨能源等行業,亦承諾國企購入產品或服務時履行非歧視貿易原則。中國政府向國企提供補貼時,會提高透明度,又會禁止強迫轉移知識產權。
至於歐盟會保持對華開放市場,尤其擴大能源、零售業。
由於協定仍須歐洲議會通過,因此中歐領袖不會即時簽署,預計要幾個月時間敲定法律文本,之後再修正,或要一年才真正實行協定。

咁咪好囉,又行近文明一小步

英國同歐盟傾完脫歐, 中國即同歐盟簽野.

引用:
原帖由 愛心大使 於 2020-12-30 10:47 PM 發表
中歐投資協定最快今天敲定細節2020/12/30 14:25
【有線新聞】中歐領導人今晚視像開會,據報將會敲定中歐投資協定的最後細節。有報道指,是中方作出多項讓步,促成協議。
彭博引述歐盟官員報道,國家主席習近平與歐盟委員會主席馮德萊恩及歐洲理事會主席米歇爾,周三視像開會。
歐盟官員透露中 ...
向歐洲讓步,好過向美國讓步,有歐洲撐,可以對美國硬d

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-12-30 10:51 PM 發表
英國同歐盟傾完脫歐, 中國即同歐盟簽野.
德國大媽睇準時機, sleepy joe嘈都唔Q理佢, 歐盟做野要你美國批準

引用:
原帖由 Peter_H 於 30-12-2020 21:17 發表
為乜要話比我哋知 目的⋯ ⋯ ⋯ 
好多鄉土井蛙

美債勢危

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-12-30 10:57 PM 發表

德國大媽睇準時機, sleepy joe嘈都唔Q理佢, 歐盟做野要你美國批準
中國/歐聯/俄羅斯/非洲/東盟, 一齊邊緣化五眼聯盟.

其實大陸今次係唔係真係讓步讓好多, 東方經濟引述的內文唔係咁, 而有線引述彭博的內文就話中國大讓步

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-12-30 09:17 PM 發表
為乜要話比我哋知 目的⋯ ⋯ ⋯ 
你咪繼續住井底, 同啲YC繼續圍暖話天下圍中囉.

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2020-12-30 09:49 PM 發表
中歐投資協定內容係乜..? 冇睇過吾知~..但係..首要內容一定要~人民幣,歐元互換~絕對要飛甩 美元~先叫做百分百順暢同不受干擾~.......
人民幣,歐元互換確實對美元有殺傷力.
脫離美元霸權. 美元再無絕對優勢時, 就無得狂印錢打劫全球.

引用:
原帖由 愛心大使 於 2020-12-30 10:47 PM 發表
歐盟官員透露中 ...
本來就係中國改革既一部份. 班歐洲佬自己話係讓步, OK, 佢地鐘意啦.

唔通要好似侵侵同班侵粉咁小學雞咩.

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-12-30 10:41 PM 發表

真係俾佢地講中左天下圍中,不過係眾星拱月圍住中國團團轉嗰種
原來天下圍中咁解
老尾都要企埋一邊, 屎眼聯盟自己玩.

引用:
原帖由 愛心大使 於 2020-12-30 10:43 PM 發表

係啦係啦
又係中共輸
你滿意未?

引用:
原帖由 愛心大使 於 2020-12-30 10:43 PM 發表

你知咩?平果教你㗎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]