• 瀏覽: 1,848
  • 回覆: 12
香港運輸業界反對內地收緊貨車司機入境的措施,出於行業利益,我雖不同意但可以理解。但運輸業界代表不斷強調內地做法「不科學」的說法,實在十分刺耳。聽完他整個描述,我覺得內地的做法不但不是不科學,而是非常之科學,背後也包含了複雜的防疫政策考慮。

在內地眼中,香港已變成疫區,要加強管控,最科學的做法就是減少來自疫區的人進入深圳,特別是司機居住的屋邨有人確診,此雖然沒法斷絕疫症的傳播,但起碼可以降低傳播的機率,這是非常科學而且對焦的做法。而該運輸業界代表開口閉口說內地「不科學」,是既不理解內地的做法,也有着港式的傲慢與偏見。

病毒襲擊人類,不分體制,只能用科學方法才能遏止。內地是一個有十四億人口的大國,如今能夠不斷地做到動態清零,足見內地對抗疫情方法的科學性,冠絕全球。而中國的方式已相當清晰,就是進行全民強制檢查(或者大區強制檢測),再加上健康碼,成功動態清零。其他地方不採用中國的方式,或許是基於對中國的偏見,或者是為了討好人民不想限制自由的心態,結果便搞到疫情全面失控。

香港政府怕市民反對全民強制檢查,怕市民反對健康碼,兩件事也不敢做,就搞到非常複雜,左修右補。以政府不做全民檢測,也要加強檢測為例,只會用擠牙膏的方式,以非常緩慢的速度去改進。
https://hd.stheadline.com/news/columns/417/20201230/905882/專欄-巴士的點評-很難接受窮表弟變了科學家

要香港人改變傲慢的心態,不再抗拒中國內地的進步。可能要在這場抗疫戰爭中,徹底付出了沉重的代價。並且 有官員敢追究毒傳媒和所謂專家的假消帶來的禍害。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-12-30 10:22 AM 發表

鄉港貨車司機搵唔到食關人乜事?泥崗村廿萬人做檢測就喺因為貨車司機無知,鄉港人以為喺內地求佢哋返去~~
運輸業界代表以不科學的頭腦, 去批評人家不科學

大陸人不會在意香港人的想法,
一小撮因為無知而傲慢的小丑的想法,有什么意義呢?
香港小丑很多,這正是其他聰明人的機會。
世界大勢瞎眼可見,中華上國王者歸來勢不可擋,香港的聰明人順應時勢展翅高飛。
而小丑可以做墊腳石。香港的小丑多,墊腳石多,正是聰明人的好機會。

引用:
原帖由 robin09 於 2020-12-31 11:46 AM 發表
大陸人不會在意香港人的想法,
一小撮因為無知而傲慢的小丑的想法,有什么意義呢?
香港小丑很多,這正是其他聰明人的機會。
世界大勢瞎眼可見,中華上國王者歸來勢不可擋,香港的聰明人順應時勢展翅高飛。
而小丑可以做墊腳石。香港的小丑多,墊腳石多,正是聰明人的好機會。
正確

用甩掛方式就可以將貨由香港運往內地/由內地運往香港,司機根本無需入境

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-1-4 05:08 PM 發表
用甩掛方式就可以將貨由香港運往內地/由內地運往香港,司機根本無需入境
咁邊境冇咁多地方做甩掛呢個動作, 又真的可以架架車都夾到啱時間嗎, 到時嗎又係制造成大量等侯及塞車.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-1-4 19:35 發表

咁邊境冇咁多地方做甩掛呢個動作, 又真的可以架架車都夾到啱時間嗎, 到時嗎又係制造成大量等侯及塞車.
有幾難,個拖架响口岸換車頭,放低個架就走得,使幾多位?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-1-4 09:57 PM 發表

有幾難,個拖架响口岸換車頭,放低個架就走得,使幾多位?
嗎就係話
真係架架車都夾得咁好
放低個架
跟住個車頭就即刻到
可能會架等車
或者車等架
有十幾架係咁
已經塞哂

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-1-4 23:35 發表

嗎就係話
真係架架車都夾得咁好
放低個架
跟住個車頭就即刻到
可能會架等車
或者車等架
有十幾架係咁
已經塞哂
依家已經單雙日限行,已經少一半車
而且現時去到口岸都要換司機,由大陸司機揸埋大陸嗰一程,香港司機送去隔離直到個大陸司機揸返架車返口岸

個大陸司機遲到換唔到司機,架車一樣都要等,一樣塞响度

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-12-30 09:50 AM 發表
香港運輸業界反對內地收緊貨車司機入境的措施,出於行業利益,我雖不同意但可以理解。但運輸業界代表不斷強調內地做法「不科學」的說法,實在十分刺耳。聽完他整個描述,我覺得內地的做法不但不是不科學,而是非常之科學,背後也包含了複雜的防疫政策考慮。

在內地眼中,香港已變成疫區,要加強管控,最科學的做法就是減少來自疫區的人進入深圳,特別是司機居住的屋邨有人確診,此雖然沒法斷絕疫症的傳播,但起碼可以降低傳 ...
盧生唔明白
香港人已經被教壞
當香港人話你唔科學,唔專業嘅時候
實際嘅意思
係話你嘅服務我唔滿意
佢哋當一切嘅專業都係服務業
佢哋嘅身份係"客人"
要"客人"感到滿意至叫做標準

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-12-30 10:22 AM 發表

鄉港貨車司機搵唔到食關人乜事?泥崗村廿萬人做檢測就喺因為貨車司機無知,鄉港人以為喺內地求佢哋返去~~
鄉港人以為喺內地求佢哋返去
三十年前,香港人返到去真係高人一等架

引用:
原帖由 wsp 於 2021-1-5 11:15 AM 發表

盧生唔明白
香港人已經被教壞
當香港人話你唔科學,唔專業嘅時候
實際嘅意思
係話你嘅服務我唔滿意
佢哋當一切嘅專業都係服務業
佢哋嘅身份係"客人"
要"客人"感到滿意至叫做標準
香港人希望能早日恢復常態化運行, 但又不想停擺、封關,更不想限聚令太嚴, 既怕檢測, 又不敢接種疫苗, 從沒想過長痛不如短痛帶來的好處。
香港人就是被教壞和寵壞, 就更該被當頭棒喝...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]