• 瀏覽: 13,960
  • 回覆: 125
+4
引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-12-29 12:01 PM 發表

武漢沒有供暖系統
武漢沒有必要
好多人買左電熱既設備
唔單單係武漢, 江浙滬等原本沒有暖氣的地方, 好多市民都買左電熱.

大話怕計數,反中人士炒晒車

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-12-29 11:57 AM 發表

什麼原因不是重點...........問題是澳洲這次被人害死..........!!
你是中國高層之後還會買澳洲煤嗎.........最少作為商人都會多一層考慮.......!!
畢竟入口中國時.......海關的態度也是重要考慮因素.......!!

真不知道誰是坑死澳洲的黑手.......!!
究竟袋鼠佬係被害,定係自尋死路,都好難講

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-12-29 01:14 PM 發表

你說的和供暖系統不是一樣
供暖系統北方才有
正正就係冇供暖系統
所以當市民買多左電熱設備
令到電力負荷大增

引用:
原帖由 韓風哈考試 於 2020-12-29 12:37 PM 發表
羅尚沛前個禮拜喺一名經人話:因為大陸煤係劣質煤,澳洲煤係優質煤,中國發電廠有啲好嘅發電機用嘅煤係澳洲優質煤,大陸煤會令到呢啲發電機器損壞,所以大陸電廠寧願限電都唔敢用大陸嘅劣質煤,所以要限電,避免一啲靚嘅發電機受損,呢個就係限電嘅原因,講到似曾曾。
冇可能,黃圈點可能認為中國會有“靚嘅"設備,在佢地眼中只係山寨廠

引用:
原帖由 年月是流水 於 2020-12-29 12:06 PM 發表
低能仔先會話限電關煤事 
但慘在黃狗已經打左好耐飛機

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2020-12-29 01:07 PM 發表

對中國有少少理解既人都知
你吹完唔買澳洲媒會停電
唔買澳洲紅酒會冇靚酒飲
唔買龍蝦就本地人有平龍蝦食
呢D咁既自HIGH新聞
結論只係會令中國人反感
然後就唔再考慮買澳洲野
無腦YC人講乜佢信乜,之後就打晒飛機。
最慘係有d腦既YC,焗住作d理由出黎比大隊一齊打飛機。

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-12-29 11:52 AM 發表
新聞一出...........未來澳洲煤會更難進入中國市場.........西方真不懂中國人........!!
而且中國已經在非洲取代了數個澳洲的開採權,直接由非洲進口,不用給澳洲過水濕腳

引用:
原帖由 eos888 於 2020-12-29 11:33 AM 發表
2020年12月,中國出現了多年未見的用電緊張局面,浙江、湖南、江西多個南方省份的部分城市甚至出現了罕見的拉閘限電,工商企業已經被要求錯峰生產

⋯⋯⋯
目前,有一部分觀點認為,中國抵制澳洲的進口煤炭是導致此次中國南方出現電力緊張的罪魁禍首。從2020年10月以來,由於澳洲政府對中國的一系列不負責任的政治指責,導致中澳交惡,中國對澳輸華煤炭、葡萄酒、大麥等產品實施了反傾銷措施。據 ...
黃人從來最喜歡打飛機, 只有一有位入, 企係度都可以起機

其實國內太陽能發電已經好勁下,之後火力發電的需求會減少。

社會富裕,啲人生活質素提高,現在南方人都裝冷暖氣機,用電會超過以前。

https://youtu.be/9LdQEasywn0
啲人寧願睇 法輪大報同埋台灣新聞都唔睇真實數據,只會相信澳洲啲煤用嚟發電,笑死我,

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-12-29 11:55 AM 發表
睇返數據,澳洲供應中國的煤碳是微不足道啦,但澳洲都鬼殺咁嘈,原來煤碳不能賣去中國對澳洲嘅影響這麼大,真係估佢唔到
阿爺早有遠見,不會集中一家獨大,無論出入口都是多元化發展,不會被一兩家玩死,
以前好多有潛質,有利潤的工廠都是這樣被供應商或大客戶玩死收購,阿爺是交了不少學費才學會,現在有用了

係咪又有人挖礦整BitCoin? 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]