• 瀏覽: 13,938
  • 回覆: 125
+4
引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-12-29 12:21 PM 發表
苦了既係自家人民呀
可憐
又貼垃圾文宣,限電係工商業呀

長遠都係要靠核電,中國正積極研發,提升安全性。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-12-29 11:55 AM 發表
睇返數據,澳洲供應中國的煤碳是微不足道啦,但澳洲都鬼殺咁嘈,原來煤碳不能賣去中國對澳洲嘅影響這麼大,真係估佢唔到
時移世易,好多人仲系生活係以前個概念度。 澳洲生活好高尚,一定有銀咯!
佢地可能唔明白咩叫 世界GDP第二。同埋實業經濟得返來個第二係咩概念?

美國GDP第一係金融同服務業造出。即系銀紙佢印得多。
但大陸係用實際生產同使用物資造出個世界第二。
即系,大陸求其個1% 原材料個張order。你澳洲起碼挖半年煤! 因為個手指尾咁多,就已經係好大條數!

大茶飯啊!  你澳洲攞自己個飯碗去同大陸成圍檯碗筷鬥掟? 你掟得幾隻!

1.8%就以為可以做瓜中國,澳洲原來真係好井底之蝌蚪!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-12-29 11:52 AM 發表
新聞一出...........未來澳洲煤會更難進入中國市場.........西方真不懂中國人........!!
政客媒體只顧誇大其辭,掐造報導,並不會考慮廠家商人死活,課金者除外。

引用:
原帖由 年月是流水 於 2020-12-29 12:06 PM 發表
低能仔先會話限電關煤事 
澳媒同政客只睇化卵工英文新聞當然係信錯假新聞啦。

電網應該去到上限,短期內都係死症

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-12-29 11:57 AM 發表

什麼原因不是重點...........問題是澳洲這次被人害死..........!!
你是中國高層之後還會買澳洲煤嗎.........最少作為商人都會多一層考慮.......!!
畢竟入口中國時.......海關的態度也是重要考慮因素.......!!

真不知道誰是坑死澳洲的黑手.......!!
係自作孽

又一證黃絲黃媒黃國家打飛機,以為自己有好大影響力。

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2020-12-29 01:40 PM 發表
電網應該去到上限,短期內都係死症
而中國未來用電需求仲好大,所以可控核聚變一定係first priority,估計10年內可以實現,到時真係無限能源,改寫人類命運

有幾多人知道進口煤炭唔係全部都係動力煤🤔🤔

引用:
原帖由 eos888 於 2020-12-29 11:33 AM 發表
2020年12月,中國出現了多年未見的用電緊張局面,浙江、湖南、江西多個南方省份的部分城市甚至出現了罕見的拉閘限電,工商企業已經被要求錯峰生產

⋯⋯⋯
目前,有一部分觀點認為,中國抵制澳洲的進口煤炭是導致此次中國南方出現電力緊張的罪魁禍首。從2020年10月以來,由於澳洲政府對中國的一系列不負責任的政治指責,導致中澳交惡,中國對澳輸華煤炭、葡萄酒、大麥等產品實施了反傾銷措施。據 ...
做得轉帖員出名厚面皮啦~佢哋唔會回應你嘅質疑,只識貼貼貼……要洗香港人腦~

曱甴媒體無嘢叻! 至叻就是老作抹黑搵笨實!

一早知唔關澳洲煤事🤣
只不過係阿爺發電設備唔掂~
有錢都無電用

引用:
原帖由 eos888 於 2020-12-29 11:33 AM 發表
2020年12月,中國出現了多年未見的用電緊張局面,浙江、湖南、江西多個南方省份的部分城市甚至出現了罕見的拉閘限電,工商企業已經被要求錯峰生產

⋯⋯⋯
目前,有一部分觀點認為,中國抵制澳洲的進口煤炭是導致此次中國南方出現電力緊張的罪魁禍首。從2020年10月以來,由於澳洲政府對中國的一系列不負責任的政治指責,導致中澳交惡,中國對澳輸華煤炭、葡萄酒、大麥等產品實施了反傾銷措施。據澳洲媒體報道,中 ...
用得多煤會增加炭排放,不利環保,所以中國正在逐漸減少燒煤發電。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]