• 瀏覽: 13,958
  • 回覆: 125
+4
中國會因為唔進口澳洲煤而停電的笑話只有傻仔先會信

引用:
原帖由 樓下忽然名錶 於 2020-12-29 12:37 PM 發表
好犀利好犀利,點解啲原因嘅都系妳地記者揾到嘅,而唔系官方宣布。嘅
你都知呀臘腸毒果嗰啲新聞邊度嚟㗎?點解唔係官方嘅

黃畜話假新聞

引用:
原帖由 eos888 於 2020-12-29 12:47 PM 發表

你都知呀臘腸毒果嗰啲新聞邊度嚟㗎?點解唔係官方嘅
我一直都知,只系唔敢講

原因應該系大陸近幾年對環境保護重視,好多用煤嘅地方改用電,用電量驟增,咁限電也唔奇怪

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2020-12-29 12:42 PM 發表
中國會因為唔進口澳洲煤而停電的笑話只有傻仔先會信
Do you know the difference between accidental and incidental ? 白X仔!

誰也沒想到中國經濟的復甦進程如此迅速,社會用電量增長在反「正」之後,還能快速增長。誰也沒想到歐美的疫情
能夠二次失控,大量產能被轉移至中國,二次推高中國用電量的激增。

唔怪得英國智庫話中國會早5年超越美國!

引用:
原帖由 eos888 於 2020-12-29 11:33 AM 發表
2020年12月,中國出現了多年未見的用電緊張局面,浙江、湖南、江西多個南方省份的部分城市甚至出現了罕見的拉閘限電,工商企業已經被要求錯峰生產

⋯⋯⋯
目前,有一部分觀點認為,中國抵制澳洲的進口煤炭是導致此次中國南方出現電力緊張的罪魁禍首。從2020年10月以來,由於澳洲政府對中國的一系列不負責任的政治指責,導致中澳交惡,中國對澳輸華煤炭、葡萄酒、大麥等產品實施了反傾銷措施。據 ...
點解都無用,班「黃血人」唔信㗎,唔係都唔會個個月去太子站啦。

嘩,大陸不買白皮豬失哂業了

引用:
原帖由 韓風哈考試 於 2020-12-29 12:37 PM 發表
羅尚沛前個禮拜喺一名經人話:因為大陸煤係劣質煤,澳洲煤係優質煤,中國發電廠有啲好嘅發電機用嘅煤係澳洲優質煤,大陸煤會令到呢啲發電機器損壞,所以大陸電廠寧願限電都唔敢用大陸嘅劣質煤,所以要限電,避免一啲靚嘅發電機受損,呢個就係限電嘅原因,講到似曾曾。
羅港奸講嘅野都好信?

據中國國家統計局數據顯示,2019年中國原煤產量實際已達39.7億噸,煤炭進口量約3億噸。中國進口煤炭不足總產量的8%。而2019年中國從澳洲進口煤炭到港量為0.75億噸,不足中國煤炭總量的1.8%。這中間還有大約一半是鍊鋼用的焦煤,真正與中國燃煤發電有關的澳洲進口煤炭只有不足0.4億噸。另據中國煤炭工業協會測算,2019年中國電力行業耗煤22.9億噸左右。自澳洲進口的電力燃煤,只佔中國電力燃煤的不足1.75%

班黃屍柒小陣得唔得?

引用:
原帖由 eos888 於 2020-12-29 11:33 AM 發表
2020年12月,中國出現了多年未見的用電緊張局面,浙江、湖南、江西多個南方省份的部分城市甚至出現了罕見的拉閘限電,工商企業已經被要求錯峰生產

⋯⋯⋯
目前,有一部分觀點認為,中國抵制澳洲的進口煤炭是導致此次中國南方出現電力緊張的罪魁禍首。從2020年10月以來,由於澳洲政府對中國的一系列不負責任的政治指責,導致中澳交惡,中國對澳輸華煤炭、葡萄酒、大麥等產品實施了反傾銷措施。據 ...
咁重點係世界經濟第二強國點解要今年先限電呢?

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-12-29 11:57 AM 發表

什麼原因不是重點...........問題是澳洲這次被人害死..........!!
你是中國高層之後還會買澳洲煤嗎.........最少作為商人都會多一層考慮.......!!
畢竟入口中國時.......海關的態度也是重要考慮因素.......!!

真不知道誰是坑死澳洲的黑手.......!!
對中國有少少理解既人都知
你吹完唔買澳洲媒會停電
唔買澳洲紅酒會冇靚酒飲
唔買龍蝦就本地人有平龍蝦食
呢D咁既自HIGH新聞
結論只係會令中國人反感
然後就唔再考慮買澳洲野

早就知道唔會因為缺澳洲煤而停電. 廣東主要能源都係靠核能. 

但問題係, 因為國家要減排或者什麼能源計劃, 所以要人民限制用電? 政府應該先增加環保能源供給率, 先減少煤炭發電吧?!?
無lift撘, 行廿層樓返屋企? 凍L都尻都縮, 順便減少人口增長呀?

電力係維持生活維要的基本條件, 一句政府話要點點點, 就要啲人挨. 

好呀, 第時要減少糧食浪費, 唔L比你地買野食, 得唔得?

澳洲人民咪好囉,有平價煤用
之前唔係話多謝中國先有平龍蝦食咩

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]