• 瀏覽: 13,965
  • 回覆: 125
+4
引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-12-29 11:55 AM 發表
睇返數據,澳洲供應中國的煤碳是微不足道啦,但澳洲都鬼殺咁嘈,原來煤碳不能賣去中國對澳洲嘅影響這麼大,真係估佢唔到
澳洲主要係出口資源,農業,礦業係主力..而出口最大貿易國係中國..

今次澳洲注定貿易大仆..

但由於金融和文化完全依靠英美..澳洲人全力支持政府決策..

睇下在中國對澳政策下,班澳洲人未點面對經濟日差既生活...

引用:
原帖由 DoomHK 於 2020-12-29 11:58 AM 發表
武漢夠一早限量供應燃氣啦, 實情係而家啲人有錢咗, 一凍就開暖氣。
你這就犯傻........!!
新聞本身就是在毒害澳洲.........是什麼人出手不好說......!!
聽說越南當初有大量煤入口中國.........不過質量不達標準被退回去.........!!
真的千算萬算也算不準.............中國反為向印尼入口更多煤..........!!

唔好太單一思維........2020年越南的經濟增長世界最快.........!!

原因:
出口大增,生產用電增加
今年反厄爾尼諾,天氣凍,南方冇地暖用電發熱多咗
澳洲煤只佔2%

原來奸邪妖獸出來誤導世人,妄稱中國限電因限制澳洲煤進口而起。

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-12-29 12:12 PM 發表

新聞本身就是在毒害澳洲.........是什麼人出手不好說......!!
聽說越南當初有大量煤入口中國.........不過質量不達標準被退回去.........!!
真的千算萬算也算不準.............中國反為向印尼入口更多煤..........!!

唔好太單一思維........2020年越南的經濟增長世界最快.........!!: ...
唔好“聽講”, 唔好段舊估, 而家講緊大陸係咪冇澳洲煤唔掂。

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-12-29 11:53 AM 發表

各地因疫症停產,中國11月產品出口按年大增兩成..

生意源源不絕,耗電亦急增...
我聽過小道消息, 話係同中國能源政策有關, 幾年前國家定左能源消耗指標, 2020年底到期,
指標分配到各地方政府, 今次停電是一些地方政府為左達標, 而作出過激手段, 強制停電....

網上搵到係有這個政策, 但唔知關唔關事
http://www.xinhuanet.com/energy/zt/nyxgc/16.htm
推動能源生產和消費革命,必須加強全局謀划。
      19日公布的《能源發展戰略行動計劃(2014-2020年)》提出,堅持“節約、清潔、安全”的戰略方針,加快構建清潔、高效、安全、可持續的現代能源體系。...
一.節約優先戰略:到2020年,一次能源消費總量控制在48億噸標準煤左右,煤炭消費總量控制在42億噸左右
......

其實仲有個原因, 傳聞因為中央想限制出口, 用環保為由壓一壓D產能, 太多出口只會變左用資源換廢紙

美國歐盟一直印錢黎買野, 收番黎既錢不斷貶值, 中國想買既野又限制出口, 真係同廢紙無咩分別.

苦了既係自家人民呀
可憐

引用:
原帖由 DoomHK 於 2020-12-29 12:16 PM 發表

唔好“聽講”, 唔好段舊估, 而家講緊大陸係咪冇澳洲煤唔掂。
問題本身是人家在借中國之手........弄死澳洲........你明不明白.....!!
誰是幕後黑手也不知道.....!!
最理想是兩敗俱傷...........澳洲討厭是事實.......問題人家把中國當槍使....!!
所以中國要謹慎處理問題.........!!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-12-29 12:12 PM 發表

唔好太單一思維........2020年越南的經濟增長世界最快.........!!: ...
大陸唔夠電用,假抗疫?d人咪繼續自欺欺人囉,人地不斷進步,自己就沉醉於d自high新聞

https://www.youtube.com/watch?v=uV8uM_MLkXQ&t=1350s&ab_channel=阿为逛世界Wei'sTravel

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-12-29 11:55 AM 發表
睇返數據,澳洲供應中國的煤碳是微不足道啦,但澳洲都鬼殺咁嘈,原來煤碳不能賣去中國對澳洲嘅影響這麼大,真係估佢唔到
澳洲煤炭佔中國總用量真係微不足道, 但佔澳洲出口21%

https://www.abc.net.au/chinese/2020-12-16/will-other-countries-replace-china-buying-australian-coal/12989364
2019年,澳大利亞出口了價值640億澳元的煤炭。
日本是澳大利亞最大的客戶,占澳大利亞煤炭出口總額(價值170億澳元)的27%。
中國是第二大客戶,占澳大利亞煤炭出口的21%(價值137億澳元)。

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2020-12-29 12:24 PM 發表

大陸唔夠電用,假抗疫?d人咪繼續自欺欺人囉,人地不斷進步,自己就沉醉於呢d自high新聞

https://www.youtube.com/watch?v=uV8uM_MLkXQ&t=1350s&ab_channel=阿为逛世界Wei'sTravel
在這瘋狂的時代............中國網民一定要穩重........不要見風吹那邊......就跟着走....!!
淡定再淡定...........你淡定人家吹得再猛.......你依然是不倒的......口水弄不出海嘯...!!

澳洲先佔總用量1.8%...就吹到無左澳煤要停電..

羅尚沛前個禮拜喺一名經人話:因為大陸煤係劣質煤,澳洲煤係優質煤,中國發電廠有啲好嘅發電機用嘅煤係澳洲優質煤,大陸煤會令到呢啲發電機器損壞,所以大陸電廠寧願限電都唔敢用大陸嘅劣質煤,所以要限電,避免一啲靚嘅發電機受損,呢個就係限電嘅原因,講到似曾曾。

好犀利好犀利,點解啲原因嘅都系妳地記者揾到嘅,而唔系官方宣布。嘅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]