• 瀏覽: 4,691
  • 回覆: 41
有啲人見人地用下內地用語,例如:打新、素質、顯卡、出行...就會群起「批鬥」,話有關人士「大陸化」,協助「中共入侵」,破壞香港。我心想:「香港價值原來咁玻璃心架?咁容易就遭破壞?」

真係好無謂!好似「友達」、「xx未滿」、「山系」、「駅」呢啲日本用語,唔通又話日本文化入侵,要予以抵制?

最可笑係有班00後盲反內地用語,學人講「抵制內地文化,捍衛我城文化」,班00後都係回歸中國先出世咋!我係90後老屎忽,回歸前出世,我都未出聲啦!

盲目反對內地用語,我覺得唔係保衛香港價值,而係故步自封!

引用:
原帖由 china_enter 於 2020-12-29 10:50 AM 發表
有啲人見人地用下內地用語,例如:打新、素質、顯卡、出行...就會群起「批鬥」,話有關人士「大陸化」,協助「中共入侵」,破壞香港。我心想:「香港價值原來咁玻璃心架?咁容易就遭破壞?」

真係好無謂!好似「友達」、「xx未滿」、「山系」、「駅」呢啲日本用語,唔通又話日本文化入侵,要予以抵制?

最可笑係有班00後盲反內地用語,學人講「抵制內地文化,捍衛我城文化」,班00後都係回歸中國先出世咋! ...
好多支持本土都ON99架啦,香港本土話都唔系粵語啦

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-12-29 11:38 發表

好多支持本土都ON99架啦,香港本土話都唔系粵語啦
香港本土語言係客家話和圍頭話

引用:
原帖由 china_enter 於 2020-12-29 10:50 AM 發表

最可笑係有班00後盲反內地用語,學人講「抵制內地文化,捍衛我城文化」,班00後都係回歸中國先出世咋! ...
班白癡仔中意係井底圍爐取暖,
都唔會俾人洗腦!

無所謂的,中國14億人,香港750萬人。總會有人要被時代淘汰的。
有人自動逆歷史潮流,自願被淘汰,對聰明的人來說是好事。

大陸都接受左唔少香港既用語。盲目拒絕只係無自信既表現。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-30 09:08 發表
大陸都接受左唔少香港既用語。盲目拒絕只係無自信既表現。
問題係佢地只敢反普通話,而唔敢去反英文

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-12-30 11:25 AM 發表

呆灣人已經不知不覺的偷挪好多大陸用語
台灣官方語言正正是"大陸用語"

引用:
原帖由 請輪入用戶名稱 於 2020-12-30 02:12 PM 發表

台灣官方語言正正是"大陸用語"
有分別,台灣用注音,天朝用拼音…

引用:
原帖由 黃金肥牛 於 2020-12-30 02:22 PM 發表

有分別,台灣用注音,天朝用拼音…
兩者有何分別?ㄅㄆㄇㄈ即是bpmf

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-12-30 04:07 PM 發表

兩者有何分別?ㄅㄆㄇㄈ即是bpmf
台灣無咁多捲脷同兒音,比較輕同柔,
天朝如再加上當地口音,就完全聽唔明…

發覺香港班黃人好多禁忌,包括:
唔可以用大陸用語
唔可以買大陸貨
唔可以裝大陸app
唔可以玩大陸game
唔可以聽大陸歌
唔可以贊大陸好
......
呢樣又唔得果樣又唔得,難怪黃人一個二個痴曬線

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2020-12-30 16:51 發表
發覺香港班黃人好多禁忌,包括:
唔可以用大陸用語
唔可以買大陸貨
唔可以裝大陸app
唔可以玩大陸game
唔可以聽大陸歌
唔可以贊大陸好
......
呢樣又唔得果樣又唔得,難怪黃人一個二個痴曬線
但佢地又淘寶

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-12-30 10:36 AM 發表

問題係佢地只敢反普通話,而唔敢去反英文
佢地都唔識英文,唔識點去反!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]