• 瀏覽: 3,044
  • 回覆: 47
唔知班日日叫反中嘅公務員,會唔會唔簽咁有骨氣呢?

簽宣誓文件 公僕需一個月內交回【本報訊】政府因去年有公務員在反修例活動中被捕,隨後「補鑊」規定新入職公務員須簽署聲明,確認擁護《基本法》及效忠香港特區。公務員事務局局長聶德權昨透過Zoom,在公務員及資助機構員工事務委員會上,指將於明年1月發出通告要求簽署,公務員在一個月內交回文件,根據現行機制,會讓拒絕簽署和宣誓的公務員申辯,再以公務人員管理命令機制安排離職,至於公務員申辯及離職的時間則不一。

過去3年 增近2萬編制職位聶舉例,若公務員宣揚港獨主張、勾結海外勢力及整個行為對抗特區政府施政,都會視作違反宣誓。議員葛珮帆質疑若公務員擁有雙重國籍,需否再作宣誓,又建議政府應考慮處理部分公務員擁有雙重國籍問題。聶強調無論公務員持任何國籍,都要擁護基本法,兩者無矛盾,而基本法上暫時對公務員的國籍沒有特別要求和限制。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20201229/00176_043.html

簽宣誓文件 公僕需一個月內交回

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-12-29 06:00 AM 發表
唔知班日日叫反中嘅公務員,會唔會唔簽咁有骨氣呢?

簽宣誓文件 公僕需一個月內交回【本報訊】政府因去年有公務員在反修例活動中被捕,隨後「補鑊」規定新入職公務員須簽署聲明,確認擁護《基本法》及效忠香港特區。公務員事務局局長聶德權昨透過Zoom,在公務員及資助機構員工事務委員會上,指將於明年1月發出通告要求簽署,公務員在一個月內交回文件,根據現行機制,會讓拒絕簽署和宣誓的公 ...
呵呵~
要宣誓啦~
早晨~

小問題

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-12-29 06:11 AM 發表
小問題
咩意思?

其實政府使乜搞咁多嘢, 好似顏武周果個新公務員公會, 擺明係有問題, 直接炒晒佢地, 殺一警百, 敲山震虎, 到時要養仔,女同供緊樓果的, 我諗出嚟跪係到都有份, 睇下佢地新公務員公會係咪真係咁型?

引用:
原帖由 top11 於 2020-12-29 06:02 AM 發表

呵呵~
要宣誓啦~
早晨~
早晨呀

我等睇啲乞衣人會唔會為咗份工跪係度奶共
不時佢哋講到佢哋幾有骨氣咁㗎,你都知啦。

點可以出賣自己靈魂同尊嚴畀赤共?

引用:
原帖由 MarkIV 於 2020-12-29 06:25 AM 發表
點可以出賣自己靈魂同尊嚴畀赤共?
D高官薪高糧準呀

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-12-29 06:29 AM 發表

D高官薪高糧準呀
低官都係呀!on9!

引用:
原帖由 MarkIV 於 2020-12-29 06:30 AM 發表

低官都係呀!on9!
係呀, 食生菜

教育界位Christy
醫護界位jovy
比d骨氣唔好簽👌

為糧支,奶鞋底都無所謂,何況簽名效忠祖國😏

引用:
原帖由 農場橙色水管 於 2020-12-29 07:31 AM 發表
為糧支,奶鞋底都無所謂,何況簽名效忠祖國😏

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-12-29 06:11 AM 發表
小問題
黃皮白心洋奴化

主題標籤 #葛珮帆
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]