• 瀏覽: 1,876
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
台灣省慘啦!
美國賣既舊款武器件件天價,以後年年「進貢」好快被搾乾。

https://china.hket.com/article/2 ... 2f5q9fNOfnno8iHGiMU

特朗普臨走踩中國底綫?簽台灣保證法 支持軍

美國總統特朗普27日簽署撥款法案,包括《台灣保證法》,呼籲美國政府對台軍售常態化、支持台灣有意義參與國際組織,並檢視國務院對台交往準則。中國外交部28日表示,美方應停止借台灣問題插手中國內政,以免對中美關係和台海穩定造成嚴重影響。

台灣中央社報道,該法目的在《台灣關係法》基礎上進一步深化美台關係,美國國會意見指出,美國政府支持台灣持續針對不對稱戰力、促進台灣增加支出以提供防務戰略的足夠資源、常態化對台軍售,以協助台灣強化自我防衛能力。

在國際參與部分,美國國會意見指出,美國政策為支持台灣有意義參與聯合國、世界衛生大會(WHA)、國際民航組織(ICAO)、國際刑警組織(INTERPOL)及其他適當的國際組織,並支持台灣以會員身分參與聯合國糧農組織(FAO)、聯合國教科文組織(UNESCO)及其他非以國家為必要參與條件的國際組織。

附件

011_600-1.png(354.24 KB)

我諗起1996套美國電影 Independence Day 裡面既對白。

You didn't think they actually spent ten thousand dollars for a hammer and thirty thousand for a toilet seat, did you?

您沒有想到他們實際上花了1萬美元買了一把錘子,3萬美元買了一個馬桶座,是嗎?

賣武器畀台灣已經唔係新鮮事
一個願打,一個願捱,有幾無奇不有

引用:
原帖由 長者 於 2020-12-28 10:14 PM 發表
賣武器畀台灣已經唔係新鮮事
一個願打,一個願捱,有幾無奇不有
新鮮事係特朗普在位幾年狂賣武器俾台灣,一單又一單,仲要全部無價講。蔡省長做左老特提款機,要幾多俾幾多。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-12-28 10:36 PM 發表

新鮮事係特朗普在位幾年狂賣武器俾台灣,一單又一單,仲要全部無價講。蔡省長做左老特提款機,要幾多俾幾多。
呢個世界有回佣呢樣野...

其實都好呀. 早D淘空呆灣. 令呆灣一窮二白.
到時呆灣人就會苦苦要求阿爺照顧佢地.

人就係咁仆街. 希望呆灣早日窮到茶葉蛋都食唔起啦

引用:
原帖由 molittlemo 於 2020-12-28 11:17 PM 發表

呢個世界有回佣呢樣野...
有無要回佣我唔敢講。不過就算要回佣,都要有牙力架!台灣有咩?剛剛先不顧島內強烈反對,硬推有瘦肉晶既美國豬肉入口。

姪女:怎樣也改變不了輸的事實

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-12-28 10:36 PM 發表

你只想到第一層,
而蔡偽省長和民進鬼黨已經想到了第五層。
民進鬼黨用台蛙的血汗錢高價賣垃圾,肯定收回扣,放在美國,以後流亡美國就有大把錢享用。
通過軍購,名正言順的把國庫的錢轉移到民進鬼黨的小金庫。

引用:

大陸唔肯再買美債
唯有揾菜菜子填番條數咯

引用:
原帖由 oyear 於 2020-12-29 03:43 PM 發表

大陸唔肯再買美債
唯有揾菜菜子填番條數咯
點填?台灣省全民賣血都唔掂!

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-12-29 05:18 PM 發表

點填?台灣省全民賣血都唔掂!
肯定就唔夠數
全世界得台灣綠黨係爭住比錢買爛二手野
日本雖然最後都會買, 但都會扮下野用口抵抗下美帝。日本就話無得反抗者 沖繩美麗基地就在那

台灣就比錢,綠黨又收下中間既錢,出賣台灣比美國自己中國收下錢
台灣人只要sell 芒果乾比佢地, 個個台灣人就變成疆屍甘, 你叫佢食萊豬,過期武器咩都受啦

可能中國仲開心,等灣灣洗多啲錢買過期武器

引用:
原帖由 voyagehk 於 2020-12-30 07:10 PM 發表
可能中國仲開心,等灣灣洗多啲錢買過期武器
可以買國產貨。價廉物美。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]