• 瀏覽: 814
  • 回覆: 10
疫情下晚市禁堂食以及二人禁聚令生效,網購新鮮食材回家烹煮成為新興潮流。惟有無良商家看準市面需求,本月初在社交平台設多個專頁,售賣活長腳蟹、青邊鮑魚、法式羊架等海產及貴價食材,500元以下有交易,又標榜免費送貨,騙取受害人過數後便逃去無蹤。據悉不法之徒新開至少7個不同專頁招攬生意,估計超過200人受害,涉及金額近10萬元,惟至今這些無良專頁仍繼續營運,預料受害人數將持續擴大。警方指接獲3名市民舉報,案件暫列作「以欺騙手段取得財產」處理。有關注團體指相關騙案隨疫情有上升趨勢,但現時《商品說明條例》不足以保障消費者,籲政府立法監管網購,保障市民權益。

警方回覆指,屯門警署於12月23日接獲3名市民舉報,指早前經一個網上社交平台購買海鮮,在依指示將款項轉帳至指定戶口後,未能於約定日子收到相關貨物,報案人擔心受騙遂報案。案件涉及款項合共約2,100元。案件暫列「以欺騙手段取得財產」,暫未有人被捕。

點解警方不用洗黑錢調查呢?

案件明顯是「以欺騙手段取得金錢」,該款項即是犯罪所得。所以警方只需透過銀行追查款項下落,凍結該戶口。銀行不恊助,即是參與洗黑錢,到時銀行都甩唔到身。

真實事,有朋友在國外同印度人買嘢,款項滙去印度,印度人收錢不發貨,後經銀行向對方銀行追回該匹款項。追回嘅原因很簡單,銀行不寄該款即是涉嫌參與洗黑錢。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/網售靚扒海鮮-密密呃錢快閃-214500961.html

香港多愚民適合做愚港

正路用香港戶口收錢實走唔甩,除非又打算流亡啦

好多網店都係咁,特別係豐澤網店,其中唔少預定訂,比錢就比足,到左發貨時就話無貨或者貨量唔夠。總知hold 住你筆錢,一路話延遲, 最後等你話取消訂單,

大黃色共榮圈萬歲

引用:
原帖由 香香一言堂 於 2020-12-28 12:22 PM 發表
疫情下晚市禁堂食以及二人禁聚令生效,網購新鮮食材回家烹煮成為新興潮流。惟有無良商家看準市面需求,本月初在社交平台設多個專頁,售賣活長腳蟹、青邊鮑魚、法式羊架等海產及貴價食材,500元以下有交易,又標榜免費送貨,騙取受害人過數後便逃去無蹤。據悉不法之徒新開至少7個不同專頁招攬生意,估計超過200人受害,涉及金額近10萬元,惟至今這些無良專頁仍繼續營運,預料受害人數將持續擴大。警方指接獲3名市民舉報, ...
未行動唔等於唔會行動...

引用:
原帖由 香香一言堂 於 2020-12-28 12:22 PM 發表
疫情下晚市禁堂食以及二人禁聚令生效,網購新鮮食材回家烹煮成為新興潮流。惟有無良商家看準市面需求,本月初在社交平台設多個專頁,售賣活長腳蟹、青邊鮑魚、法式羊架等海產及貴價食材,500元以下有交易,又標榜免費送貨,騙取受害人過數後便逃去無蹤。據悉不法之徒新開至少7個不同專頁招攬生意,估計超過200人受害,涉及金額近10萬元,惟至今這些無良專頁仍繼續營運,預料受害人數將持續擴大。警方指接獲3名市民舉報, ...
以本地執法機關既權力,要做既有咩係做唔到?

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-12-28 12:53 PM 發表

未行動唔等於唔會行動...
等到人去樓空了才行動嗎?

引用:
原帖由 香香一言堂 於 2020-12-28 01:04 PM 發表

等到人去樓空了才行動嗎?
唔洗查咩...

D死黃絲成日話大陸閪..

根本你香港人都係多閪人, 又多黑底, 垃圾地方, 情願俾中共睇住.

總會有人上釣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]