• 瀏覽: 1,795
  • 回覆: 20
+5
為何美國派錢要派到海外?目的是要為利益關係人士提供資金。當美國總統只能做八年,議員卻可以做一世時,更容易讓人跌入以權謀私的陷阱。
https://hd.stheadline.com/news/c ... 92/專欄-慧眼看世界-民主政客的醜陋

民主大國有多少政策, 是真正由人民投票實施的?
只靠選出來的政客做代表太不切實際了, 選了個政棍出來只靠把口去愚弄人民更是不堪設想。
就像香港一樣, 政棍把香港年輕人推向深淵, 自己坐享肥利, 雙職雙薪, 食公帑反政府, 毫無見樹, 害人不淺。

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-12-28 11:37 AM 發表
為何美國派錢要派到海外?目的是要為利益關係人士提供資金。當美國總統只能做八年,議員卻可以做一世時,更容易讓人跌入以權謀私的陷阱。
https://hd.stheadline.com/news/columns/13/20201228/905592/專欄-慧眼看世界-民主政客的醜陋
慧眼嗯看世界很小看見和看到恩呃吼

老尾特對中國雖壞,但他仍堅持向每名人民派2000美金救難,在美國人心中應該是英雄吧,我雖然討厭他,但這次也佩服他救民之心

引用:
原帖由 前期綠色的樹根 於 2020-12-28 12:10 PM 發表
老尾特對中國雖壞,但他仍堅持向每名人民派2000美金救難,在美國人心中應該是英雄吧,我雖然討厭他,但這次也佩服他救民之心
美政客雖壞, 但也不致壞到像香港那批犯民政渣咁墮落
https://news.discuss.com.hk/view ... edback=0&num=12

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-12-28 01:16 PM 發表

美政客雖壞, 但也不致壞到像香港那批犯民政渣咁墮落
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28410459&feedback=0&num=12
是,殺人犯應以命償還,天公地道,希望特首恢復信心

引用:
原帖由 前期綠色的樹根 於 2020-12-28 01:22 PM 發表

是,殺人犯應以命償還,天公地道,希望特首恢復信心
消滅曱甴, 人人有責

附件

20190906_4dd1e0adf0874e98579dPi9cqf64JKnC.jpg(29.28 KB)

對於曱甴此類昆蟲,殺死它可能要7天時間,生命力太強;水能浮舟,逆能覆舟;曱甴也可用來做藥,救人

引用:
原帖由 前期綠色的樹根 於 2020-12-28 12:10 PM 發表
拜讀你既見地,真係傻眼及下巴也掉落地上.

美國呢埸已經死掉30萬人既疫情困獸鬥,根本就係傻侵自己心存僥幸,導致遲遲唔認真控疫,而引發既公共衞生災難,過程中仲要以總統權位向美國人不斷打 "精神麻醉針",究竟傻侵英雄在何處?

再講,美國係一個入不敷出既雙赤字經濟體,佢用作派發既每國民2000美元,係百分之百以發行新赤字美國國債去支付,亦即是以加強濫發美元鈔票、"溝淡" 現有於全球流通美元鈔票既購買力為代價去支付,香港、中國、日本等等,就係美國國債持有人.

簡單講,傻侵係以打劫全球持有美元、美債者既血汗財富,以貶值現有美元購買力,去資助佢派套錢俾美國人享用,要我哋為佢既瀆職統治埋單,我完全唔覺佢有咩咁英雄.

美元貶值成點?  我出世既1970s 前期,$120美元就可以換得1安士黃金,今日2020年尾幾多美元才能換取1安士黃金呢?  $1800美元!  美元既購買力喺不促50年間眨值走93%!!  呢個就係美國財赤而不斷濫發國債、美元鈔票既後果,由全球被逼持有美元去作國際貿易結算既經濟體,去為美國填氹.

再問一次,究竟傻侵英雄在那處?  我只見到美國強盜一名.

引用:
原帖由 前期綠色的樹根 於 2020-12-28 01:54 PM 發表
對於曱甴此類昆蟲,殺死它可能要7天時間,生命力太強;水能浮舟,逆能覆舟;曱甴也可用來做藥,救人
污染了的曱甴不能入葯

引用:
原帖由 Psyco 於 2020-12-28 01:58 PM 發表

拜讀你既見地,真係傻眼及下巴也掉落地上.

美國呢埸已經死掉30萬人既疫情困獸鬥,根本就係傻侵自己心存僥幸,導致遲遲唔認真控疫,而引發既公共衞生災難,過程中仲要以總統權位向美國人不斷打 "精神麻醉針",究竟傻侵英雄在何處?

再講,美國係一個入不敷出既雙赤字經濟體,佢用作派發既每國民2000美元,係百分之百以發行新赤字美國國債去支付,亦即是以加強濫發美元鈔票、"溝淡" 現有於全球流通美元鈔票既購 ...
英雄在疫情其間,不僱政客反對救苦難的國民(由每名600加至2000美元)在百姓心中,那個君主在百姓落難時伸出雙手救,誰就是好的君主

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-12-28 01:59 PM 發表

污染了的曱甴不能入葯
對,污染了的曱甴一定要滅

引用:
原帖由 前期綠色的樹根 於 2020-12-28 02:10 PM 發表

英雄在疫情其間,不僱政客反對救苦難的國民(由每名600加至2000美元)在百姓心中,那個君主在百姓落難時伸出雙手救,誰就是好的君主
接你所言,即是國民唔理、唔諗埸災難,其實係由該君主裁喺佢哋頭上, right?  

回你一句: "國民質素..... 民智不開,國之所危",當年中國喺清朝及國民黨治下被欺凌、被睇死,就係國民愚昧,愚民之國必定喺血腥既國際叢林競逐法則下不斷落敗.

師兄回覆係真的話,你已經預示美國喺嚟緊10數年既國運,自找既衰落國運.

引用:
原帖由 Psyco 於 2020-12-28 02:22 PM 發表

接你所言,即是國民唔理、唔諗埸災難,其實係由該君主裁喺佢哋頭上, right?  

回你一句: "國民質素..... 民智不開,國之所危",當年中國喺清朝及國民黨治下被欺凌、被睇死,就係國民愚昧,愚民之國必定喺血腥既國際叢林競逐法則下不斷落敗.

師兄回覆係真的話,你已經預示美國喺嚟緊10數年既國運,自找既衰落國運.
1.做為一國之君,災難當前,君主不理受苦難之國民,以你的立場是受苦的百姓,你會說君主好嗎?
2a.清朝腐敗,民不遼生,慈禧及她的大部份官員是如何對百姓,如何對外國人;2b. 國民黨為何敗在共產黨,就是共產黨以百姓為中心,國民黨以貪腐及洋人為中心;我想你比我更清楚吧!
3.老尾特以受苦百姓為想,如果早些出現,他會連任,並想信他會將美國帶向光明,致于印美金由外國背,那是外國一箱情願,美國沒有拿著支槍指著外國背。鄧小平的一句話:不管白貓,黑貓,捉到老鼠就是好貓。

引用:
傻侵唔派喎

引用:
原帖由 前期綠色的樹根 於 2020-12-28 02:44 PM 發表

1.做為一國之君,災難當前,君主不理受苦難之國民,以你的立場是受苦的百姓,你會說君主好嗎?
2a.清朝腐敗,民不遼生,慈禧及她的大部份官員是如何對百姓,如何對外國人;2b. 國民黨為何敗在共產黨,就是共產黨以百姓為中心,國民黨以貪腐及洋人為中心;我想你比我更清楚吧!
3.老尾特以受苦百姓為想,如果早些出現,他會連任,並想信他會將美國帶向光明,致于印美金由外國背,那是外國一箱情願,美國沒有拿著支槍 ...
美國立國2百幾年,無可能無經歷過疫症大流行,以你邏輯引伸,嗰啲傻侵既前任總統,佢哋盡責於撲滅疫症於萌芽,嚟阻止疫病大流行危害幾十萬人性命,喺你口中就必定係垃圾君主.

因為一個君主盡職阻止疫情大爆發、阻止咗幾十萬國民命喪疫病,就當然無繼後你所講 "拯救國民於死地" 既戲碼喇,喺你邏輯裏,阻止疫情大爆發既前任美國總統都係爛臭瀆職,否則,你又如何可以為釀成防疫悲劇既傻侵定位為明君? 兩者相反,你選一個認咗去.

哦,美國濫發美鈔造成貶值係持有國 "自己既選擇"? 咁別國拋棄美元結算又有無選擇權呢? 美國明顯唔認同你有選擇權,你睇美國滅伊拉克前政權做版,佳因伊拉克總統侯賽恩居然接受歐元為佢哋國家賣石油結算! 仲有美國死檗伊朗,因為伊朗接受歐元及人民幣作為石油結算貨幣. 而委內瑞拉亦接受中國以人民幣作結算,下埸係咩?

貼埋傻侵防疫瀆職既圖你睇:

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]