• 瀏覽: 9,243
  • 回覆: 207
+3
政府不作為,本港電子支付大落後!疫情下是各地推行電子支付的最佳時機,內地長期居首,手機支付滲透率高逾9成;反之香港推廣電

街市佬、的士佬全部想逃稅、點會肯用電子支付

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201228/bkn-20201228050042458-1228_00822_001.html

要電子支付落實

最小要提供永久免費設備俾商戶

免手績費

金額即時過戶

先至有機會普及

內地可以清0,其實有可能和善用電子支付有關

去360買野,我一定用支付寶

咁街市袋野都可以傳播嫁, 雖然我支持電子支付

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-12-28 07:01 AM 發表
要電子支付落實

最小要提供永久免費設備俾商戶

免手績費

金額即時過戶

先至有機會普及
內地支付方法, 係大陸可以盛行, 香港推唔起唔係誘因問題...

香港都推過一排原本都開始多人用, 可惜又係毒媒洗腦,黃人反中上腦, 先谷唔起...

電子支付,交易有哂記錄嘛

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2020-12-28 07:25 AM 發表
咁街市袋野都可以傳播嫁, 雖然我支持電子支付
其實現金污糟, 係有晒研究...

國內政府推動,又話專制。香港市場自主,又話不作為

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-12-28 07:57 AM 發表
國內政府推動,又話專制。香港市場自主,又話不作為
商家都好努力推, 不過香港好多人都係反智,政府無謂浪費精神...

其實電子支付都唔係乜野高科技,只係方便大家其中一種,喜歡咪用,唔喜歡咪唔好用,

引用:
原帖由 D1SC 於 2020-12-28 06:53 發表
政府不作為,本港電子支付大落後!疫情下是各地推行電子支付的最佳時機,內地長期居首,手機支付滲透率高逾9成;反之香港推廣電

街市佬、的士佬全部想逃稅、點會肯用電子支付

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201228/bkn-20201228050042458-1228_00822_001.html
咪就係

八達通最快,唔駛scan,一dood 0.1秒就是!

但又唔普及?

澳門都度度用到類似的澳門通

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-12-28 07:16 AM 發表
信用卡pay wave, 八達通,乜都好,用銀紙而家真係好容易中招

銀紙係播毒途徑之一

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-12-28 07:16 AM 發表
me2

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]