• 瀏覽: 34,912
  • 回覆: 369
  • 追帖: 1
+17
引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-12-26 03:13 PM 發表

中國經濟持續發展,人民收提升,自然是好事
但中美角力,問題不在錢
而是科技戰,貨幣戰
打科技戰唔洗錢?
打貨幣戰唔洗錢?
中國派咁多人滲透美國
收買咁多外國人及外藉華人可以唔用錢?
台灣親中人士係台灣都係宣揚中國經濟實力
跟中國交流及順服中國可以帶畀佢多幾多幾多經濟利益
佢哋有幾多個會宣揚中華民族感情或中國嘅意識形態?

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-12-26 05:39 PM 發表

文革系類似黃藍之戰,當時毛系比人要落台,退休。。系當時年代,你系佢都大開殺戒啦。。唔似現代咁文明。。唔系左右派既人,根本無影響
文革最大問題唔係鬥爭,而係失控
就算唔想理,有時都比不同派別既紅衛兵逼住要表態,站錯邊隨時比人鬥(係咪似曾相識呢)
有時好撚抵死就係,開大會前都唔知邊派贏,但就要焗住選邊站,好多人都因此乃大鑊

黑暴只係弱化同戇鳩版既紅衛兵...

引用:
原帖由 徐庶 於 2020-12-26 01:04 PM 發表

手足鐘意聽中國崩潰,共產黨倒台。
依家英國智庫話中共超美,唔駛講就一定係奶共9,死x 家。😤
臥底共產黨員?

我覺得唔使2028咁耐,三至五年內可超越。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-12-26 02:32 PM 發表

你又諗下,當時國共兩黨,國民黨係美國傀儡,國民黨上台即中國被歐西佔領,無毛澤東無現代中國。
毛太祖能扭轉中國國運,非大惡人不能為之

五六十年代,中共大力發展基建(包括道路)、糧食、重工業,奠定鄧公年代快速起飛的基礎

文革鏟除一切阻礙發展的地方勢力

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2020-12-26 01:02 PM 發表
英國智庫經濟和商業研究中心(CEBR)指出,中國2028年將超越美國,成為全球最大的經濟體。由於新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)以及相關的經濟後果翻

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20180119/15163436855a6191855fc6e.jpg/629XIptmO1VJGOEK5rWNpDt3OZLRsLnJjT7jvY0-470?v=w1280r16_9
120年前,時值1900年中國被八國聯軍侵略時,大清仍然是當時世界上最大的經濟體。

事隔120多年,中華民族再次重回世界頂峯,特此預祝cheers 。。。

真係激L死我哋黃屍。。。

引用:
原帖由 team123456 於 2020-12-26 04:55 PM 發表

得閒真係要了解毛主席,以前成日聽d人講毛主席殺好多中國人,但係又受咁多中國人尊敬,想知固中原因係咩
西方毒媒不斷抹黑毛

引用:
原帖由 真忠心的鞋抽 於 2020-12-26 05:52 PM 發表

西方毒媒不斷抹黑毛
仲有漢姦幫手

引用:
原帖由 bigbig69 於 2020-12-26 05:49 PM 發表
我覺得唔使2028咁耐,三至五年內可超越。
早幾日睇過一外國篇財經分析,新冠疫情的確加速中國超車,估計2025年或更早成為全球最大的經濟體。。。

引用:
原帖由 siupercy 於 2020-12-26 02:12 PM 發表

我歷史麻麻,後兩者我認同,但毛攪出一個文化大革命,覺得佢就算有功都不能抵過。其他過去領導人都好好。
毛起左團結國民作用 同殺貪(表果面 底唔清楚)
以前以為佢唔係好領導人,而家覺得佢唔差,起碼比英美等國家總統。
P.S. 啱啱上網查原來今日仲係毛既生日;)

自 high

引用:
原帖由 siupercy 於 2020-12-26 02:12 PM 發表

我歷史麻麻,後兩者我認同,但毛攪出一個文化大革命,覺得佢就算有功都不能抵過。其他過去領導人都好好。
X2

ching 我以前小時候聽得老師講多,我都好憎毛澤東,那時老師說毛澤東獨裁不理人民死活,窮兵黷武等等。

後來人大了,在社會上見多了,對世界事也看多了,才發覺毛澤東真是一個目光遠大的人。

沒有他的專橫,中國便沒有第一枚核彈,看近年貿易戰科技戰等,如沒有核彈,美國一早郁手揮軍中國。

沒有他的個人魅力,也不能吸引當年很多海歸派回中國發展科技。如現在中國航天科技(錢學琛的彈道導彈技術等)。

雖然老毛年老時也做過不少錯誤決定,但他為中國定下了大方向,為中國打好了科技的基石,這些是肯定的。

至於他的功過,個人就不作評論了,因為每人對他的看法也不一樣。。。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-12-26 04:45 PM 發表

毛最大功系造原子彈,當年好多人方對,得佢一力推動。。系國家層面佢功大過過
X1000

呢個絕對同意,沒有核彈旁身,中國只會定時被西方國家剪羊毛。(睇下日本韓國就明)

引用:
原帖由 waltzno2 於 2020-12-26 01:26 PM 發表
全世界都要接受由共產主義帶領下既全球最大經濟體,點解會贏到資本主義,自己市場主意
邊度有共產主義?係中國特色社會主義🤔🤔

最大斷電經濟體~呵

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]